StoryEditorOCM
DubrovnikSVETI VLAHO POD MASKAMA|

Inspektori i policija nisu utvrdili epidemiološke prekršaje tijekom feste, a zabranjeni sajam u Gružu ipak neće postati prigodna prodaja!

Piše Silvia Rudinović
4. veljače 2021. - 17:33

Festa sv. Vlaha tradicija je koju nema smisla prekidati ni u vrijeme pandemije, ako se postavi dobar okvir. Tako je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović objasio odluku da se održi 1049. Festa, uz određena ograničenja i poštivanje epidemioloških mjera. Većina stanovnika dubrovačkog kraja koji štuju svoga parca poslušala je poziv Dubrovačke biskupije da ostane doma uz televizijski prijenos misnog slavlja.

image
Festa svetog Vlaha pod maskama
Božo Radić/CROPIX

Udovoljavajući zahtjevu Biskupije i Grada Dubrovnika da se Festa održi unatoč strogim epidmiološkim mjerama koje zabranjuju rad pojedinim djelatnostima i okupljanje više od 25 osoba na jednom mjestu, Nacionalni stožer civilne zaštite postavio je pravila. Uoči proslave, iz gradske uprave javnosti je odaslano upozorenje o obveznom održavanju razmaka od dva metra i nošenju maske čak i na otvorenim prostorima. Najavili su kako će službe civilne zaštite i redarstva Grada Dubrovnika voditi računa o proštivanju propisanih odredaba na svim prostorima unutar povijesne jezgre. Na euharistijskom slavlju i procesiji bilo je dopušteno sudjelovanje 250 osoba, a prostor održavanja mise bio je ograđen.

- Nacionalnom stožeru civilne zaštite Grad Dubrovnik je prijavio događanja u kojima je sudjelovao kao organizator ili suorganizator – svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, 2. veljače, te svečanu misu i procesiju, 3. veljače. Za taj dio dobivene su točne preporuke i nije bilo nikakvih kršenja mjera, odnosno svi sudionici su nosili maske, držali se propisanog razmaka i poštovao se broj sudionika sukladno onome što je propisao Stožer. Stanje na terenu kontrolirali su pripadnici komunalnog i prometnog redarstva te dubrovački vatrogasci. Što se tiče ostalog dijela, Grad Dubrovnik uputio je poziv građanima da Festu ove godine obilježe u krugu svojih obitelji i događanja prate iz svojih domova, što je u velikoj mjeri i ispoštovano – kažu u gradskoj upravi.

image
Procesija za svetog Vlaha
Božo Radić/CROPIX

Stradun na Festu sv. Vlaha odavno nije primio tako mali broj štovatelja, a dobar dio onih koji su se ipak odvažili osobno pratiti procesiju nije se držao razmaka niti je nosio masku.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske kažu kako tijekom proslave Feste sv. Vlaha u Dubrovniku, policija nije evidentirala prekršaje. Isto kažu i u Državnom inspektoratu. No, državni inspektori u srijedu su morali izaći na teren zbog dojave o održavanju sajma u Gružu, a sajmovi su odlukom Stožera još uvijek zabranjeni.

- Državni inspektorat odmah je po zaprimanju informacije da se na području Luke Dubrovnik održava sajam u sklopu Feste svetog Vlaha obavila izvidne radnje te je utvrđeno kako se na navedenoj lokaciji ne održava nikakav sajam, pa nije bilo osnova za postupanja inspektora – kažu u Državnom inspektoratu.

Željko Raguž, direktor Luke Dubrovnik, kaže kako nije riječ o sajmu nego o prigodnoj prodaji koja je, koliko je upoznat, dopuštena. Organizatori s područja Varaždina i Čakovca kontaktirali su ga oko zakupa lučkog prostora radi prigodne prodaje uz Festu sv. Vlaha tvrdeći kako imaju dozvolu stožera civilne zaštite.

image
Željko Raguž
Tonći Plazibat/CROPIX

- Radi se o pet trgovaca koji su došli u Dubrovnik, rasprakirali se i jutro kad je prodaja treba početi, na samu Festu sv. Vlaha, tražio sam na uvid potvrdu Stožera, oni su odgovorili kako imaju samo usmenu dozvolu, što nisam mogao prihvatiti i riskirati kakvu kaznu. Nažalost, morali smo im reći da zatvore, ali dan poslije su razgovarali s našim Stožerom oko ishođenja i pismene potvrde – kaže Raguž.

Varaždinka Marina Bukal, jedna od izlagačica, u telefonskom razgovoru kaže kako su u Dubrovnik stigli trgovci s područja Varaždina, Međimurja i iz Zagreba. 

- To nije sajam, nego prigodna prodaja. Sajam je više izlagača, najmanje 30, a nas je tu samo šetero. Vidjeli smo da su i Dubrovčani bili očajni prvi dan kad su vidjeli da nema prodaje svega onoga što su navikli kupovati uz ovu prigodu. Sve epidemiološke mjere bile su osigurane, sve je ograđeno, najviše 20 ljudi moglo je ući uz maske i dezinfekciju ruku. Prodaja je na otvorenom, tako da nema bojazni od zaraze. Kolega je zvao telefonski i dobio potvrdu da je prodaja moguća, slažem se da je naš propust što nismo tražili napismeno, ali direktor Luke nam je uistinu izašao u susret – kaže Marina Bukal koja je s ostalim trgovcima čekala u četvrtak poslijepodne nadajući se kako će ipak dobiti pismeno dopuštenje Stožera te, kad su već potegli do krajnjeg juga Hrvatske, ipak dobiti priliku prodati svoje proizvode.

Joško Cebalo, zamjenik župana i načelnik Stožera civilnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije, kaže kako s njim o tome nitko nije razgovarao prije Feste niti je tijelo na čijem je čelu moglo dati usmenu ili pismenu dozvolu za rad sajma ni prigodne prodaje.

image
Joško Cebalo
 
Tonći Plazibat/CROPIX

- Postoji odluka Nacionalnog stožera koje se treba držati i mi tu ne možemo ništa. Nitko u Županijskom stožeru nije mogao dati takvu izjavu ni suglasnost za prigodnu prodaju, za nju nema temelja - komentira Cebalo. 

Načelnik Županijskoj stožera potvrđuje kako nitko nije sankcioniran zbog kršenja mjera za vrijeme Feste sv. Vlaha. Mjere su se, kaže, poštovale u službenom protokolarnom dijelu programa, a dodaje kako je i sam svjedočio da dio građana koji su došli u Grad nije nosio maske unatoč preporukama. 

24. travanj 2024 16:24