StoryEditorOCM
DubrovnikECO FRIENDLY GRAD|

GRADSKI KOMUNALCI NA DVIJE/TRI ROTE Električni teretni bicikli za lakši promet u zidinama

Piše Gabrijela Bijelić Foto: Grad Dubrovnik
18. veljače 2021. - 15:22

Kad je riječ o za okoliš neškodljivoj energiji, Grad Dubrovnik slijedi aktualne trendove i iskušava mogućnosti kojih ne manjka među ekološki osvještenim proizvođačima vozila i opreme.

Zdravi cargo promet
U sklopu EU projekta City Changer Cargo Bike (CCCB), nabavljena su tako i četiri električna teretna bicikla, odnosno tricikla. Dva teretna bicikla, tj. tricikla na korištenje su ustupljena tvrtki Čistoća, jednim će se služiti djelatnici Vrtlara dok je posljednji namijenjen gradskoj upravi. Glavni cilj projekta je poticanje održive mobilnosti kroz upotrebu inovativnih rješenja u tzv. cargo prometu. Električni teretni bicikli, tj. tricikli koristit će se prvenstveno na području povijesne jezgre, a očekuje se da bi njihova upotreba u dostavi mogla uvelike olakšati svakodnevni život ugostiteljima, trgovcima, dostavnim službama, ali i građanima.

Korištenje teretnih bicikala diljem gradova EU pokazala se kao vrlo uspješan model rješavanja problema istovara tereta, a posebno u njihovim pješačkim zonama. CCCB želi putem aktivnosti projekta pokazati koristi ovog rješenja, podići svijest u javnom i privatnom sektoru, reducirati zagađenost i zagušenost motoriziranim vozilima te poboljšati sigurnost i upotrebu javnih površina. Gradovi Utrecht, Cambridge, San Sebastian i Copenhagen već koriste teretne električne bicikle na svojim ulicama, a ova praksa pokazala se kao učinkovita i vrlo ekonomski isplativa.

Bez štetnih plinova

„I ovim projektom nastavljamo raditi na transformaciji grada na način da se okrenemo tehnologiji električnih vozila, koja su vozila budućnosti“, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavljajući pilot projekt pred palačom Sponza. Podsjetio je da se u suradnji s HEP-om postavljaju punionice za električna vozila te da je u pripremi i projekt električnih autobusa. Dubrovnik je i prvi grad u Hrvatskoj koji nudi uslugu 100-postotnog električnog sustava car sharinga, koji funkcionira kao nadogradnja javnog prijevoza te na ekološki način bez buke i emisije štetnih plinova doprinosi rasterećenju gradske prometne infrastrukture.

Ukupna vrijednost EU projekta City Changer Cargo Bike za svih 20 projektnih partnera je 28.564.842,23 kuna, a bespovratna sredstva za Grad Dubrovnik iznose 983.671,87 kuna. Između ostalog, kroz projekt su financirane i plaće troje djelatnika Grada Dubrovnika u periodu od 2018. do 2022. godine, kada projekt završava, edukacije i svi projektni materijali. U narednom periodu provest će se radionice i edukacije o prednostima ovakve vrste prijevoza za zaposlenike društava koja ih koriste.

25. travanj 2024 04:12