StoryEditorOCM
DubrovnikPOVRATAK KUĆI

Helikopter HRZ-a spustio top na Lovrjenac

Piše DV
5. prosinca 2017. - 19:01

Na Lovrjencu se u utorak odigrao neuobičajen 'happening'. Helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na terasu tvrđave spuštena je replika jednog od dvaju topova iz vremena Dubrovačke Republike.

Riječ je o replici Jeronima Vicenca koji je do 1816. bio na Lovrijencu, a original se nalazi u Vojnom-povijesnom muzeju u Beču. Na topu se nalazi lik dubrovačkog sveca zaštitnika Savetog Vlaha, te brojni ukrasi koji će bez sumnje upotpuniti sliku Lovrjenca, najpopularnije svjetske pozornice za Shakeseareova Hamleta.

Zanimljivo je da je jedan top lijevao poznati Ivan Rabljanin 1505. godine, a drugog, koji je danas vraćen na Lovjrenac, Jeronim Vicenco 1573. godine, na ljevaonici ispod Minčete. Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić ponosan je zbog povratka 'teške artiljerije' na utvrdu:

– Uspjeli smo napraviti repliku topa Jeronima Vicenca koji se nalazio u Gradu sve dok ga Austrijanci nisu prevezli u Beč. Na njemu se nalazi lijepi lik sv. Vlaha, ima dosta ukrasa i natpisa koji govore tko ga je napravio. Replika je napravljena od istog materijala kao i original – ustvrdio je Niko Kapetanić.
 

19. travanj 2024 03:29