StoryEditorOCM
DubrovnikKONFERENCIJA DUBROVAČKOG VJESNIKA I SLOBODNE DALMACIJE „PONOVNI UZLET AVIOTURIZMA“

Hrvatska će zahvaljujući upravo avio-gostima, ponovno obarati turističke rekorde! Ministrica turizma Nikolina Brnjac: Dubrovnik je respektabilna city break destinacija

Piše Maja Rilović Koprivec
7. lipnja 2022. - 14:19

Dvije godine pandemije pokazale su kako je Hrvatska itekako avio destinacija. Bez avio povezanosti nema gostiju s dalekih tržišta čiji nedostatak još nismo nadoknadili, no važno je da je Hrvatska na tim tržištima ostala prisutna unatoč pandemiji. Stoga danas imamo izravan let s SAD-om, a nastoji se obnoviti promet i s azijskog i australskog tržišta kako bi sinergijom svih dionika u turizmu avioturizam ponovo doživio uzlet avioturizma kada je broj udjela avio gostiju u turističkom prometu narastao s 11 na više od 19 posto rekordne 2019. godine dok svijet nije zaustavila pandemija.

image

.

Bozo Radic/Cropix

   Rečeno je to danas među ostalim na Konferenciji Slobodne Dalmacije i Dubrovačkog vjesnika „Ponovni uzlet avioturizma“ koja se održala u dubrovačkim Lazaretima, na kojoj su bili predstavnici zračnih luka, turističkih zajednica i lokalne uprave.  Kao najstarija, ali i najutjecajnija medijska kuća u Dubrovniku,  Dubrovački vjesnik  želi otvarati značajne i dobre teme,  pa tako i temu avio turizma  bez kojeg nema  uspješnog turizma u Hrvatskoj, naglasio je otvarajući konferenciju direktor Dubrovačkog vjesnika Miroslav Ivić.

image

Miroslav Ivić

Bozo Radic/Cropix

O tome što je sve Dubrovnik, kao destinacija potpuno ovisna o avionskom prijevozu, poduzela kako bi  'preživjela' dvije pandemijske godine i uspjela povezati Dubrovnik uspješnom avio vezom sa SAD-om, te kako  se budućnost turizma u Dubrovniku promišlja kroz održivost uz gradski projekt „Respect the City“ govorio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.  On je posebno izdvojio suradnju s  Vladom RH  i HTZ-om  na pomoći u promociji Dubrovnika i otvaranju Hrvatske prema američkom tržištu što je bilo od nemjerljive važnosti za povratak turista. - Dubrovnik će uvijek biti aviodestinacija, a Pelješki most smatramo  vraćanjem duga Hrvatske  prema nama koji smo bilo odsječeni od Hrvatske – rekao je Franković. I župan dubrovačko neretvanski Nikola Dobroslavić  naglasio je iznimnu važnost Vladinih subvencija županijskim tvrtkama  u visini od 700 milijuna  kuna  koje su zadržale  zaposlene tijekom krize, te dobrim ovosezonskim turističkim rezultatima u Županiji.

image

Mato Franković 

Bozo Radic/Cropix
image

Nikola Dobroslavić

Bozo Radic/Cropix

 Govoreći o povećanju udjela avio-turista u ukupnom turističkom prometu, ministrica turizma i sporta  Nikolina Brnjac  rekla je kako je Hrvatska sada povezana s više  460  avionskih linija, sa 131 gradom, što je na razini 2019. godine. Čestitala Zračnoj luci Dubrovnik na otvorenju Centra za putovanja, a Dubrovniku koji je respektabilna city break destinacija što je strateški cilj ove Vlade. - Kroz novu Strategiju održivog razvoja turizma do 2030. godine  koja će uskoro u e-savjetovanje  naglasak je na održivosti, povećavanju  broja aviolinija, većoj marketinškoj suradnji s tour-operatorima i avioprijevoznicima i povećanju kvalitetne ponude na odredištu. 

image

Nikolina Brnjac

Bozo Radic/Cropix

Očekujemo dobre rezultate i kvalitetne projekte  koji će u razvijenim destinacijama ići u smjeru zelene i digitalne transformacije, a u nerazvijenim područjima  prema razviju nove ponude u čijem je središtu lokalna zajednica i kultura – istaknule je ministrica Brnjac, koje ja također podvukla kako  na svim emitivnim tržištima gosti željno iščekuju otvorenje Pelješkog mosta.  

