StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI SJEDNICE|

GRADSKO VIJEĆE DUBROVNIKA; Pred vijećnicima izvješća svih gradskih poduzeća, no nema rebalansa proračuna

Piše Maja Rilović Koprivec
25. rujna 2021. - 08:28

Dubrovački ugostitelji koji koriste javne površine mogli bi ove zime ponovno biti oslobođeni plaćanja polovice zakupnine za svoje stolove i stolice iako je ova turistička sezona bila znatno bolja nego 2020. godine. O tome bi trebali u srijedu raspravljati gradski vijećnici Dubrovnika na čijem su dnevnom redu mjere pomoći gospodarstvenicima, odnosno umanjenje ugovornih iznosa zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika - od 1. studenog do 1. ožujka zakupnine bi trebale i nadalje biti umanjene za 50 posto.

Izvjesno je kako će visina ovog umanjenja prihoda Grada Dubrovnika izazvati raspravu napose nakon što su neki od ugostitelja ovoga ljeta uveli 'minimum spent' troškovni cenzus za sjedanje za stolovima koji su na javnim površinama, a što su Dubrovčani s ogorčenjem komentirali kao „stol-fašizam“. „Ciljane i planske aktivnosti, kao i povoljna epidemiološka situacija, omogućili su turističke aktivnosti te su za drugi dio sezone ostvareni kvalitetni turistički rezultati, no cilj je produljenje sezone ako epidemiološka situacija dozvoli, a kako bi se dubrovačko gospodarstvo uistinu oporavilo, obrazlažu predlagači. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se rasprava povesti o tome trebaju li krizom pogođeni Dubrovčani kroz proračun i dalje pomagati ugostitelje koji zaradu ostvaruju na javnim površinama, no ne omogućuju jednak pristup svim gostima.

Pred gradskim će se vijećnicima naći i Prijedlog odluke o ustrojstvu dubrovačke gradske uprave. Njome se ukida dosadašnji Upravni odjel za promet spaja se s komunalnim te se stvara novi UO za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu koji preuzima njegove ovlasti. Oformit će se i Upravni odjel za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove a koji će preuzeti dio ovlasti i djelokruga postojećeg Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, ali i dio namještenika.

image
Ilustracija
Bozo Radic/Cropix

Najveći dio dnevnog predloženog dnevnog reda odnosit će se na izvješća o lanjskom poslovanju gradskih poduzeća Libertas, Sanitat, Domouprava, Čistoća, Boninovo, Dubrovačka baština, DURA-a, Groblja Dubac, Hotela Gruž, Luka Dubrovnik, UTD Ragusa, Vodovod i Vrtlar, te izvješća o radu Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik, Zajednice tehničke kulture i Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Dubrovnika. Oporba je već razočarana što se rasprava vodi deset mjeseci nakon razdoblja na koja se izvješća odnose, a još više na to što na dnevnom redu nema rebalansa proračuna za ovu godinu već samo Izvješće o izvršenju polugodišnjega proračuna za 2021. godinu.

Prema Izvješću u prvih šest mjeseci ostvaren je prihod od 188 milijuna kuna, te rashod od 208,5 milijuna kuna i minus poslovanja od 20.5 milijuna kuna. – Rasprava o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci trebala je biti prva na dnevnome redu sjednice Gradskoga vijeća. Zbog važnosti za ukupni život grada, gradonačelnik je par dana prije same sjednice trebao upoznati sve vijećnike grada Dubrovnika, na posebnom sastanku s polugodišnjim financijskim izvješćem, kako bi rasprava na sjednici bila konkretna i produktivna – mišljenja je vijećnik Andro Vlahušić. Gradski vijećnici trebali bi u srijedu finalizirati razdvajanje Ustanove Dječjih vrtića na dvije odvojene ustanove usvajanjem statuta DV Palčica, ali i riješiti zemljišno-knjižne statuse nekretnina vezanih za gradski stadion u Lapadu. Skidanje oznake puta na dijelu čestica i proglašenje svojstva komunalne infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi, otvara put prema raspisivanju natječaja za pokretanje javno-privatnog partnerstva u cilju izgradnje novog lapadskog stadiona, što se prema najavama očekuje do kraja godine.

25. travanj 2024 04:20