StoryEditorOCM
DubrovnikEPIDEMIOLOZI TVRDE

I uz 90 novooboljelih, gripa ipak 'popušta'

31. siječnja 2017. - 17:01

Prema najnovijim podacima, temeljem pristiglih prijava, tijekom proteklog tjedna je na području Dubrovačko- neretvanske županije registrirano 90 novooboljelih pacijenata od gripe, što znači da je do sada registrirano ukupno 787 oboljelih osoba.
-Konkretnije, to znači da je proteklog tjedna na području Dubrovnika registriran 31 novooboljeli pacijent od gripe, dok je u Metkoviću registrirano 26, u Pločama 16, te na Korčuli 17 slučajeva novih oboljenja. Ako se zna da smo u prethodnom tjednu zabilježili 141 novooboljelog pacinjenta, to bi moglo značiti kako je riječ o početku tzv. silaznog trenda novooboljelih. Iako je nezahvalno prognozirati, to na dulje staze zapravo ukazuje na mogućnost slabljenja najjačeg vala gripe. Ipak, ohrabruje kako na području najjužnije hrvatske županije nije bilo slučajeva teških komplikacija ove bolesti- izjavio je za Dubrovački vjesnik voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Dbroivačko- neretvanske županije dr Miljenko Ljubić.

Ovaj specijalist- epidemiolog svim sugrađanima preporuča da i dalje pojačano paze na održavanje općehigijenskih navika, osobito na redovito pranje ruku i uporabu jednokratnih maramica u slučaju kihanja, kao i potonje valjano zbrinjavanje iskorištenih maramica u kantama za otpatke. On podsjeća kako se prije početka ‘sezone gripe’ na našem području cijepilo ukupno 5100 građana koji su ipak preventivno zaštićeni od posljedica gripe.

Podsjhetmo, virus gripe je u međuvremenu mutirao a liječnici savjetuju svim sugfrađanima da svakako izbjegavaju nepotrebni i predugi boravak u zatvorenim prostorima.

20. travanj 2024 13:38