StoryEditorOCM
DubrovnikVJEČNE SMETNJE U ETERU |

HRVATSKA UZALUDNO PIŠE ŽALBE Talijanski odašiljači su neuništivi - i ovog ljeta duž obale nekažnjeno ometaju TV i radio signale

Piše Gabrijela Bijelić
30. lipnja 2020. - 10:14
Novo ljeto, stari problemi s prijemom signala radijskih i TV postaja od Pelješca do Prevlake. Gledatelji dojavljuju da se svako malo miješaju programi radiopostaja koje ili 'umuknu' ili odjednom 'progovore' talijanski, a slika na televizijskom ekranu ledi i raspada u kvadratiće.

A još prije dvije godine obećali su nam da će se smetnje s prejakim odašiljačima iz Italije najvećim dijelom riješiti. No čini se da su uzaludna bila dosadašnja upozorenja i prijetnje 'ometačima' s najviših adresa Europske unije.

Kako to da nam s Apenina još jednu sezonu kvare program, nadasve lokalnih TV postaja, raspitali smo se u Odašiljačima i vezama, gdje su nam objasnili da o toj problematici brine Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM):

– OIV je mrežni operator koji odašilje radijske i televizijske programe u skladu s dozvolama HAKOM-a kao nadležnog regulatornog tijela. Odašiljači koji pokrivaju dubrovačko područje rade ispravno, u njihovu radu nije bilo prekida ili promjena, a oprema je pod svakodnevnim nadzorom. Za međunarodno usklađivanje frekvencija i smetnje iz susjednih država nadležan je HAKOM.
Prema njihovim informacijama, smetnje iz Italije su tijekom 2017. godine i 2018. godine u televizijskim mrežama na hrvatskoj obali značajno smanjene – ističu iz Odašiljača i veza, no ipak priznaju kako su smetnje koje uzrokuju talijanski odašiljači moguće:

– Postoji mogućnost pojave smetnji od Italije u prijemu TV i radioprograma, čiji intenzitet je jako ovisan o meteorološkim uvjetima, odnosno smetnje su posebno izražene u ljetnim mjesecima kada su povoljniji uvjeti rasprostiranja elektromagnetskih valova.

Naime, zbog promjena meteouvjeta može doći do velikog utjecaja troposferske propagacije, tj. promjene i varijacije u rasprostiranju elektromagnetskih valova pa na kanalima naših digitalnih mreža kao i na frekvencijama hrvatskih radijskih postaja može doći do izražaja već spomenuti utjecaj istokanalnih odašiljača iz Italije – objasnili su iz OiV.

I dodali kako su unatoč djelomičnom gašenju TV odašiljača u Italiji smetnje, iako puno manjeg intenziteta, prisutne na nekim dijelovima hrvatskog priobalja, pa tako i na širem dubrovačkom području.

– Uzrok poteškoća može biti loše postavljena ili krivo usmjerena vanjska antena ili upotreba neodgovarajuće antene – poruka je Odašiljača i veza, uz napomenu kako se više informacija o prijemu radijskih i televizijskih signala može naći na njihovim stranicama, zajedno s besplatnim brojem telefona te adresom elektroničke pošte na koje građani mogu prijavljivati konkretne probleme u prijamu RTV signala.

Broj gratis telefona za sve nezadovoljne kvalitetom prijemu je 08000897, dok je e-mail za pritužbe gledatelja i slušatelja problemi_prijam@oiv.hr.
20. travanj 2024 06:29