StoryEditorOCM
Dubrovnik14 MILIJUNA KUNA ZA ILUMINACIJU

Gradonačelnik Mato Franković: Neistinito je i zlonamjerno kredit za javnu rasvjetu povezivati s kupnjom TUP-a. Pročelnik za financije Ante Vojvodić: Jeftinijom LED rasvjetom isplatit ćemo zaduženje

Piše kf
8. ožujka 2022. - 14:31

Vijećnici raspravljaju o izmjenama i dopunama gradskog Proračuna za 2022.  te prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o izvršavanju Proračuna kao i prijedlog odluke o zaduživanju Grada Dubrovnika. Gradski vijećnici u objedinjenoj raspravi govore o rebalansu proračna i zaduženju Grada.

Naime, Grad Dubrovnik kreditno se zadužuje za 14 milijuna kuna zbog realizacije projekta modernizacije javne rasvjete. Kako je najavljeno, rekonstrukcija javne rasvjete uključuje zamjenu 3755 zastarjelih rasvjetnih tijela vrijednosti 14 milijuna kuna. Projekt će se financirati kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj, s kamatom od 0,5 posto na sedam godina. Novom javnom rasvjetom uštedit će se nešto malo više od dva milijuna kuna, čime će se kredit vraćati. Pročelnik za financije i proračun Ante Vojvodić pojasnio je kako će ušteda na električnoj energiji otplaćivati kredit. 

image
Grad Dubrovnik

Vijećnik Andro Vlahušić (nezavisni) pitao je zašto nismo ovaj projekt prijavili na EU fondove te dodao kako će svaka treća kuna iz proračuna ići na plaćanje kredita što će onemogućiti podizanje novih kredita za TUP i Sanitat.

– Program ESIF jesu EU fondovi. Sad trošimo godišnje puno na javnu rasvjetu, a plaćamo po ugovoru koji vrijedi 4. godine. Poskupljenje sad na nas ne utječe, ali za godinu dana taj ugovor ističe. Sad trošimo na javnu rasvjetu nešto više od 3 milijuna kilovat sati struje, a nakon zamjene rasvjetnih tijela to će biti oko 534 tisuće kilovat sati godišnje. Ovo kreditno zaduženje ne ulazi u kreditna zaduženja Grada Dubrovnika. Ono ne predstavlja teret. To ne ulazi u kreditno zaduženje jer će uštede u ovom slučaju biti puno veće u odnosu na plaćanje kredita uspoređujući ih sa troškovima koje sada imamo samo za plaćanje javne rasvjete. Uz kredit plaćat ćemo manje nego što danas plaćamo za struju – kazao je Franković te se referiro na članak u jednom dubrovačkom mediju 'koji je insinuirao da je gradska uprava namjestila natječaj nekim Španjolcima'.

- Tehnička dokumentacija još nije izašla vani. Išao sam vidjeti s projektantom i tražio očitovnje u čemu je problem je li čovjek namjestio nekome posao. Treba navesti da cijeli projekt ide na reviziju HBOR-a. Projektan Ivica Krile u potpunosti odbacuje zlonamjerne konstrukcije koje se vežu za izradu projekta energetske obnove javne rasvjete – kazao je Franković i nastavio:

image
Reflektore za igralište ispod Minčete je donirala španjolska tvrtka Prilux International
Fotoarhiv Grada Dubrovnika

- Neistina je i zlonamjerna konstrukcija isticati nešto što nema u natječaju koji nitko nije vidio niti je prošao javno savjetovanje. Očito je nekome bilo u interesu napravi aferu koje nema. Što se tiče kreditnog zaduženja, Vlahušić a i SDP na presici kažu zbog toga što je Franković digao kredit nećemo moći kupiti TUP. Neistina. Grad daje jamstva dao ga je nedavno hotelu Gruž za dizanje kredita. Je li to jamstvo ušlo u kreditnu zaduženost grada? Nije, sukladno Zakonu o financiranju članak 127. S 1. siječnja se zakon promijenio što znači da UTD Ragusa mora tražiti suglasnost Gradskog vijeća za zaduživanje ali to zaduživanje ne utječe na kreditno zaduživanje Grada Dubrovnika. Kažete da je Grad prezadužen, nije. Prezadužen je onaj tko ne može vraćati kredite, koji ulazi u duboke proračunske deficite. Grad Dubrovnik nema tih problema uredno vraća kreditne obveze. To je 2,6 milijuna kuna mjesečno i gdje tu vidimo problem. Vrlo često u javnom prostoru iz meni nepoznatih razloga se pokušava baciti stigma na Grad na način kao da smo dizali kredite da bi plandovali.Tri kredita je ova gradska uprava digla – kazao je Franković te vijećnicima pustio video u kojem se spominju projekti koji su realizirani tim novcima.

