StoryEditorOCM
DubrovnikBUKA U DUBROVNIKU

I ovo ljeto ‘muk‘ u Gradu nakon ponoća: Mjeritelji će kontrolirati glazbu na otvorenom. Donosimo ‘vodič‘ kroz decibele

Piše Gabrijela Bijelić
31. ožujka 2023. - 07:34

Do ponoća i onda muk! Ni ove sezone buka s razglasa, instrumenata, mikrofona i ostalih izvora larme na otvorenom uz ugostiteljski objekt ne smije prelaziti dopuštene razine, a smije se emitirati najdulje do 24 sata.

Gradonačelnik Mato Franković ugostiteljima je upravo najavio učestale i beskompromisne kontrole decibela, posebno u povijesnoj jezgri. Cilj je, kaže, poboljšati kvalitetu života sugrađana u zidinama, narušenu ljetnim reproduciranjem preglasne glazbe.

image

Mato Franković s decibelima misli ozbiljno grad dubrovnik

Grad Dubrovnik

Srpnja prošle godine dubrovačko Gradsko vijeće izmijenilo je Odluku o ugostiteljskoj djelatnosti koja regulira korištenje elektroakustičkih i akustičkih uređaja na otvorenom, te naglasak stavlja na nadzor i kažnjavanje prekršitelja.

Treći prekršaj je koban

U tom smislu odriješene ruke dobilo je Komunalno redarstvo koje je ovlašteno angažirati licenciranog mjeritelja razine buke na otvorenom pred kafićima i restoranima. Dopuštenu razinu decibela propisuje Pravilnik Ministarstva zdravstva, a mjeritelj je ‘lovi’ zvukomjerom i pripadajućim mjernim uređajima. Najviša dopuštena razina buke na vanjskom prostoru za zonu buke 3 (mješovita pretežno stambena namjena), za večernji period od 19 do 23 sata iznosi 55 decibela, pojašnjavaju iz Grada Dubrovnika.

Komunalno redarstvo je, dodaju, još lani u rujnu angažiralo ovlaštenog mjeritelja koji je mjerenjem buke na javnim površinama utvrdio da je pet ugostiteljskih objekata bilo u prekršaju jer su ‘reproduciranjem glazbe putem elektro-akustičnih uređaja’ prekoračili dozvoljenu jačinu zvuka u zoni mješovite pretežno stambene namjene i time počinili prekršaj iz Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika.

image

Dubrovački komunalni redari evidentiraju prekršaje

Cropix/

- Za prekršaje je predviđena novčana kazna od 10 tisuća kuna za pravnu osobu i 2 tisuća kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, odnosno kaznom od 5 tisuća kuna za vlasnika obrta u slučaju da se radi o ugostitelju obrtniku. Prekršitelji se kažnjavaju i oduzimanjem javne površine na 7 dana ako se radi o prvom prekršaju, 30 dana za drugi prekršaj ili trajnim oduzimanjem javne površine ako je riječ o trećem prekršaju – ističu iz Grada Dubrovnika.

Bez limitatora nema koncerta

Ograničenja u jačini buke postoje i kod javnih događanja na otvorenom.

- Moguće je i uslijed održavanja javnih događanja na otvorenom prekoračiti najviše dopuštene razine buke koje ovdje iznose 90 decibela. Stoga je organizator koncerta ili priredbe dužan osigurati ugradnju ograničivača (limitatora) razine emisijske buke na elektroakustičkim uređajima i mjerenje buke tijekom održavanja javnog događanja. I u ovom slučaju stanje s decibelima nadzire Komunalno redarstvo – upozoravaju iz Grada Dubrovnika.

image

Mjerenje razine buke

 

Grad Dubrovnik

Vodič kroz buku

Je li ograničenje od 55 decibela za glazbu na otvorenom prostoru premalo ili previše?  Donosimo rezultate mjerenja buke iz niza stručnih studija koji bi vas mogli iznenaditi, ali treba naglasiti da buku ne određuje samo njezina jačina, već i frekvencija

10 decibela – padajući list sa stabla

20 decibela- spavaća soba noću, šapat

25 decibela- disanje na udaljenosti od 1 metra

40 decibela – frižider, čitaonica, tiha knjižnica

45 decibela – uobičajena dnevna buka u kućanstvu

50-60 decibela - normalni razgovor sugovornika koji su udaljeni 1 metar, tihi poslovni ured, normalni zvuk sa televizije ili radija

60-70 decibela - alarm na satu ili mobitelu, fen, blender

80 decibela - usisivač

100 decibela – gradski promet

120-130 decibela - rock koncert u nespsorednoj blizini razglasa

140 decibela – vatromet

150 decibela – mlazni avion na udaljenosti 50 metara

 

 

25. travanj 2024 09:18