StoryEditorOCM
DubrovnikPROJEKTI GRADA DUBROVNIKA

| Gradi se sustav vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici i Zatonu Malom, poznati svi detalji mjera pomoći za prevladavanje korona krize

Piše Grad Dubrovnik
15. svibnja 2020. - 09:47
KOMUNALNA INFRASTRUKTURA

Krenula izgradnja vodoopskrbe i odvodnje Mokošice, Štikovice i Zatona

Započeli su radovi Vodovoda Dubrovnik na gradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici i Zatonu Malom. Ovom, 44 milijuna kuna vrijednom, investicijom izgradit će se sustavi vodoopskrbe u Štikovici, zatim na potezu od crpne stanice Palata 2 do crpne stanice Štikovica i vodospreme Vrbica, u Malom Zatonu te Mokošici, gdje su radovi i započeli.
Rok za dovršetak je 30 mjeseci, a ukupno će biti izgrađeno više od šest kilometara cjevovoda vodoopskrbe, uz preko 100 kućnih priključaka. Što se tiče mreže odvodnje bit će izgrađeni sustavi odvodnje u staroj Mokošici, Štikovici i Malom Zatonu u ukupnoj dužini od preko 7 kilometara uz gradnju preko 150 kućnih priključaka.
Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata trenutno se financira kreditnim sredstvima, ali prijava za europske fondove je završena te se očekuje refinanciranje 75% iznosa kroz EU sredstva. Preostalih 11 milijuna koji se odnose na područje Štikovice i Malog Zatona te gravitiraju području Orašca nije moguće prijaviti na Aglomeraciju i njih će Vodovod platiti vlastitim sredstvima.


KORONAVIRUS – MJERE POMOĆI ZA PREVLADAVANJE KRIZE

U   t r a v nj u   87  i s p l a t a   n o v ča n i h   p o m o ć i   g r a đ a n i m a   k o j i   s u   o s t a l i   b e z   p r i m a nj a

U sklopu donesenih mjera pomoći za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika isplatio je za travanj privremenu novčanu pomoć za 87 korisnika u ukupnom iznosu od 187.500 kuna.

Zbog kontinuiranog pristizanja zahtjeva, pomoć je isplaćena u dva ciklusa. U drugom ciklusu isplate 11. svibnja uplaćena je pomoć za 44 korisnika u iznosu od 94.500 kuna. Prvi ciklus isplaćen je 28. travnja za 43 korisnika u ukupnom iznosu od 93 tisuće kuna. Privremena novčana pomoć za samca iznosi 1.500 kuna mjesečno dok za kućanstvo iznosi 3.000 kuna mjesečno, a isplaćuje se za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

1 9 0   k o r i s n i k a   s u b v e n c i j e   z a   p o k r i ć e   t r o š k o v a   n a j m a   p o s l o v n o g   p r o s t o r a

Subvenciju za pokriće dijela troškova najma poslovnog prostora za gospodarske subjekte na području Grada Dubrovnika ostvarilo je 190 gospodarskih subjekata te će Grad navedenu mjeru subvencionirati u ukupnom iznosu od 433.124,66 kuna. Riječ je o subvencijama za mjesec travanj u sklopu donesenih mjera financijske pomoći gospodarstvenicima za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom, a isplate počinju idući tjedan.

Iz nadležnog upravnog odjela korisnicima mjere napominju da su za mjesec svibanj dužni dokaz o uplati najma poslovnog prostora dostaviti najkasnije do 31. svibnja, a za lipanj do 30. lipnja jer im se u protivnom neće moći isplatiti potpora za idući mjesec.

Uvjeti, kriteriji i načini isplate subvencija pravnim i fizičkim osobama definirani su Odlukom o dodjeli ovih subvencija i to u iznosu do maksimalno 2.500 kuna mjesečno za razdoblje travanj, svibanj i lipanj. Odredbe ove odluke nisu se odnosile na gospodarske subjekte koji imaju sklopljene ugovore o najmu poslovnih prostora u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika, na koje se odnosi mjera smanjenja zakupnine za iznos od 50 posto.

P a k e t   m j e r a   z a   r a nj i v e

Paket mjera za ranjive skupine iznosi 17,15 milijuna kuna, dok mjere financijskog oprosta za gospodarstvenike dosežu 28,75 milijuna kuna. Dodatno se odgađa naplata 38,4 milijuna kuna proračunskih sredstava. Detaljne upute i kriteriji dostupni su na internetskoj stranici Grada Dubrovnika.
19. travanj 2024 11:10