- Trenutno opterećenje od 30 posto na čemu je izračunato, na prihodima od prošle godine koji su bili katastrofa, na dva beskamatna zajma koja nam je dala država zbog kojih smo mogli poduzetnicima dati 50 milijuna kuna direktne pomoći. Grad je bio korektan – kazao je gradonačelnik i pohvalio pročelnika Vojvodića:

- Grad ima HBOR-ov kredit iz 2012. godine kamata je 4 posto i kredit iz 2018. njegova kamata je 2 posto. Resorni pročelnik i Lukša Hladilo su kontaktirali HBOR i tražili mogućnost komercijalnog smanjenja kamatnih stopa. HBOR nam nudi novu kmatu s 4 na 0,5 posto i drugi sa 2 na 0,83 posto. Znate li kolika je to ušteda, za prvi kredit 6,8 milijuna a za drugi 6 milijuna kuna. Uštedit ćemo 12 milijuna kuna zahvaljujući njihovom angažmanu, tako se gospodari javnim novcem – kazao je Franković. 

Vlahušić je kazao kako je najbolje da ministar financija da svoje mišljenje o zaduženju Grada Dubrovnika, kako se ne bi gatalo.

–Kad je riječ o TUP-u mi ćemo sukladno zakonu zaduženje staviti na Gradsko vijeće, a to davanje suglasnosti na zaduženje ne ulazi u zaduženje Grada niti treba u Ministarstvo financija zbog suglasnosti. Vi ćete onda donijeti svoju odluku za ili protiv. Tko daje suglasnost, Gradsko vijeće. Ulazi li u kreditno zaduženje grada, ne ulazi - kazao je Franković i pokušao podsjetiti kako je tema javna rasvjeta a ne kupnja TUP-a.

Međutim, vijećnik Vlahušić ponovno za govornicom inzistira kako Grad ne može podići kredit pa je Franković kazao kako se raspravlja o nečemu što će tek doći na Gradsko vijeće. Zatražiti će od ministra financija pojašnjenje ulazi li kreditno zaduženje trgovačkog društva u većinskom vlasništvu grada u zaduženje tog grada i treba li Grad tražiti suglasnost ministarstva za kredit trgovačkog društva, iako 'odgovor leži u zakonu samo ga trebamo pročitati' pa je ponovno iščitao stavke zakona kako bi sve razjasnio:

-Ovo želim razjasniti jer su se dioničari TUP-a prepali da Grad neće moći platiti. Kome je u interesu poljuljati te ljude? Kome je u interesu da Grad vrijednost imovine od 20 milijuna ne dobije za 10 milijuna eura – pitao je Franković vijećnike.

Vijećnik Maro Kristić (Most) apelirao je da se rasprava o kupnji TUP-a obustavi jer točka dnevnog reda je o poboljšanju javne rasvjete.

- Ovjde sigurno Grad apsolutno kvalitetno barata sa zakonima a imate poslovne banke koje nisu glupe neće ponuditi kredit ako neće moći zaštitit naplatu. Ovdje se zadužuje UTD Ragusa koje daje pod hipoteku svoju vrijednu imovinu. Pred nama će biti odluka o zaduženju s relevantnim uvjetima, a sada širiti atmosferu straha, plašiti dioničare TUP-a, ulijevati nepovjerenje u poslovne banke nije primjereno. – kazao je Kristić a dio vijećnika se tome priključio.

