StoryEditorOCM
DubrovnikUDRI PO DŽEPU

HNS "Vrata i prozori koji gledaju na Stradun moraju biti u izvornom izgledu"

Piše DV
19. lipnja 2019. - 15:54
Iz HNS-a Dubrovačko-neretvanske županije oglasili su se priopćenjem za javnost u kojem poručuju kako su građani s pravom burno reagirali na prekomjernu pojavu bankomata u gradskim izlozima, pa kažu kako je njihov vijećnik, Miho Obradović prvi u Gradskom vijeću upozorio na to. Pozdravlja izmjene odluke o komunalnom redu, ali imaju i prijedloge.

- Izmjene ovog pravilnika uvode potrebu dobivanja suglasnosti lokalnog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Iako je takva suglasnost formalno i dosad trebala biti ishođena kako bi se moglo raditi preinake na izlozima u povijesnoj jezgri, pa tako i postaviti bankomate, u najnovijim slučajevima njihovo mišljenje očito se nije tražilo. Stoga, dubrovački HNS smatra kako je potrebno još veću važnost dati Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu, i to na način da se dodatnim izmjenama ovog pravilnika taj odjel proglasi tijelom koje donosi konačno rješenje. Ujedno je potrebno u pravilnik unijeti i odredbu da vrata i prozori koji gledaju na Stradun moraju biti u izvornom izgledu i uređeni te da uređaji ne mogu biti sastavni dio prozora i vrata, osim u slučajevima kada je za to ishođena potrebna dozvola, a na što bi upravo komunalni redari posebno obratili pažnju te prijavljivali one koji se ne pridržavaju tih pravila.

Na taj način osiguralo bi se poštivanje odluke Konzervatorskog odjela, ali i dobilo instrument kažnjavanja onih kojima riječi zaštićeno kulturno dobro predstavljaju tek mrtva slova na papiru. Upravo zato što takvi na Dubrovnik gledaju isključivo kao na zlatnu koku koja samo proizvodi bogatstvo, udarac po džepu im i predstavlja jedinu učinkovitu kaznu - stoji u priopćenju Županijske organizacije HNS-a.
19. travanj 2024 01:33