StoryEditorOCM
DubrovnikIMA RJEŠENJE ZA CIJEPISE

‘Hrvatska ima daleko najbolji zdravstveni informatički sustav u EU, koji je 2003. uveo moj tim‘

Piše DV
28. travnja 2021. - 13:30

Kandidat za gradonačelnika platforme Dubrovnik - naš grad Andro Vlahušić gostovao je na N1 televiziji u emisiji 'Novi dan' te među ostalim komentirao i probleme s platformom za prijavljivanje za cijepljenje. Istaknuo je da 'rješenje za kaos koji je nastao već postoji u sustavu eZdravstvo kojeg je pokrenuo još 2003. godine kada je bio ministar'.

- Hrvatska ima daleko najbolji zdravstveni informatički sustav u EU, uveden 2003. Uveo ga je moj tim. Počeli smo tako što smo pozvali najveće svjetske kompanije da daju informatička rješenja i nakon godinu dana u uži izbor ušli su Ericsson, Microsoft, Oracle i IBM. Pobijedio je Ericsson i od 2003. sustav e-zdravstva funkcionira i radi, a izvorni kod je vlasništvo Republike Hrvatske. U proteklih 18 godina nije bio nijedan ispad. Danas će se napisati oko 250.000 recepata u nekoliko tisuća ordinacija, a lijek se odmah može preuzeti u ljekarni. Priča o cijepljenju je manje od promila onoga što sustav danas omogućava - rekao je Vlahušić i poručio da mu nije jasno zašto se nije iskoristio postojeći sustav. 

- HZZO isplaćuje preko 20 milijardi kuna preko te platforme. Očito je netko odlučio da taj svemirski brod koji Hrvatska ima ili ne razumije ili je iz nekih privatnih razloga odlučio angažirati fotografa koji je pobijedio u utrci s cvjećarom. Izabrani su ljudi bez iskustva u informatici. To je kao da kažete da ste izmislili lijek za koronu, pa uzmete travaricu i to dajete. Takva je snaga ove platforme u odnosu na onu s kojom Hrvatska raspolaže 18 godina, a koju je radila najveća svjetska kompanija - istaknuo je Vlahušić u emisiji. 

18. travanj 2024 11:49