StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI |

Građani pozvani za uređivanje Plana upravljanja, Mokošica dobila ultrazvuk za dječju kardiologiju, Smart city donosi pametne semafore

Piše DV
12. veljače 2021. - 09:40

ZADNJI KORAK PRED USVAJANJE

„Dajmo Planu upravljanja šansu da zaživi!“

U okviru pokrenute javne rasprave, u ponedjeljak je održan javno izlaganje ključnog dokumenta i alata za upravljanje povijesnom jezgrom - Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika. Nakon dugogodišnje izrade, javna rasprava predstavlja sami kraj procedure prije rasprave i donošenja dokumenta na Gradskom vijeću.

image
Razvojni projekti Grada Dubrovnika nastavljaju se i u veljači
Grad Dubrovnik

- Posljednja dva tjedna možemo vidjeti reakcije brojnih političkih opcija koji na ovaj ili onaj način žele da se Plan upravljanja ne usvoji. Nekima je u interesu da se ovakav strateški dokument ne usvoji u mandatu ove gradske uprave jer bi to za njih značilo direktno priznavanje rada ove gradske uprave. Drugima je cilj neusvajanje iz razloga što Plan ograničava brojne marifetluke , a nadajući se kako će doći na vlast svjesni su da bi im vezao i ruke i noge te kako ne bi mogli namiriti svoje osobne interese. Plan upravljanja izrađen je s ciljem očuvanja najvrjednijeg što imamo – našeg Grada, zaštićene spomeničke cjeline izvanredne univerzalne vrijednosti. Dajmo Planu šansu da zaživi, onda ga kroz nadolazeće godine prilagođavajmo vremenu i potrebama samo s jednim ciljem - očuvanje ovog prostora koji u sebi nosi bogato naslijeđe, a mi ga moramo sačuvati za sve buduće generacije.“ – poručio je povodom predstavljanja nacrta Plana gradonačelnik Mato Franković.

Građani, uključite se!

- Vjerujem kako će i sama javna rasprava, osim političkih aktera pobuditi interes onih koji su najvažniji, a to su građani ovog Grada. Pozivam ih da se uključe sa svojim mišljenjima, prijedlozima i primjedbama, a sve kako bi konačni dokument bio bolji i kvalitetniji – gradonačelnik Mato Franković.

ZDRAVSTVENI NADSTANDARD

Prva ordinacija u RH koja ima ultrazvuk za dječju kardiologiju

Pedijatrijska ambulanta u Mokošici dobila je novi uređaj - kardiološki dječji ultrazvuk, koji će koristiti pedijatrica Miljenka Crnčić Orlić, ujedno i subspecijalistica dječje kardiologije. Uređaj vrijedan 320 tisuća kuna donacija je Hotela Maestral u suradnji s Gradom Dubrovnikom.

image
Razvojni projekti Grada Dubrovnika nastavljaju se i u veljači
Grad Dubrovnik

Primjeren je za primarnu zdravstvenu zaštitu djece od najranije životne dobi, a za složenije situacije mali pacijenti bit će upućeni u Opću bolnicu Dubrovnik. Time se ostvaruje zdravstveni nadstandard, kao jedan od rijetkih primjera u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj skrbi u Hrvatskoj.

Uređaj su doktorici Crnčić Orlić u srijedu uručili gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Uprave Hotela Maestral Joško Prkačin. Gradonačelnik Franković ovom je prilikom potvrdio i kako će Grad nastaviti osiguravati sredstva za plaću doktorice i medicinske sestre sve dok se ne steknu uvjeti da ova ambulanta uđe u mrežu pedijatrijskih ambulanti RH.

Ulaganja u ambulante

Iako nije nadležan za zdravstvo, Grad Dubrovnik je za otvaranje ambulante u 2020. uložio više od dva milijuna kuna. Ulaganja gradska uprava nastavlja i dalje.

SMART CITY

Stižu novi, pametni semafori

Grad Dubrovnik osigurao je 40 posto bespovratnih sredstava za nove, pametne semafore za najprometnija raskrižja u gradu – na Domu zdravlja i Stadionu Lapad. Odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Gradu Dubrovniku odobrena su maksimalna moguća sredstva za sufinanciranje iz Javnog poziva za promicanja integriranog i inteligentnog prometa na lokalnoj razini 2020.

image
Razvojni projekti Grada Dubrovnika nastavljaju se i u veljači
Grad Dubrovnik

Upravni odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju pripremio je i prijavio projekt te je tako osiguran bespovratan iznos od 500 tisuća kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.25 milijuna kuna s PDV-om.

U sklopu projekta predviđena je zamjena starih kabela, zamjena semaforskih stupova, ugradnja ''pametnih semafora'' s LED tehnologijom, kao i implementacija prometno ovisnog rada semafora na raskrižjima ''Dom zdravlja'' i ''Stadion Lapad''.

Modernizacijom opreme i implementacijom prometno-ovisnog rada semafora postići će se učinkovitiji rad sustava, ušteda energije, ušteda na vremenu čekanja vozila za prolazak kroz raskrižje i smanjenje nepotrebnih zaustavljanja i kretanja čime će se uspostaviti bolji prometni tok, ušteda na gorivu kao i znatno smanjenje emisije stakleničkih plinova i ostalih štetnih tvari.

25. travanj 2024 02:55