StoryEditorOCM
DubrovnikHRABROST I SOLIDARNOST |

HGSS DUBROVNIK ZA PETRINJU, PROČELNIK MARIJO BEGIĆ: Zadatak smo odradili profesionalno, nije lako vidjeti potresne scene i tužne životne priče

Piše R.R.
4. siječnja 2021. - 20:05
Šest dana nakon razornog potresa koji je pogodio središnju Hrvatsku situacija na terenu i dalje nije stabilna. Tlo se i dalje trese te su i danas zabilježeni manji potresi, a na terenu su sve raspoložive službe. Tim povodom razgovarali smo s pročelnikom HGSS-a stanice Dubrovnik, Marijom Begićem, koji je komentirao poduzete aktivnosti na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.

image
Pročelnik HGSS Stanice Dubrovnik Marijo Begić
Tonći Plazibat/CROPIX


"Pripadnici HGSS-a stanice Dubrovnik za Petrinju su krenuli isti dan kada se dogodio veliki potres. Negdje na pola puta su nas zaustavili i zamolili da budemo u punoj pripravnosti jer su sve bliže stanice HGSS-a poslale svoje pripadnike tako da je na terenu na dan potresa bilo preko 170 članova što je bilo više nego dovoljno, a mi smo pričekali kako ne bi nastala prevelika gužva. Idući dan kad smo stigli na pogođena područja preuzeli smo prvu smjenu ujutro te treću, večernju smjenu, a tamo smo proveli sve skupa tri dana.

Iz naše stanice Dubrovnik u aktivnostima je sudjelovalo pet članova te smo radili praktički sve što se moralo od dostave hrane, pića i lijekova do svih ostalih oblika intervencija jer se situacija iz sata u sat mijenjala. Osobno sam vodio naš tim u akciji traganja i spašavanja dok je naš kolega Zoran Čabrilo bio u stožeru. Na terenu smo obilazili sva područja koja su nam bila na raspolaganju, a ponajviše smo se zadržali na području južno od Petrinje i području između Siska i Gline te smo obuhvatili otprilike 120 sela.

image
Foto: Tom Dubravec/CROPIX
CROPIX


Aktivnosti su bile napone i dosta mentalno zahtjevne jer se radilo po cijeli dan, a s terena su stalno dolazile nove informacije što je dodatno otežavalo zadatak. Kad smo sve skupa završili bili smo zadovoljni i ponosni jer smo posao odradili jako dobro ponajviše zbog činjenice što smo uspjeli doći do svih sela koje je pogodio potres, a to nam nije bilo lagano jer su neka od njih dosta odsječena i povezana lošim cestama te smo se jednom prilikom morali voziti pola sata po razrušenoj cesti kako bi došli do dvije kuće i pružili svu potrebnu pomoć.

U subotu smo se vratili s terena dok su isti dan prema Petrinji krenula naša dva tima bespilotnih letjelica koji će mapirati područje kako bi se bolje evidentirala šteta kao i prikupili ostali detalji koji su potrebni za proces sanacije štete. U ponedjeljak je otišao još jedan naš tim koji će raditi na visinskim radovima, ponajprije na sanaciji krovova. 

image
Foto: Tom Dubravec/CROPIX
CROPIX


Nije nam bilo lagano vidjeti sve te potresne scene i tužne životne priče, no usprkos tome svoj zadatak smo odradili profesionalno te sam zadovoljan našom reakcijom", zaključio je Begić.
24. travanj 2024 23:12