StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI |

Hebrangovoj kolektor oborinske odvodnje, liječnici na Kalamoti opremljen stan, Štikovici javna rasvjeta, raste broj korisnika demografskih mjera

Piše Grad Dubrovnik
22. siječnja 2021. - 09:59

KOLEKTOR OBORINSKE ODVODNJE

Izdana dozvola za odvodnju u Ulici Andrije Hebranga

Grad Dubrovnik je dobio građevinsku dozvolu za projekt gradnje kolektora oborinske odvodnje u Ulici Andrije Hebranga u Gružu. Kolektor će se graditi na potezu od Kunske ulice do postojećeg ispusta oborinskih voda u luci Gruž, u duljini od oko 650 metara. Ovim radovima riješit će se dugogodišnji problem s oborinskom odvodnjom u ovom dijelu grada u kojem ne postoji cjeloviti sustav odvodnje. Naime, za vrijeme obilnih kiša oborinske vode snažno opterećuju samu ulicu, njoj gravitirajuće površine, kao i nizvodno prometno čvorište ove ulice s ulicom Obala Ivana Pavla II.

image
Osigurana je građevinska dozvola za izgradnju kolektora oborinske odvodnje u Ulici Andrije Hebranga


Ujedno će se obaviti i rekonstrukcija postojećeg kanala iz Kunske ulice, koji se nadovezuje na Ulicu Andrije Hebranga, čime Grad Dubrovnik nastavlja po prioritetima rješavati nagomilane probleme oborinske odvodnje na gradskom području. Početak radova očekuje se na jesen ove godine.

DONACIJE ZA ZDRAVSTVENU SKRB

Grad financira uređenje i opremanje ordinacije i stana za liječnicu na Kalamoti

Iako primarna zdravstvena skrb nije u nadležnosti Grada, Grad Dubrovnik razvija mnoge nadstandarde u zdravstvu te kontinuiranim donacijama pomaže rad zdravstvenih ustanova na svom području. Posljednja donacija u iznosu od 100 tisuća kuna osigurana je za potrebe Doma zdravlja Dubrovnik, a namijenjena je za adaptaciju, opremanje stana i ordinacije za liječnika na otoku Koločepu.

Naime, Dom zdravlja je nedavno objavio da na Koločepu od sredine siječnja živi i radi nova doktorica koja je na otok stigla iz Vukovara. Dolaskom nove liječnice i predmetnim ulaganjem povećat će se razina primarne zdravstvene zaštite na Elafitima. Samo za financiranje Turističke ambulante na otoku Koločepu iz gradskog proračuna od 2017. godine isplaćeno je 1,2 milijuna kuna, a navedeni iznos odnosi se na troškove plaća te troškove prijevoza liječničkog tima na radu u ordinaciji i izvan nje.

image
Grad financira uređenje i opremanje ordinacije i stana za liječnicu na Kalamoti


Podsjetimo, za potrebe otvaranja pedijatrijske ambulante i ambulante logopeda u Mokošici Domu zdravlja ustupljen prostor u vlasništvu Grada, koji je potom uređen i opremljen, dok je za smještaj liječnice ustupljen i opremljen stan. Grad Dubrovnik također je preuzeo i obvezu osiguranja sredstava za plaće liječnice i medicinske sestre, a iz proračunskih sredstava financirana je i kupnja dvaju sanitetskih vozila za potrebe rada Doma zdravlja, odnosno županijskog Zavoda za hitnu medicinu.


Isto tako, za financiranje Hitnog interventnog tima na Elafitima od 2018. godine, a nakon što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odbio financirati ovu prijeko potrebnu zdravstvenu uslugu, za provođenje iste isplaćeno je 996.571,33 kuna, od čega je u 2020. godini isplaćeno 394.285,70 kuna.


KOMUNALNO UREĐENJE


Uskoro radovi na javnoj rasvjeti u Štikovici


Nakon što je izrađena projektna dokumentacija i provedena javna nabava, izabran je izvođač za radove na javnoj rasvjeti u naselju Štikovica. Ugovor za postavljanje temeljne instalacije i temelja za stupove javne rasvjete potpisan je s tvrtkom Medius d.o.o.

Radovi su vrijedni 344.668,75 kuna s PDV-om i odvijat će se paralelno s radovima projekta Aglomeracije koji vodi Vodovod Dubrovnik. Sukladno tome i organizaciji gradilišta, planirani početak radova je 1. ožujka 2021., a ugovoreni rok za izvedbu je šest mjeseci.

image
Radovi na javnoj rasvjeti u Štikovici vrijedni su 344.668,75 kuna


 


SOCIJALNI PROGRAM GRADA DUBROVNIKA


Tijekom 2020. dvostruko više korisnika demografskih mjera


Grad Dubrovnik roditeljima isplaćuje dar za novorođeno dijete te stalnu godišnju pomoć za treće i svako daljnje novorođeno dijete, u sklopu mjera Socijalnog programa i demografskih mjera. Tijekom 2020. roditeljima novorođenčadi isplaćeno je sveukupno 2.007.500 kuna za 417 korisnika. Jednokratne potpore za prvo novorođeno dijete u obitelji iznose 2.500 kuna, za drugo 3.500 kuna te za treće 5.000 kuna.

image
Tijekom 2020. roditeljima novorođenčadi isplaćeno je više od 2 milijuna kuna
Grad Dubrovnik


Podsjetimo, Grad Dubrovnik u svoje je mjere socijalnog programa za 2019. uvrstio i stalnu godišnju pomoć roditeljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete u ukupnom iznosu od 33.600,00 kuna, koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života. U 2020. godini to pravo ostvarile su 152 obitelji, što je dvostruko više nego u prethodnoj godini. Ukupno je za ovu demografsku mjeru tijekom 2020. isplaćeno iz gradskog proračuna 748.800 kuna.

Za bolju demografsku sliku

Mjere socijalnog programa Grada Dubrovnika obuhvaćaju čitav niz subvencija, olakšica i potpora. Sve su one usmjerene poboljšanju demografske slike Grada te boljih ekonomskih i socijalnih uvjeta za mlade.


 

16. travanj 2024 22:27