StoryEditorOCM
DubrovnikSTOŽER:

I dalje smo na 64 zaražena, čekaju se 27 nalaza. Hotelski portir koji je iz dosade objavljivao slike partyja zaradio ‘prekršajnu‘

Piše Silvia Rudinović
7. travnja 2020. - 12:29
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji su i dalje 64 osobe pozitivne na koronavirus, a nalazi novotestiranih nisu još stigli, objavio je na konferenciji za novinare Županijski stožer Civilne zaštite. Ukupno je dosad obavljeno 549 testiranja, a očekuju se nalazi za 27 testiranih osoba. Dobra je vijest kako nisu zabilježeni novi kršitelji samoizolacije, ali je utvrđeno kako je jedna trgovina prekršila propisane mjere. 

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić izvijestio je kako je 14 osoba hospitalizirano, od toga je osmero u bolničkom smještaju, šestero u Studentskom domu. U jedinici intenzivnog liječenja je jedna osoba. Nitko nije u životno ugrožen. Četiri pacijenta s ovog područja su i dalje u respiratornom centru na Križinama, u Splitu. 

- Što se tiče četvero pacijenata na Križinama, oni su stabilno, neki čak idu u poboljšanje - rekao je dr. Bekić.

U samoizolaciji je 12 medicinskih sestara, osmero liječnika i dvoje zaposlenika bolnice koji pripadaju nemedicinskom osoblju. Posljednji rezultati testiranja među zasposlenicima vratili su se negativni.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Mato Lakić govorio je o dva jučerašnja slučaja zaraženih. Jedna od njih je trgovkinja za koju je utvrđeno da posljednjih pet dana nije radila u trgovini, a i zadnji radni dan nije bila u doticaju s kupcima jer se osjećala loše.

- Ta trgovina i inače provodi sve propisane mjere, od toga da zaposlenici nose maske i rukavice, do pleksiglasa na blagajnama i dezinfekcijskih sredstava te redovitog dezinficiranja prostora - rekao je dr. Lakić.

U tom je slučaju zabilježeno 16 kontakata kojima je propisana samoizolacija. Oni nisu i neće biti testirani osim u slučaju da razviju simptome COVID-19. Zasad ima dovoljan broj briseva, rekao je Lakić.

Kako je rečeno, testovi na COVID-19 se i dalje šalju za Zagreb, a rečeno je kako će se sutra naručivati pacijenti na drive-in testiranje u Domu zdravlja Dubrovnik koji će testiranje obaviti prekosutra. U tijeku je edukacija u domovima zdravlja Korčula i Metković.



Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izvijestio je o 680 terenskih provjera osoba u samoizolaciji, od toga 17 utvrđenih kršenja. 
- Od uspostavljanja sedam punktova na našem području, 274 osobe zatečene su bez adekvatne propusnice - rekao je Pavličević te najavio kako će još nekoliko sati ili možda koji dan tolerirati stare propusnice zbog zastoja izdavanja novih e-propusnica.

- Imali smo dvije dojave o koronapartyju, jedna dojava je bila vezana za otok i pokazala se neistinitom. Taj ugostiteljski objekt je u više navrata kontroliran i nije se utvrdilo kršenje. Drugi slučaj je vezan uz novinarski upit, a tiče se dubrovačkog hotela koji je zatvoren. Noćnom portiru je bilo malo dosano pa je stavljao slike s prijašnjih okupljanja, a posljedica je toga prekršajna prijava zbog širenja lažnih vijesti - rekao je Pavličević.

Načelnik Stožera Joško Cebalo naglasio je kako je stigla još jedna količina zaštitne opreme koja je upućena stožerima jedinica lokalne samuprave, HGSS-u, Crvenom križu, Caritasu i vatrogascima. Tijelom jutra je isporučeno 200 kreveta koje su nabavili županijska i gradska uprava.

Cebalo je odgovorio i na pitanje rada tržnica i rekao kako je zatraženo od jedinica lokalne samouprave da do 13 sati dostave informaciju, imaju li namjeru otvarati ih. Pritom tržnice moraju biti zatvorene ili ograđene, kako bi se kontrolirao ulaz kupaca, moraju se osigurati propisani uvjeti poput pet četvornih metara površine po kupcu i zabrana neposrednog kontakta kupca i prodavača, itd. Točan podatak hoće li i koje tržnice biti otvorene, znat će se u iduća dva dana.



Cebalo je izvijestio kako je požar u Smokvici zaustavljen i da vatrogasci čuvaju požarište. Zahvaćemo je oko 200 hektara guste borove šume, a u gašenju je sudjelovalo 90 vatrogasaca iz cijele županije. Proteklih dana gorjelo je u Orebiću, Metkoviću i na području Dubrovnika, zbog čega su još jednom svi pozvani da ne pale korov.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić razgovarao je s gospodarstvenicima putem videokonferencije. Svi, rekao je župan, podržavaju Vladine mjere, ali očekuju i druge poteze jedinica lokalne samouprave. Još jednom je pozvao građane da se pridržavaju mjera.
- Vidimo da na nacionalnoj i županijskoj razini epidemiološki stvari stoje dobro, što daje nadu da se uskoro može očivati labavljenje mjera. Prije nego što se takve odluke donose, moramo se strogo držati sadašnjih mjera - poručio je župan.
20. travanj 2024 17:50