StoryEditorOCM
Dubrovnik1.. LISTOPADA |

GRADONAČELNIK DUBROVNIKA MATO FRANKOVIĆ: Do kraja godine raspisujemo natječaj za spomenike braniteljima na Pilama i djeci poginuloj u ratu

Piše Ahmet Kaljadžić
28. rujna 2021. - 12:57

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković govoreći o obilježavanju 30. obljetnice obrane Dubrovnika u Domovinskog ratu, u utorak je najavio kako će se do kraja godine raspisati natječaj za novi spomenik braniteljima na Pilama, ali i spomenik poginuloj djeci u Domovinskom ratu koji će se smjesti u gruškoj luci. Gradonačelnik je naglasio kako je to mjesto simbolično jer je u Gružu 1992. potonu brod Aurora sa civilima koji su iz okupiranog Cavtata dolazili u Dubrovnik.

- Program obilježavanja 30. obljetnice Dana dubrovačkih branitelja koji se obilježava 1. listopada na dan početka napada na Dubrovnik te na kraju deblokade i oslobođenja dubrovačkog područja na prijedlog braniteljskih udruga još uvijek se nadopunjuje. Ove godine u kampusu Sveučilišta u Dubrovniku održati će se Međunarodna znanstvena konferencija Medijski dani čija će tema biti ' 30. godina od napada na Dubrovnik: politički, komunikološki i kulturološki aspekti grada pod opsadom'. Postavljanjem spomen ploče 5. listopada obilježiti ćemo pogiblju prvi civilne žrtve u Domovinsko ratu, pjesnika Milana Milišića. Ima puno simbolike u tome što se radi o poznatom pjesniku. Također obiljžiti ćemo i obljetnicu pogiblje fotografa Pava Urbana – najavio je među ostalim gradonačelnik Franković podsjetivši kako će ministar branitelja Tomo Medved danas dubrovačkim braniteljima uručiti ključeve novih stanova u Mokošici.

Na novinarsko pitanje dokle je stigao program stambenog zbrinjavanja branitelja na Nuncijati, Franković je kazao kako je Grad svoj dio posla obavio, iako je 2009. na početku prvog gradonačelničkog mandata zatekao jako puno problema. - Više sam puta o tome razgovarao sa braniteljima, popis smo proširili i riješili probleme koji su u nadležnosti Grada. Sada čekamo suglasnost nadležnog ministarstva – kazao je Mato Franković. Upitan za sudbinu braniteljske obitelji Bašić koja još uvijek u svojoj kući nema struju, Franković je kazao kako Grad Dubrovnik ne može prisliti HEP da im osigura priključak. - Grad želi pomoći, no HEP nam treba podijeti zahtijev za to - kazao je gradonačelnik.

19. travanj 2024 14:41