  Ulaskom Hrvatske u EU uzletio je i hrvatski turizam kada se broj zračnih linija prema našoj zemlji iz Europe, ali i iz cijelog svijeta - povećao.  Zaustavljanje  zračnog prometa zbog pandemije posebno je osjetio Dubrovnik, kao aviodestinacija,  a povratak turističkog prometa na sadašnjih 65 posto te rekordne godine i očekivanih 80 posto do kraja sezone potvrđuje kako će Hrvatska zahvaljujući upravo avio-gostima, ponovno obarati turističke rekorde.

image

Panelisti

Bozo Radic/Cropix

O tome su govorili panelisti  konferencije Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za turističke zajednice, kategorizaciju i pravne poslove, Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik, Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa, Stjepan Bedić, direktor ETF Airwaysa i Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

image

Kristijan Staničić 

Bozo Radic/Cropix

- Povećanje udjela aviogostiju do 19 posto u 2019., pozicioniranje Hrvatske kao aviodestinacije  značilo je i povećanje potrošnje i produljenje sezone za čak pet tjedana – rekao je direktor HTZ-a  dodajući kako će se Hrvatska nastaviti promovirati kao aviodestinacija koristeći komparativne  prednosti razvijene mreže zračnih luka na obali. Rekao je kako je u perspektivi razvoja  održivog turizma čarter  program jedna od  značajnih okosnica jer oni znače sigurnost dolaska gostiju, ali i intenzivnu komunikaciju s  touroperatorima i aviokompanijama. Rekao je kako je  u 2019. uloženih 240.000 dolara zajedničke promocije s Expedijom  putem prodaje aranžmana  generiralo 3,1 milijun dolara prihoda.

image

 Monika Udovičić

Bozo Radic/Cropix

 Monika Udovičić govorila je o tome kako se intenzivno radi na povratku  gostiju s dalekih tržišta  koji su činili 20 posto ukupnog broja gostiju, a koji također najviše dolaze izvan glavne sezone.  Prije pandemije s tih je tržišta ostvaren značajan rast , tijekom  protekle dvije godine bilo je važno ostati prisutan na tim tržištima  da bi sada mogli pojačati promotivne aktivnosti na  tim tržištima.

 - Sve više s oprezom govorimo o tome da je Hrvatska autodestinacija jer smo u dvije godine  vidjeli kako je nedostatak aviogostiju  ne može lako nadoknaditi.  Nova turistička strategija zato ima dva cilja – turističku ponudu proširiti  na cijelu Hrvatsku i smanjiti sezonalnost, gdje glavnu ulogu ima aviopromet i daleka tržišta – rekla je Udovičić.   

image

 Stjepan Bedić

Bozo Radic/Cropix

Stjepan Bedić, iz ETF Airwaysa posebno je istaknuo kako su čarteri bitan  faktor turizma, te da turističke agencije i  prijevoznici traže  nekoga  s kim će podijeliti rizik praznih sjedala na čarter letovima.

 – Kada netko proda jedan čarter  aranžman, to je  organiziran i lako upravljiv turizam. Za to je potrebno da  zrakoplovi budu u našim zračnim lukama. Čarteri  stvaraju nova tržišta, no i oni su infrastruktura  kojoj  je zimi potrebna pomoć – rekao je Bedić koji je usred pandemije pokrenuo zrakoplovnu tvrtku  kupivši tada jeftine avione i okupivši iskusno osoblje.  Napose je naglasio kako bi trebalo bolje  iskoristiti male hrvatske zračne luke, poput osječke, za čarter letove za koje ima zanimanja iz nordijskih zemalja, no da treba  povesti računa i da gosti imaju gdje biti u destinaciji i izvan sezone, a ne da hoteli budu zatvoreni. Također je rekao  kako bi čarter avioni trebali biti u hrvatskim zračnim lukama  što bi značajno pojeftinilo usluge, a  imalo velikog efekta.

image

Slaven Žabo 

Bozo Radic/Cropix

Croatia airlines želi širiti mrežu  linija, rekao je Slaven Žabo,  te dodao  kako uvodi niz novih linija i odredišta. Cilj nam je postići 80 posto  letenja u odnosu na  2019., te povezati Hrvatsku s 22 destinacije na kojima je gotovo 1,7 milijuna sjedala. 

image

Ivan Maslać

Bozo Radic/Cropix

Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke  Dubrovnik  rekao je kako su iza dubrovačkog aerodroma dvije teške godine, no kriza je  prebrođena i da se pomalo vraćaju na pretpandemijski promet. Istaknuo je kako se hrvatske zračne luke u poslu  nadopunjuju  i surađuju.

image

Blaž Pezo 

Bozo Radic/Cropix

Blaž Pezo iz Lučke uprave  istaknuo je i sinergiju koju imaju sa Zračnom lukom Dubrovnik u prihvatu  putnika koji nastavljaju  krstarenje. Novi putnički terminal koji je u planu, značajno će povećati  mogućnosti Dubrovnika kao home port luke za kruzere odnosno luke ukrcaja i iskrcaja gostiju koji nastavljaju putovanje avionom odnosno kruzerom.

image

Konferencija Ponovni uzlet avioturizma održala se u dubrovačkim Lazaretima

Dubrovački Vjesnik/Dubrovački Vjesnik
18. travanj 2024 12:22