StoryEditorOCM
DubrovnikReprizni zahtjev

Ipak će se graditi na bivšem zemljištu Zaklade Mihanović ispod Vile Palma? Gradonačelnik investitorima poslao jasnu poruku, oni ne odustaju

Piše Gabrijela Bijelić
22. ožujka 2023. - 21:42

Nepune dvije godine nakon što im je Grad Dubrovnik odbio izdati građevinsku dozvolu za voluminoznu poslovno-stambenu zgradu na bivšem zemljištu zaklade Mihanović, investitori iz Laus centra d.o.o. ponovno su na adresu gradskog Upravnog odjela uputili zahtjev za izgradnju objekta preko puta zgrade Fine. Potvrdio je to na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća dubrovački gradonačelnik Mato Franković, upozorivši kako se na građevinskoj parceli ispod Vile Palma može graditi, ali po novim pravilima u međuvremenu izmijenjenog GUP-a. Konkretno, gabariti zgrade bili bi značajno manji od prvotno planiranih, a spominjala se građevina visoka do 22 metra, s osam nadzemnih i četiri podrumske etaže.

- To što je netko podnio zahtjev ne znači ništa do trenutka dok ne postane građevinska dozvola, a do toga je puno posla i postupaka. Lokacija jest građevinska, ali novim GUP-om i udaljavanjem od ceste pet metara u konačnici dolazimo do znatno znatno manje građevine, ako bi se ona uopće tamo i dogodila - rekao je Franković na temu repriznog zahtjeva Lausa centra d.o.o. s kojim se Grad sporio i zbog pješačke staze na strmini u krugu budućeg gradilišta, zabranivši njezino ograđivanje. Dubrovačko Gradsko vijeće puteljak je ubrzo nakon toga proglasilo komunalnom infrastrukturom.

Kakve su im danas namjere i očekuju li poteškoće u provedbi projekta, pitali smo Mata Bračića, suvlasnika i poslovnog partnera braće Marija i Nina Slezaka iz Lausa centra d.o.o.

- U ovom trenutku ne bismo davali nikakve izjave. O svemu ćete prije doznati od onih koji su opet pokrenuli ovu priču. Ako bude novosti, znat ćete – poručio je kratko Bračić.

Nakon što su u svibnju 2021. dobili ‘odbijenicu‘ Grada Dubrovnika za izdavanje građevinske dozvole, investitori su na to rješenje uložili žalbu, no mjerodavno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je 31. siječnja prošle godine odbacilo žalbu Laus Centar d.o.o.. Visoka samostojeća poslovno-stambena građevina s rekonstrukcijom i izmještanjem postojećeg vodovoda potom je postala predmet upravnog spora. Ulagači su se naime potužili Upravnom sudu koji je trebao odlučivati o zakonitosti rješenja Ministarstva prostornog uređenja.

Kakav je pravorijek nije poznato, a očekuje se i šire očitovanje Grada Dubrovnika o mogućoj reaktivaciji projekta.

18. travanj 2024 15:17