StoryEditorOCM
DubrovnikBACILI SMO OKO I NAPRAVILI MALU GALERIJU

Grede i skele u Sponzi: ravnateljica Državnog arhiva Nikolina Pozniak otkrila nam je kako teku radovi na konstrukcijskoj sanaciji nekadašnje carinarnice...

Piše Bruno Lucić
16. ožujka 2023. - 15:51

U tijeku je konstrukcijska sanacija Sponze pa je atrij ove gotičko-renesansne palače koji je toliko puta bio mjesto otvaranja brojnih izložbi, predstavljanja knjiga, predavanja pa i izvođenja kazališnih predstava, prožet gredama i ‘omeđen‘ skelama. Više o samim radovima i njihovom tijeku otkriva ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku, Nikolina Pozniak.

image

Ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak

Tonći Plazibat/Cropix

- Radovi na palači Sponza odvijaju se u skladu s planiranom dinamikom. Do sada su završeni radovi na sanaciji zapadnog i sjevernog dijela krovišta. U tijeku su radovi na sanaciji istočnog dijela krovišta, a radove na sanaciji južnog dijela krovišta planiramo započeti 16. ožujka. Paralelno se odvijaju, u manjem opsegu, i ostali ugovorom predviđeni radovi. Svi vanjski radovi, odnosno radovi za koje je nužna građevinska skela, trebali bi po planiranoj dinamici biti dovršeni do 15. lipnja. Nakon toga će se smanjenim intenzitetom dovršavati preostali radovi u unutrašnjosti palače Sponza. Planirani i ugovoreni završetak svih radova je do 12. rujna 2023. godine. Tako da sam u načelu zadovoljna hodogramom i aktivnostima oko sanacije, pojašnjava Pozniak.

image
Ahmet Kalajdžić

Bez obzira na to što se odvijaju radovi, palača je otvorena za posjetitelje.

- Sponza je svakako sigurna i osiguran je prostor posjetiteljima bez mogućnosti da će netko u atriju nastradati dok se izvode radovi. Postavljena je i unutarnja skela sa zaštitnom mrežom, kazuje Pozniak podsjećajući na vrijednost investicije:

Troškovi su osigurani u ukupnom iznosu od 4.734.443,75 kuna odnosno 628.368,67 eura od strane Ministarstva kulture i medija. Ravnateljica ne očekuje poskupljenje radova zbog sveopće inflacije, skoka cijena materijala i nedostatka radne snage jer navodi: ‘potrudili smo se biti realni i jasno mjerljivi u izradi troškovnika i stanju na tržištu rada građevine‘.

Ugovor o izvođenju radova konstrukcijske sanacije palače Sponza između Zavoda za obnovu Dubrovnika i izvođača radova tvrtke Građevinar Quelin d.d. kao i ugovor o obavljanju usluga stručnog i projektantskog nadzora s tvrtkom Canosa inženjering d.o.o. potpisan je krajem srpnja prošle godine.

image
Ahmet Kalajdžić

Radovi sanacije, obnove i restauracije Sponze obuhvaćaju konstrukcijsku sanaciju kamenih elemenata nosive konstrukcije, kao i drvene krovne konstrukcije, obnovu krovišta, pokrova i podnih slojeva u južnom dijelu potkrovlja, sanaciju metalnih ključeva postojećih natega na pročeljima te obnovu i restauraciju kamene plastike i vanjske stolarije. Rok za završetak radova je 12 mjeseci.

Iznimne kulturne vrijednosti, palača Sponza jedan je od najreprezentativnijih objekata od javnog značaja unutar spomeničkog tkiva Dubrovnika. U nekadašnjoj carinarnici, kovnici novca, oružani, kroz povijest obavljale su se mnoge javne funkcije, a danas čuva najdragocjenije arhivsko gradivo dubrovačkog područja.

15. travanj 2024 01:59