StoryEditorOCM
DubrovnikPRESS KONFERENCIJA DUBROVAČKOG DEMOKRATSKOG SABORA

Idemo uz slogan: Mjera i sklad, Terezina i grad!

10. travnja 2017. - 16:46

Dubrovački demokratski sabor (DDS) na ove lokalne izbore ide sa sloganom “Mjera i sklad, Terezina i grad” a teme koje će svibnja ove godine, nakon lokalnih izbora, bez obzira tko bude pobjednik,  dočekati novu gradsku vlast i kao Damoklov mač prijeteći visiti iznad gradskog proračuna, su problemi javne garaže, žičare, luke Gruž i lučkog Terminala te golfa.
Ustvrdivši da ne misli biti u glavnoj ulozi jer je, glede ovih izbora “na izlaznim vratima”, novinarima je to ustvrdio predsjednik DDS-a Pero Vićan i rekao:

-Garaža je i dalje ogromni neriješeni problem kojeg se nismo riješili. Kad je tvrtka u zajedničkom vlasništvu 'Ragusa parking' otišla u stečaj, a formirana fantomska tvrtku 'Constructus doo Zagreb', ta tvrtka nastavlja naočigled bivše gradske uprave nezakonito voditi posao i ubirati gotovinu iz gradske garaže. Ta tvrtka svibnja 2016., dok je gradska vlasti još bila u punom kapacitetu, istog dana odlazi u stečaj i likvidaciju, a garažom počinje upravljati druga fantomska tvrtka, 'Boje Croatia' te i danas upravlja garažom. Unatoč zakonskoj obvezi, gradu i gradskoj upravi nisu dali ni jednu lipu, a tragično je da im bivši gradonačelnik i uža uprava nisu poslali ni jednu fakturu zaduženja. Koncem 2015. FINA podnosi Trgovačkom sudu zahtjev za provedbu skjraćenog stečajnog postupka nad Garažom Dubrovnik doo, ali oni kao prokazni popis imovine podnose samo pravo građenja na našoj parceli! Trgovački sud odlučuje potom da se ne može provesti skraćani nego isključivo redoviti stečajni postupak te država prijavljuje 21,104 milijuna kuna potraživanja. To je iznos bez štete gradskom proračunu Dubrovnika!- rekao je Vićan i nadahnuto nastavio:

-Tu nije kraj nego početak kriminala u garaži jer rujna 2016. godine tijekom redovitog stečaja nova fantomska tvrtka Constructus Dubrovnik doo (koji je registriran nas Trgovačkom sudu u Šibeniku) pripaja sebi garažu i Garaža Dubrovnik se lani 30.rujna briše iz sudskog registra! Sad je njima prešlo pravo građenja, a da s tom tvrtkom grad nema nikakav poslovni odnos- zaključio je Vićan te naglasio kako danas u garaži, mimo grada, drugi ubire keš iako u temeljnom dokumentu stoji da garažom mora upravljati zajednička tvrtka grada i Garaže Dubrovnik.

Potom se predsjednik DDS-a osvrnuo na pitanje žićare čiji vlasnik još nije potpisao ugovor s gradskom upravom, ali i dalje nesmetano vozi na Srđ i ubire milijune prihoda, dok sve stranke u programu realizacije računaju na milijune kuna od koncesijske nakande za žičaru. Za DDS je treći problem Luka Dubrovnik glede koje se povjerenica Medović pravilno postavila i zaštitila interese Grada Dubrovnika koji ima 46,16 posto lučkih dionica:

- Taji se da je lani 16.prosinca CERP-u poslan program ulaganja grada u Luku od 137 milijuna kuna, a da o tome Gradsko vijeće nema pojma! To je potpisao bivši gradonačelnik te dostavio program ulaganja 137 milijuna u tri faze. Nisam stručnjak za luku, ali taj program po meni je hrpa nesuvislih nabrajanja koja ništa ne govore, ali je nova opasnost koja vreba i čeka gradski proračun. Jedino za grad održivo rješenje nisu ni Francuzi ni Turci nego konzorcij zdravih dubrovačkih tvrtki koji će zajedničkom sinergijom, natječajem, dobiti pravo izgradnje terminala Gruž. To ne smijemo bilo kome unaprijed dati, a strpljivim pregovaranjem moramo postići optimalni model iako je nejasno kako netko može supotpisati tako skupi progam a da nema suglasnost Gradskog vijeća- zapitao se Vićan te izlaganje završuio s temom golfa:

-Građanima se treba jasno reći ide li golf na 330 ili 110 hektara. Ne smije nas se držati u neizvjesnosti. Ministar Dobrović mora jasno reći što ne vrijedi u Studiji utjecaja na okoliš te može li se to popraviti ili ne?! DDS podržava tu turističku ponudu, ali je razvidno da godinama nije učinjen ni jedan korak ni ka realizaciji Muzeja Domovinskog rata u tvrđavi Imperial- zaključio je Vićan prema kojem je izborna kampanja "vrijeme obećavanja" ali ‘ajdemo se natjecati u realnim, mogućim, izvedivim i održivim obećanjima'!

-Mi smo jedini bili protiv prodaje parcele u Novoj Mokošici 'Konzumu' koji ima samo lokacijsku dozvolu. Što ćemo sada? Dosta je pogodovanja Agrokoru, čijim se problemima ne radujem, ali se moralo znati da je to balon od sapunice koji će puknuti! Prestanimo lagati ljude i lažno im obećavati! Sve što nam vrijedi u rukama je stranaca. Ako im damo i infrastrukturu, nećemo biti ni sluge, nego sluginih slugu sluge !

 

19. travanj 2024 03:26