StoryEditorOCM
DubrovnikHIGIJENSKI STANDARDI |

I ONI PRATE OPORAVAK TURIZMA Javni zahodi ovog ljeta donijeli skoro 100 tisuća prihoda, a potražnja ne jenjava

Piše Gabrijela Bijelić
28. kolovoza 2021. - 12:43

Prošle sezone dijelili su sudbinu dubrovačkog pandemijskog turizma i uglavnom zjapili prazni, no oporavkom turističke sezone i oni su lagano oživjeli, paralelno s povećanjem broja dolazaka i noćenja, posebice od sredine srpnja. Makar su rezultati još daleko od onih iz rekordne 2019., u Čistoći su zadovoljni 'prometom' nekolicine gradskih javnih klozeta.

image
Tablica s orarom javnog gradskog WC
Tonci Plazibat/Cropix

Cijena ista, promet raste

Direktor Marko Iveković iznosi i brojčane pokazatelje:

- Povratkom turizma pojačana je i potreba za korištenjem javnih WC ova pa je tako u 2020. ostvareni prihod od uporabe iznosio 25.884,96 kuna, dok je do 15. kolovoza ove godine prihod porastao do 94.581,83 kuna. Usporedbe radi, tijekom 2019. godine prihod je iznosio 387.836,53 kuna – izvijestio nas je direktor i napomenuo kako korištenje usluge 'za malu i veliku potrebu'.

- Cijena korištenja javnog WC a se nije mijenjala i iznosi 7 kuna. Korisnicima su na raspolaganju javni WC-ovi na Pločama, Peskariji i Pilama koji su u sustavu naplate te javni WC ovi u parku Luja Šoletića u Gružu te na placi u Lapadu koji su besplatni za upotrebu – podsjeća naš sugovornik.

image
Direktor Čistoće Marko Iveković
Cropix

A kako u gradske javne nužnike treba i ulagati, Čistoća otkriva u što je utrošen novac:

- Troškovi nužnih popravaka i održavanja prostora, opreme i aplikacije u 2020. godini su iznosili 19.180 kuna, a tijekom ove godine dosad je potrošeno 17.110 kuna. Inače, naši zaposlenici ne naplaćuju ulaz u javne klozete. Sustav naplate je potpuno automatiziran i fiskaliziran, tako da zaposlenici brinu isključivo o čistoći javnih WC-ova i popuni potrošnog materijala. Trenutačno je na navedenim poslovima angažirano 9 djelatnika te se provode mjere pojačanog čišćenja i dezinfekcije prostora javnih WC ova sukladno preporukama stožera CZ u svrhu sprječavanja širenja virusa Covid – 19 – ističe Marko Iveković.

Što se sve pere

Direktora Čistoće smo pitali i o drugoj gorućoj temi, čišćenju ulica i trgova u i izvan dosega Straduna:

- Društvo Čistoća d.o.o. Dubrovnik provodi pranje ulica unutar povijesne jezgre sukladno Programu održavanja javno prometnih površina grada Dubrovnika kojim je definirano koje površine se peru i koliko često. Stradun, ulica Sv. Dominika, Pile i Brsalje u pješačkom dijelu peru se svaki dan, dok se ulice od Straduna južno do ulice od Puča odnosno sjeverno od Straduna do ulice Prijeko peru naizmjenice, svaku drugu noć. Također, svaku drugu večer se pere Porporela i cijeli potez do Peskarije – otkriva Iveković raspored uređenja gradskih ulica unutar povijesne jezgre i još napominje:

- Nakon završetka ukrcaja i odlaska vozila za prikupljanje miješanog komunalnog otpada iz stare jezgre svakodnevno se pere dio iza Katedrale. Javne površine van stare jezgre obuhvaćene Programom pranja su šetnica u Uvali te nova šetnica do Levanta.

18. travanj 2024 09:05