StoryEditorOCM
DubrovnikGrad po mjeri građana

Gradonačelnik Franković obišao gradilište groblja Dubac, odrađen prvi korak u spajanju UTD-a Ragusa i TUP-a, Lukjernici vozilo, uređen dio prometnice Petrovo selo-Mokošica

Piše Grad Dubrovnik
24. ožujka 2023. - 10:32

DRUGA ETAPA IZGRADNJE GROBLJA DUBAC

Gradonačelnik Franković obišao gradilište

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je gradilište groblja Dubac s načelnikom Općine Župa dubrovačka Silviom Nardellijem i direktorom Groblja Dubac Đurom Lonzom. U tijeku su radovi na drugoj etapi projekta koja obuhvaća izgradnju samih ukopnih mjesta i objekata u obuhvata groblja.

Prethodno su završeni radovi na prvoj etapi, odnosno izgradnji jednokilometarske dvotračne ceste sa svom potrebnom infrastrukturom uključuje dva velika parkirališta s 200 mjesta, nogostup, stepeništa, ograde, javnu rasvjetu i elemente hortikulturnog uređenja.

image

GROBLJE DUBAC

Za taj dio projekta ishođena je uporabna dozvola, izvijestio je direktor Groblja Dubac Đuro Lonza gradonačelnika Frankovića i načelnika Nardellija. Trenutno su na katoličkom groblju prodana gotovo sva grobna mjesta, osim grobnica u zidu, dok na muslimanskom, pravoslavnom i groblju bez obilježja ima još slobodnih mjesta.

Ukupno je na cijelom obuhvatu moguće smjestiti 3.550 grobnih mjesta, što će se kako je ranije i najavljeno sukladno potrebama i zahtjevima dograđivati u narednim razdobljima. Naime, zbog dodatne potražnje pokrenut je postupak projektiranja novih grobnih polja na katoličkom groblju, što se očekuje sljedeće godine, a broj će ovisiti o interesu građana.

Kupnja preostalog zemljišta

Na sljedećim sjednicama Gradskog i Općinskog vijeća donijeti će se odluke o kupnji preostalih 115 metara četvornih zemljišta koje se nalazi u obuhvatu groblja, čime će se zaključiti postupak otkupa zemlje predviđene za gradnju groblja.

 

POSLOVNO OSNAŽIVANJE DRUŠTAVA

Odrađen prvi korak u spajanju UTD Ragusa i TUP-a

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika jednoglasno je usvojilo Odluku o davanju suglasnosti društvu UTD Ragusa d.d. za pripajanje društva ELEKTROCARBON-ESOP d.o.o. za usluge, čime je napravljen prvi korak u integraciji društava TUP i UTD Ragusa. Radi pojednostavljenja samog postupka pripajanja društva TUP društvu UTD Ragusa bilo je potrebno najprije provesti pripajanje društva Elektrocarbon-ESOP d.o.o., osnovanog od malih dioničara TUP-a.

image

TUP iz zraka

Boris Rabušić/

Ovim postupkom UTD Ragusa d.d. držat će 96,59 posto dionica TUP-a. Obrazlažući odluku, gradonačelnik Mato Franković uvodno je rekao kako će se do kraja godine provesti i spajanje društava UTD Ragusa i TUP, što je konačni cilj koji će dovesti do lakšeg i ekonomičnijeg upravljanja pod jednim društvom u vlasništvu Grada Dubrovnika te do financijskog i poslovnog osnaživanja društva.

Adut urbanog razvoja

Podsjetimo, stjecanje vlasništva nad kompleksom TUP-a posredstvom društva UTD Ragusa povijesno je važna odluka ove gradske uprave za budući urbani razvoj Gruža, ali i čitavog grada.

 

VRIJEDNA DONACIJA DURE

Udruzi Lukjernica vozilo

Pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i predsjednica uprave Dubrovačke razvojne agencije DURA Ana Marija Pilato Krile uručile su ključeve vozila predsjednici Udruge za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unapređenja duševnog zdravlja i kvalitete života "Lukjernica" Jadranki Vlatko. Riječ je o vozilu marke Renault CLIO za potrebe humanitarne pomoći i socijalnih usluga, koje će u prvom redu poslužiti u svakodnevnoj potpori i pomoći osobama sa psihičkim oboljenjima udruge Lukjernica.

image

DONACIJA DURE

Predsjednica Jadranka Vlatko izrazila je neizmjernu zahvalu na ovoj donaciji, ali i sluhu dubrovačkog gradonačelnika Frankovića i empatiji predstavnika DURE prema osobama sa teškim mentalnim poteškoćama i njihovim obiteljima. Naglasila je, kako će ova donacija znatno olakšati daljnji rad i buduće djelovanje udruge, koja je kroz proteklih dvadeset godina postojanja nesebično i velikodušno pomogla svim potrebitima. Primopredaji ključeva vozila prisustvovala je i dopredsjednica udruge Mira Šejtanić.

Donacije i potpore

Ova gradska uprava kroz donacije i različite potpore nastoji unaprijediti djelovanje mnogobrojnih udruga na području Dubrovnika.

 

KVALITETA ŽIVOTA

Završeno uređenje dijela prometnice Petrovo selo-Mokošica

Završeni su radovi na sanaciji dijela prometnice od Petrovog sela do Mokošice. Ukupno je uređeno oko 140 metara dužine ceste, a radovi su obuhvatili uklanjanje oštećenog asfaltnog zastora, iskop zemljanog materijala, ugradnju kamenog nasipa, tamponiranje i u konačnici izradu novog sloja asfaltnog zastora.

image

Cesta Petrovo selo - Mokošica

Naime, zbog trase ceste izvedene na nepovoljnom terenu, velike oborine i procjeđivanje podzemnih voda doveli su do slijeganja i klizanja kako okolnog terena, tako i same prometnice. Sanacijom oštećene dionice podignuta je razina sigurnosti svih sudionika u prometu.

Investicija od 24 tisuće eura

Vrijednost investicije je 24 tisuće eura, a radove je izveo ugovorni izvođač radova na održavanju nerazvrstanih cesta tvrtka Tehnogradnja.

22. travanj 2024 00:44