StoryEditorOCM
DubrovnikNEZAPAMĆENA NAJEZDA |

Hrastov gubar, strašni ‘zecoleptir‘, eksplodirao nad Gradom

Piše Gabrijela Bijelić
9. srpnja 2020. - 10:12
Nema gdje ih nema, u tijeku je prava najezda! Dojave o rojevima krupnih leptira koji oblijeću stabla, rasvjetne stupove i ulijeću u kuće stižu od Elafita preko Grada sve do Prevlake, a čeljad se sveudilj pita zašto ih se toliko namnožilo. Neki ih nazivaju i zecoleptirima, zbog izraženih ticala koja sliče zečjim ušima. Za one strašljive, treba odmah reći – hrastovi gubari (Lymantia dispar) nisu za čovjeka opasni leptiri, čak ni ako se pojavljuju u enormnim količinama, kao na prijelazu iz lipnja u srpanj na širem dubrovačkom području gdje su se odavno odomaćili.

image
Hrastova gubara ovog ljeta ima preko svake mjere


Kustosica u Prirodoslovnom muzeju u Dubrovniku Matea Martinović, po struci entomologinja iliti stručnjakinja za kukce, potvrđuje da je populacija gubara glavonje, kako još zovu ušatog 'zloćka',ovog ljeta doslovce eksplodirala.

- U Europi se ova vrsta smatra jednim od najznačajnijih šumskih štetnika, i inače je brojna ali ove godine nadasve. U prehrani nije izbirljiva, ne jede samo hrast već i makiju, na kontinentu joj populacija bukne otprilike svakih deset godina, a na Mediteranu i češće, svakih pet. No, treba znati da nisu opasni odrasli leptiri, nego gusjenice koje žvaču lišće, a kad se njihov negativan utjecaj poklopi s drugim štetnicima, može doći do sušenja i odumiranja cijelih šumskih predjela.

Odrasle jedinke, slično kao i dudovi svilci, uopće nemaju probavne organe – objašnjava dubrovačka kustosica tajne leptira koje mnogi očevici pogrešno prozivaju moljcima. Hrastov gubar zapravo je noćni leptir iz porodice prelaca gubara (Lymantriidae).

image
Nezaistna gusjenica gubara glavonje glavna je opasnost za lišće


Ženka je zdepasta i dlakava tijela, bjelkaste boje, dok je mužjak nešto manji, sivosmeđe boje. Masovne pojave nisu rijetkost, posebice u ovo doba godine, kad se ljeto tek 'zahuktava'. Svjedoci govore da uglavnom viđaju smeđe mužjake koji su rukom gotovo neuhvatljivi, lete brzo i nervozno, možda i zbog aktualne faze parenja. Kako god, s gubarima ćemo se družiti još koji dan dok ne odrade svoj prirodni ciklus.

 

A smanjenje brojnosti letećih nametnika nije u domeni biologa iz Prirodoslovnog muzeja, već šumara i agronoma koji određuju kako prevenirati štetnika, biološkim ili kemijskim sredstvima koja nisu rizična za druge biljne vrste, životinje, ljude i vodu.
Razvoj gusjenice traje oko 60 dana, nakon čega se kukulji. Stadij kukuljice traje deset do 18 dana, potom odatle izlijeću leptiri, nakon parenja odlažu jaja koja će prezimiti. I tako unedogled, iz ciklusa u ciklus.

image
Prugasto jedarce, Iphiclides podalirius
 
CROPIX


Za razliku od napasnika gubara, oku promatrača mnogo draži je lastin rep, leptir koji u novom naraštaju ovih dana također obitava u Dubrovniku. Prema riječima Matee Martinović, biljka hraniteljica ove vrste leptira, omiljenog motiva za fotografije je – morač. Životni vijek leptira, reći će eksperti za leptire, lepidopterolozi, varira od samo jednog dana do tri generacije u godini, no jedno je sigurno. Ove sezone hrastovi gubari na krajnjem su jugu pojavnošću su dostojno odmijenili Hitchcockove 'Ptice'.
20. travanj 2024 06:57