StoryEditorOCM
DubrovnikPJEŠAČKA STAZA KOD FINE |

GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ Pero je jače od bagera, samo peru nekad treba malo duže vremena

Piše kf
27. siječnja 2021. - 14:20

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je usvojena Odluka kojom se pješačka staza koja povezuje ulice dr. Ante Starčevića i Put od Republike proglašava javnim dobrom u općoj uporabi. Riječ je o stazi koja se nalazi na pojasu na kojem se planira izgradnja stambeno poslovnog komleksa. Investitor je naime porušio spomenutu stazu i ogradio prolaz. Na teren su izašli komunalni redari i Tehnogradnja i uklonili zaštitnu ogradu koja je priječila prolaz. Gradonačelnik Franović najavio je podnošenje kaznene prijave protiv prekršitelja. I na ovaj slučaj osvrnuo se gradonačelnik Mato Franković na danas održanoj konferenciji za novinare.

- Vidjeli smo situaciju u kojoj naše Komunalno redarstvo digne ogradu jučer i onda iza toga dođe investitor i to ponovno zablokira. Taj investitor je spriječio našim sugrađanima da komuniciraju tom stazom kojom je komunicirao cca 70 godina. Odlučili su se na to. Pitali su me hoćemo li opet poći to uklanjati. Rekao sam ne! Pero je jače od bagera, samo peru treba nekad malo duže vremena. Zakon je zakon, jasan i nedvojben i svaka sila je za vremena. Pokazali smo da ne odgovaramo i ne podliježemo pritiscima. Koliko god nam nudili i što god nudili nećemo prihvatii ništa protivno javnom interesu – kazao je Franković a na pitanje kada će se Grad uknjižiti na spomenutu pješačku stazu rekao:

- Potrebno je sedam dana do pravomoćnosti odnosno objave u službenom Glasniku Grada Dubrovnika. Onda se ide na sud i upisuje se. Tu je vrlo jasno, pravno nedvojbeno vlasništvo Grada Dubrovnika. Pričao sam sa nekim starijim sugrađanima koji su rekli da više od 70 godina je to u funkciji pješačke staze što je jasno onda komunalna infrastruktura, nedvojbeno javno dobro koje je pod zaštitom i bilo kakva druga radnja od onoga što smo jučer napravili bi bila protupravna.

Na konferenciji za novinare gradonačelniku Matu Frankoviću postavljeno je i pitanje do koje se faze došlo u izmjenama Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika i Prostornog plana uređenja.
- Izmjene i dopune GUP-a su pri kraju danas se bruse finalne stvari onda izrađivač ima još par dana, sve skupa ja se nadam ne više od mjesec dana posla. Bilo je puno prijedloga, primjedbi, ideja, na sve se to treba odgovorit službeno tako da je bilo tu posla i za izrađivača i nas da sve to obradimo jer je bilo dobrih konstruktivnih prijedloga od strane sugrađana. Što se tiče PPU-a tu smo sve završili, dobili suglasnost Županije i danas uputili prema Ministarstvu na suglasnost. Tu je proces završen. Naš cilj nije onemogućiti gradnju nego je uskladiti s javnim prostorom. Omogućiti sklad i mjeru u javnom prostoru poštivajući ono osnovno postojeću infrastrukturu koja ničim ne smije biti zablokirana – kazao je Franković.

Na pitanje zašto se čekalo zadnju godinu mandata za izmjene GUP-a, gradonačelnik Franković je rekao:

- Svak uči dok je živ. Ali i radi greške. Jedna od mojih grešaka je sigurno zašto nisam GUP odmah promijenio. Trebao sam ga odmah promijeniti.

25. travanj 2024 16:39