Nikša Selmani (SJG) je kazao kako 'Zakon jasno kaže a gradonačelnik je to objasnio, govorimo o formalnom postupku koji je potpuno ispravan'.

- Ne treba mutiti vodu, stvari su jasne. Grad se ne ponaša kao jamac vrlo je jasan postupak koji je zakon odredio. Ono što je zbunilo ljude što su čitali stari zakon, a izvršenje proračuna je bilo napisano i vođeno starim zakonom.

Maro Kristić (Most) konstatirao je kako na području grada ima oko 9 tisuća rasvjetnih tijela, od kojih je 1500 led rasvjeta.

image
Vijećnik Maro Kristić (Most) za govornicom
Grad Dubrovnik

- Ovim projektom idemo u novu investiciju kojom će se zamijeniti oko 3700 tijela. Preostaju 4 tisuće koje će trebati održavati. Demotivira činjenica da anuiteti kreditnih zaduženja na razini godine i sadašnji troškovi će u perspektivi biti al pari. Uštede će se vidjeti tek nakon 7 godina kada prestanu obveze vraćanja kredita.

Vijećnik Ivan Tropan (SDP) najprije se osvrnuo odnosno zamjerio gradonačelniku Matu Frankoviću što je u javnosti kazao kako 'vijećnik Tropan ima u najmu prostor u sklopu skladišta TUP- a u Komolcu. A, dug za navedeni prostor mu je veći od 150.000,00 kuna. Iako već mjesecima ne plaća najamninu i dalje koristi ovaj prostor’.

- Sad ću javno reći tvrtka mog oca je u najmu prostora TUP-a od 2015., do sada je plaćeno 640 tisuća kuna najama. Postoji dug koji je nastao u koroni u dogovoru s Društvom, dug je ispod sto tisuća kuna, plaćeni su svi računi u zadnjih 12 mjeseci. Gradonačelnik se petlja u poslovni odnos dva trgovčka drušva, mislim da nije dobar nivo – kazao je Franković.

Jasmin Deraković (DDS) – osobno ću podržati ovaj projekt jer je to ušteda od dva milijuna kuna na struji, tu je ekološka komponenta i smatram da je vrhunska investicija u trenutku divljanja cijena energenata.

– Proračun je doživio rebalans na Dan žena, što će dogodine na Dan zaljubljenih – pitao se Ivan Cetinić (nezavisni) spomenuvi kako sugrađanima zbunjujuće djeluje da u vremenu kad nema novca Grad diže kredit.

Gradonačelnik Mato Franković je spomenuo i projekt solarnih panela.

- Kroz škole smo proveli projekt energetske učinkovitosti i sve one sada troše manje električne energije ali se dogodilo da je struja poskupila. Jedna škola je plaćala godišnje 27 tisuća kuna a sada na novoj javnoj nabavi koju je provela će plaćati istu količinu električne energije 87 tisuća kuna. Upravo zato je Grad napravio projektnu dokumentaciju za sve škole koje je mogao i prijavio ih na EU fondove za ugradnju sunčanih kolektora kako bi one postale u potpunosti energetski održive – kazao je Franković i najavio kako Gradska uprava kroz Upravni odjel za gospodarstvo priprema novi program.

- Pripremamo jedan program kojeg ćemo na novom rebalansu proračuna raspisati a on će biti poticaj za sugrađane koji imaju obiteljske kuće za izradu projektne dokumentcije za ugradnju sunčanih kolektora. Koliko kuća na području Županije ima energetsku (samo)održivost, sigurno manje od jedan posto. Bog nam je dao ovoliko sunčanih dana, treba to iskoristiti – kazao je Franković.

Nikša Selmani (SJG) smatra da je trebalo pokušati tražiti druge modele financiranja javne rasvjete gdje bi to bila bespovratna europska sredstva.

Većinom glasova prihvaćen je prijedlog izmjena i dopuna gradskog Proračuna za 2022.  te prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izvršavanju Proračuna kao i prijedlog odluke o zaduživanju Grada Dubrovnika.

25. travanj 2024 19:25