StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKO VIJEĆE

Mato Franković poručio: Nema financijskih olakšica prije 1. lipnja

Piše Silvia Rudinović
18. ožujka 2020. - 11:08
Gradsko vijeće Grada Dubrovnika u 11 sati otpočelo je sjednicu bez prisutnosti novinara unutar vijećnice, što je mjera suzbijanja epidemije koronavirusa. U vijećnici su, uz vijećnike i predstavnike gradske uprave, samo kamermani nacionalnih i lokalnih televizija od kojih neke uživo prenose sjednicu. Grad Dubrovnik pozvao je zamjenika župana i predsjednika županijskog stožera civilne zaštite Joška Cebala koji izvješava o stanju u našoj županiji i mjerama s kojima se suočavamo zbog epidemije novog virusa.

Vijećnik Maro Kristić (Most) na samom je početku dao primjedbu na preopširan dnevni red u ovakvim okolnostima, i predložio da se skrati na nužne prijedloge koji trebaju proći Gradsko vijeće. Predložene točke nije nužno donijeti danas, a građani ne očekuju političke rasprave danas. I vijećnik Nikša Selmani (Srđ je Grad) rekao je slično, čudi se proširenom dnevnom redu s obzirom da su vijećnici još jučer bili obaviješteni kako će dnevni red biti sveden na nekoliko nužnih točaka.

Gradonačelnik Mato Franković (HDZ) kaže kako je odluka o dnevnom redu donesena jutros na kolegiju i svedena na točke za nužno funkcioniranje sustava. Grad ne može potpisivati ugovore o korištenju javnih površina dok se takva odluka ne donese na Vijeću, rekao je Franković.

Jadran Barač (SDP), također, smatra kako je neprimjereno raspravljati o punionicama električnih automobila, javnim površinama za koje postoji važeća odluka, te suglasnostima na isporuke usluge komunalnih djelatnosti. Umjesto ovih, oporbeni vijećnici očekivali su prijedloge za gospodarsku pomoć stanovništvu u novonastalim uvjetima, a takvih nema. No, prijedlozi oporbe o skraćenju dnevnog reda nisu prihvaćeni od većine.

Inače, od danas, umjesto Patricije Mage Vidak, koja je stavila mandat u mirovanje, gradski vijećnik DDS-a je Matko Munitić.


11,30 Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izvijestio je kako je Grad Dubrovnik prvi grad u državi koji se javnosti obratio s procjenom gubitka od 30 milijuna kuna zbog epidemije i njezinog utjecaja na turizam i gospodarstvo, a danas je to predviđenih 100 milijuna kuna.
Ove godine za 190 pripadnika civilne zaštite nabavljena oprema. Od sutra počinju s pripremom timovi koji će, po potrebi, ostupati prema zapovijedi zapovjesnika Civilne zaštite grada Dubrovnika Stjepka Krilanovića.

Grad Dubrovnik poduzeo je više mjera, naprije pomoći Općoj bolnici Dubrovnik. Prema riječima gradonačelnika Frankovića, isporuka prvog kupljenog respiratora očekuje se početkom travnja, a ostali stižu u svibnju.
U suradnji s građevinskim tvrtkama, ukoliko bude potrebno i u slučaju većeg broja zaraženih osoba, Grad će uložiti potrebna financijska sredstva za osiguranje dodatnog prostora na 6. katu OB Dubrovnik.

Crveni križ je preuzeo opskrbu osoba starije životne dobi i ugroženih skupina namirnicama, za što je Grad već osigurao 150.000 kuna i ima namjeru i dalje pomagati. Nabavljena je zaštitna oprema za zaštitu zaposlenika i drugih građana, pa su između ostaloga osigurali dezinfekcijska sredstva, 2.000 jednokratnih maski i naručeno tisuću perivih, sedam paketa gumenih rukavica, naručeno je 10 tisuća malih dezinfekcijskih sredstava, itd.

Gradska uprava važnim smatra točno i pravovremeno informiranje građana, pa je na stranicama odlučila objavljivati sve važne informacije koje se tiču epidemije koronavirusa. Komunalne i žurne službe spremne su se odazvati pozivu stožera civilne zaštite.

Sportski objekti Dubrovnik od ponedjeljka su obustavili treninge, Dubrovački muzeji su zatvoreni do daljnjega, Dubrovačke knjižnice također, s tim da će se razmjena knjiga obavljati po principu 'book crossinga'.

Javni gradski prijevoz od utorka je besplatan idućih 15 dana, a možda i dulje, uvedena je zabrana ulaza na prednja vrata, a do kraja tjedna bit će donesena odluka o reduciranju voznog reda.

Vrtići su organizirali dežurstva, a roditelji čija djeca neće pohađati vrtić, za to su vrijeme oslobođeni su plaćanja. U javnim ustanovama, gradskim društvima i službama nema izravnog rada sa strankama.

Franković je poručio kako će provesti sve odluke koje Vlada donese a koje se tiču gospodarstva, a Grad Dubrovnika je spreman odustati i od određenih investicija. Najavio je kako će u narednom tjednu biti formirano tijeko za pripremu paketa mjera radi što skorijeg financijskog oporavka.

 -Moramo biti sposobni pomoći socijalno ugroženim osobama i služabama koje, unatoč krizi, moraju nastaviti normalni funkcionirati. Upravo zato, do 1. lipnja 2020. godine neće biti bilo kakvih mjera s financijskim učincima. Očekujem od svih gospodarstvenika ovog grada da će biti financijski odgovorni, i uredno izvršavati svoje obveze prema Gradu, a za one koji ne budu izvršavali, Grad će sukladno ovlastima donositi potrebna rješenja. Znam da će ove moje riječi naići na osudu, osobito kod ugostitelja. Međutim, u doba krize nema kompromisa dok ne izađemo iz iste -rekao je gradonačelnik.

Šef Županijskog stožera civilne zaštite Joško Cebalo izvijestio je kako je u našoj županiji dosad testirano 14 osoba, od toga je devet nalaza negativno, a rezultati preostalih pet očekuju se tijekom dana.

Dosad je osam prijavljenih kršenja samoizolacije, a jedan naš sugrađanin nije poštovao mjere i u tijeku je prekršajni postupak.  -Prvi smo u državi bili prisiljeni osposobiti karantenski smještaj - napomenuo je Cebalo. Dvije osobe su i dalje karanteni, državljani SAD i Argentine.

 
25. travanj 2024 04:31