StoryEditorOCM
DubrovnikLAPADSKA OBALA |

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ Nije bilo jednostavno doći od građevinske dozvole, radovi će početi do kraja godine

Piše kf
9. ožujka 2020. - 15:18
Gradonačelnik Mato Franković prilikom predstavljanja projekta Intermodalnog urbanog centra Grada Dubrovnika 2030., a koji se sastoji od 20 ključnih komponenti odnosno manjih projekata, uključujući i onaj za Lapadsku obalu odgovorio je na novinarsko pitanje jesu li riješeni svi imovinsko pravni odnosi za projekt Lapadske obale.
- Nije bilo jednostavno doći od građevinske dozvole, do cjelokupne dokumentacije riješiti sva ta pitanja. Sve je riješeno. Razgovaralo se s ljudima, određene probleme smo riješili direktno na terenu. Postojale su i neke žalbe koje su sve presuđene u našu korist. Činjenica je da se radi o javnom interesu i ne možemo gledati male sitne stvari ali ondje gdje smo mogli izaći u susret izašli smo, naravno ne na štetu projekta ni vizije budućnosti grada – kazao je Franković i dodao:
- Kroz 15-ak dana ćemo ispuniti aplikacijski paket. Natječaj je raspisan ciljano za Lapadsku obalu, projekt je vrijedan 74 milijuna kuna. Projekt će se financirati 100 posto s europskim sredstvima. Tako nešto se ne bi moglo financirati 100 posto s europskim novcima da nije napravljen cijeli koncept razmatranja prostora Grada Dubrovnika. Taj projekt kada se rasformira u više dijelova, ide se korak po korak. Prvi korak koji sada dolazi na red je Lapadska obala. Ako sve bude kako treba a hoće, Upravni odjel za EU fondove će za 15-ak dana završiti svoj dio posla a onda ministarstvu treba deset dana dok to sve obrade, i ne više od mjesec dana će nam trebati da potpišemo ugovor a onda sukladno javnim natječajima i procesima do kraja ove godine trebali bi početi sa izvođenjem radova.

Podsjetimo, projekt rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale, kojeg je podržala i Vlada RH na sjednici održanoj 2019. u Dubrovniku, izrađen je od tvrtke Geoproming d.o.o. iz Metkovića i podijeljen je u ukupno četiri faze, s tim da se faza I. odnosi se na Lučicu Batala. a II., III. i IV. faza se odnose na prometnicu od Lučice Batala do benzinske postaje „INA“ i uključuju rekonstrukciju i proširenje prometnice s nogostupom, šetnicom, parkingom i zelenilom.

Ovim projektom rješava se i problem prodiranja mora u trup prometnice i ispiranja tampona što dovodi do učestalog puknuća vodovodnih cijevi u trupu ceste i prekide u prometu vozila. Projektna dokumentacija obuhvaća građevinsko i prometno rješenje, oborinsku odvodnju s pročišćavanjem oborinskih voda, projekt Vodovoda, elektroenergetskog sustava s javnom rasvjetom i telekomunikacijskim sustavom.Od raskrižja s ulicom Nikole Tesle pa do raskrižja s Ulicom Ivana pl. Zajca, kraj benzinske postaje INA, Lapadska obala pretvara se u dvotračnu dvosmjernu prometnicu ukupne dužine 840 metara.
25. travanj 2024 04:01