StoryEditorOCM
DubrovnikULAZNICA 200 KUNA |

Gradske zidine na samo 17 posto lanjskog prometa, ali srpanjski prihod ipak premašio milijun kuna, projekti i dalje na čekanju

Piše Kristina Filičić
11. kolovoza 2020. - 07:22
Dubrovačkim zidinama u srpnju je prošetalo 33 567 posjetitelja, dok je taj isti mjesec lani prodano 201 582 ulaznice, doznajemo u Društvu prijatelja dubrovačke starine koje skrbi o ovoj iznimnoj spomeničkoj baštini. S obzirom na brojke, u prosjeku zidine je u prošlom mjesecu dnevno obišlo oko tisuću posjetitelja dok je lanjskog srpnja zidinama šetalo njih gotovo sedam tisuća dnevno. Iako je ostvareno svega 17 posto prošlogodišnjeg srpanjskog prometa, pozitivnog pomaka u odnosu na lipanjska ostvarenja ipak ima, unatoč izazovnom korona vremenu.

image
Od 1. srpnja cijena ulaznice za zidine vraćena je na 200 kuna


Naime, u lipnju je ostvareno svega 8 posto lanjskih brojki. Zidine je tog mjeseca obišlo tek 13 877 posjetitelja, godinu prije 186 tisuća. U lipnju su, kako nam je kazala predsjednica DPDS-a Renata Andjus, zidine zaradile 690 tisuća kuna. Od toga Gradu ide 60 posto, 40 posto Društvu, a treba platiti i PDV 25 posto. Tako da je Grad dobio 330 tisuća, DPDS 220 tisuća kuna. Valja spomenuti kako je ulaznica za zidine ovog lipnja bila 25 posto od lanjske cijene odnosno 50 kuna (što je inače iznos dječje karte). S prvim danom srpnja cijene su vraćene na staro – 200 kuna, uz dječje od 50 kuna.

- U srpnju 2020., bruto promet po osnovi prodaje ulaznica na gradske zidine iznosio je 4.777.550 kuna. Od tog iznosa prihod Društva je 1.640.056 kuna – ističu u DPDS-u.

Usporedbe radi, lanjskog srpnja ostvaren je bruto promet od 31 milijun kuna, od čega je Društvu pripalo nešto malo više od deset milijuna kuna. Ovog srpnja ostvareno je tako 15 posto prihoda u odnosu na srpanj 2019. godine, odnosno pad prihoda iznosi 85 posto. Ukupni pad prometa na gradskim zidinama u prvih sedam mjeseci u odnosu na isto razdoblje prethodne godine je čak 92 posto.

image
Od 1. srpnja cijena ulaznice za zidine vraćena je na 200 kuna


Valja spomenuti i to kako Društvu od ulaznice od 200 kuna pripada 60 kuna, a prema računici, od ulaznice od 50 kuna DPDS nakon plaćanja PDV-a i izdvajanja gradskog dijela, može računati na tek 15 kuna po ulaznici.

Lani je u projekte obnove spomeničke baštine DPDS uložio rekordnih 40 milijuna kuna, od čega 10-ak milijuna kuna donacija Gradu. Zaliha na računu nema, korona je svima pa i DPDS-u pomrsila račune, pa su zaustavljeni svi aktivni projekti, njih 30-ak.

No, u DPDS-u napominju kako Društvo od projekata nije odustalo, a njihovo pokretanje ovisit će o stanju na računu.

image
Od 1. srpnja cijena ulaznice za zidine vraćena je na 200 kuna


Podsjetimo, prošle godine, unatoč cijeni ulaznice od 200 kuna, kojom se, kako je objašnjeno, željelo postići rasterećenje zidina, one su bilježile rekordne rezultate. Milijunta posjetiteljica dočekana je sredinom rujna, ostvareno je milijun 250 tisuća posjeta, a zidine su zaradile blizu 200 milijuna kuna. U korona vremenu takve brojke neostvarive su no ipak slika pustih zidina od prije tri mjeseca se mijenja. Posebno obećava slika zidina proteklih dana. Iako na njima izostaje gužva ipak pogled na zidine podsjeća na ona ne baš najbolja, ali ipak bolja vremena.

S obzirom da dubrovačko područje bilježi povećanje broja dolazaka turista, bolje brojke u kolovozu mogle bi se i ostvariti. Ako nas posluži povoljna epidemiološka situacija. Prema sustavu za prijavu i odjavu turista eVisitor, u Dubrovniku je prošli vikend (točnije 7. kolovoza) boravilo 12 012 turista, što je 42 posto od turističkog prometa u odnosu na lani. Najviše je bilo gostiju iz Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Francuske i Njemačke. Od početka godine evidentirano je 132 886 dolazaka što je 15 posto od prošlogodišnjeg turističkog prometa.

image
Božo Radić/HANZA MEDIA


Strmoglavi pad prometa
Podjsetimo, još u veljači bilo je 500 prodanih ulaznica više nego lani. U prvih deset dana ožujka bilježilo se dvije tisuće prodanih ulaznica u odnosu na šest i pol tisuća u tom istom razdoblju godinu prije. Potom se dogodio totalni pad pa je primjerice u jednom danu prodano tek 37 ulaznica. Zidine su praktički bile otvorene bez ikakve zarade. Tada nastupa karantena i zatvaranje zidina. DPDS koje živi od prodaje ulaznica ostao je bez kompletnih prihoda, a i Grad Dubrovnik bez pozamašne svote koja se svake godine slije u gradski proračun.
25. travanj 2024 09:14