StoryEditorOCM
DubrovnikRIJEČ ODVJETNIKA NAKON SUĐENJA ZA TRAGEDIJU U PLATU

HE Dubrovnik radi uz privremenu dozvolu MUP-a, ali u predmetu nema zastare. Moguće je proširenje optužnice

Piše Ahmet Kalajdžić
10. veljače 2023. - 17:33
Plat, 110119. I danas je nastavljena potraga za trecim djelatnikom HE Dubrovnik koji je jucer nastradao u pozaru. Potraga je usmjerena na siri akvatorij Zupskog i Cavtatskog zaljeva. Na fotografiji: Hidroelektrana Dubrovnik u Platu.Robert Fajt/Cropix/Cropix

-Trenutačna situacija u HE Dubrovnik je sasvim zadovoljavajuća, ima privremenu dovolu za rad od MUP-a i to ne bih komentirao, nego tek na kraju dokaznog postupka. Dojmove o propustima imaju novinari ali ja to ne bih tako predstavio. Svaka tvrtka sposobnije i manje sposobne radnike, ali glede kaznene odgovornosti i dalje smatramo da ona ne postoji- odbivši bilo kakvo komentiranje postupka izjavio je novinarima odvjetnik tvrtke HEP proizvodnja Tomislav Matić dok je odvjetnica Doris Košta koja zastupa dio oštećenih obitelji rekla:

-U ovakvim predmetima nema zastare. Ako državni odvjetnik dođe do spoznaje kako ima još osoba koje su počinile kazneno djelo, on mora provesti prethodni postupak i može ponovno podignuti optužnicu. Ništa čudno, možda bi bilo cjelovitije da su sastavni dio ove grupe. U nastavku rasprave početkom travnja moramo se nadati kako će na ročište doći svi optuženici i svjedoci. Nažalost, danas zbog bolesti nije došao projektant za kojeg imamo razumijevanje, ali smo spremili puno pitanja za njega- rekla je Košta, dok je njezin kolega Hrvoje Tokić, koji također zastupa dio oštećenika, novinare detaljnije upoznao s obeštećenjem zaposlenika:

-Nitko od mojih klijenata nije dobio traženu odštetu. Dapače, odbili su im isplatiti simbolične ponude od samo par tisuća kuna, što je uvredljivo! Oni koje ja zastupam hospitalizirani su po nekoliko dana nakon tragedije i dugo su vremena osjećali posljedice svega doživljenog, pa i godinama. Nitko od od onih koje zastupam nije se vratio tamo na ranije radno mjesto jer fizički i psihički to ne mogu podnijeti- rekao je Tokić, priznajući kako se tijekom rasprave i on osobno tek uvjerio u to koliko je velika trauma zaposlenika.

-Od početka ukazujemo kako osobe koje su ovdje kao okrivljenici tu ne bi trebale biti, a saslušanje svjedoka je postupak okrenulo u smjeru u kojem je trebalo od početka biti, da se istraga trebala voditi u potpuno drugom pravcu! Nažalost, preozbiljan situacija i prevelika tragedija da se tome tako pristupilo. Od svjedoka smo čuli neka imena koja smo mi od početka ukazivali, ali Državno odvjetništvo određuje optužnicu a sud određuje je li ta optužnica dovoljno snažna i jesu li tu trebali biti neki drugi ljudi. Građevinska dozvola nije sukus stvari i postoji od 1961. ali je prema DORHu ključno je li ona nužna za revitalizaciju. No, obrana smnatra da nije nužna- rekao nam je odvjetnik Gordan Preglej.

-U odnosu na mog branjenika bitni su nam dokumenti ingerencije i ovlasti, tu svjedoci nisu uopće bitni. Stvari su tek u začetku i teško mi je ocijeniti kako će to ići. Očito pod dojmom tragičnih posljedica, sudac će ići malo šire u utvrđivanje činjenica, što nije loše. U raspravi će se još čuti je li bilo pritisaka na mog klijenta, a nakon određenih poteškoća od HEP-a uspjeli smo pribaviti svu dokumentaciju- rekao je odvjetnik Čedo Prodanović.

Kablovi lošijih performansi?

Nitko od okrivljenika ili njihovih branitelja nije želio komentirati izjave svjedoka, ali se u pravosudnim kuloarima čula priča koja će, vrlo vjerojatno, u travanjskom nastavku sudskog kaznenog postupka dobiti potvrdu ili će biti opovrgnuta. Naime, čuli smo priču o tome kako se sumnja da su neki kablovi, koji su zamijenjeni u revitalizaciji, slabijih performansi i da se stoga posljedično brže i više zagrijavaju, što je također utjecalo na zapaljenje kabelske vertikale koja za slučaj požara nije bila osigurana protupožarnim brtvama od smjese staklene vune i još nekih komponenti. Navodno su ti kablovi uvezeni izvan Europske Unije te su, priča se, na području susjedne BiH "prepakirani", gdje su im još nepoznate osobe stavile proizvodno podrijetlo drugih zemalja.

17. travanj 2024 00:58