StoryEditorOCM
DubrovnikDubrovčani na GLOBE natjecanju

I Vakula bi im pozavidio: Učenici Ekonomske i trgovačke škole u istraživanju usporedili ljetne temperature 2022. i 2021. godine, došli su do zanimljivih podataka

Piše dv
24. svibnja 2023. - 10:01

Učenici Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik Katarina Bojanović, Antonela Lučić i Matej Ban, članovi GLOBE skupine s mentoricom profesoricom Sanjom Ćulić sudjelovali su na 26. državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola od 15. do 17. svibnja 2023. u Svetom Martinu na Muri. Domaćin natjecanja bila je Osnovna škola Čakovec.

Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik u GLOBE programu je od 2017. godine. Tijekom cijele školske godine a i za vrijeme ljetnih praznika učenici prikupljaju podatke o ekološkim čimbenicima atmosphere, tla, vode i fenologije, putem propisanih protokola. Podatke šalju u međunarodnu bazu podataka i tako razmjenjuju informacije i podatke s drugim učenicima i znanstvenicima u svijetu.

Sudjeluju i u međunarodnim kampanjama kao što su "Trees around the GLOBE.". Program Globalnog opažanja za dobrobit u okolišu podržan je od Ministarstva znanosti i obrazovanja a pod pokroviteljstvom je NASA-e, svemirske agencije za atmosferu. Učenici također izrađuju vlastite projekte kako bi teoretska znanja primijenili u stvarnim situacijama, te podigli svijest lokalne zajednice o ekološkim problemima i klimatskim promjenama.

Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik već drugu godinu zaredom je pohvaljena za iznimno uspješne istraživačke projekte. Tema ovogodišnjeg projekta bila je "Analiza klimatološkog ljeta 2022. u usporedbi s ljetom 2021." Promatrajući naoblaku u astronomsko podne za vrijeme klimatološkog ljeta 2022. članovi GLOBE skupine primijetili su kako u GLOBE bazu podataka najčešće upisuju "nebo bez oblaka".

To ih je potaklo da analiziraju atmosferske podatke sa svoje meteorološke stanice u dvorištu škole i dokažu je li ljeto 2022. bilo toplije od 2021. Podatke su usporedili s podacima DHMZ-a, te s višegodišnjim nizom podataka od 40 godina.

U drugom dijelu natjecanja, koje je orijentacijsko natjecanje, učenici su rješavali pitanja i zadatke koji su dio GLOBE protokola i mjerenja. Kroz ovaj dio natjecanja učenici su pokazali svoje poznavanje GLOBE protokola, baze podataka te znanje iz područja geografije, kemije i biologije. Od 17 srednjih škola koje su sudjelovale na ovom državnom natjecanju učenici su osvojili 6. mjesto.

.

20. travanj 2024 02:41