StoryEditorOCM
DubrovnikNOVI PLANOVI

Grad želi zakupiti svih 17 tisuća kvadrata TUP-ovog prostora u Komolcu

Piše PSD.
21. studenog 2016. - 18:01

Andro Vlahušić, direktorica Dubrovačke razvojne agencije DURA Andrea Novaković, pročelnica UO za kulturu i baštinu Ana Hilje i ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović sa suradnicima obišli su jutros prostor u vlasništvu TUP d.d. koji se nalazi u Komolcu, a koji je Grad Dubrovnik uzeo u najam na razdoblje od 10 godina za potrebe „Tvornice kulture“.

Riječ je o nekadašnjem industrijskom pogonu neto iskoristive površine 900 metara četvornih s pripadajućim dvorištem od 1.500 metara četvornih. Cilj je prostor nekadašnjeg pogona obnoviti kroz vlastita sredstva i sredstva EU fondova te ih staviti u funkciju poduzetničkog inkubatora kreativnih i kulturnih industrija, a u skladu s projektom predloženim u kandidacijskoj knjizi Dubrovnika kao Europske prijestolnice kulture 2020. pod nazivom „Made in Dubrovnik“. Koncept korištenja prostora DURA će koordinirati i osmisliti u suradnji sa samim dionicama kreativnih i kulturnih industrija, budućim korisnicima. Projektom uređenja dio kompleksa planirat će se i kao klupski prostor za društvene potrebe naselja Komolac.

Delegaciju Grada Dubrovnika, DURA-e i Ljetnih igara kroz zakupljeni prostor, ali i čitav okolni kompleks proveo je predsjednik Nadzornog odbora tvrtke TUP d.d. Luka Majić. Prilikom sastanka gradonačelnik je iskazao nakanu, koju je gospodin Majić načelno prihvatio, da Grad Dubrovnik u narednom razdoblju preuzme upravljanje cjelokupnim prostorom TUP-a od 17.000 kvadrata, od toga oko 4.000 kvadrata zatvorenog prostora, i to kroz dugogodišnji ugovor o najmu uz pravo prvokupa i zaštitu sadašnjih zakupaca. „Prostor je za Grad od krucijalne važnosti, a na taj način i radnici TUP-a, većinski dioničari, dobili bi određenu sigurnost“, rekao je gradonačelnik.

U okviru kompleksa u Komolcu iznaći će se i prostori za potrebe Dubrovačkih ljetnih igara s obzirom da je Sveučilište u Zagrebu kao vlasnik naložilo da se isprazni tzv. ljetna pozornica pokraj zgrade IUC-a, koja Igrama služi za odlaganje tehničke opreme i rekvizita jer je prema GUP-u na toj lokaciji predviđena moderna sveučilišna knjižnica s koncertnom dvorenom. Osim toga, gradonačelnik je iskazao volju da se Hrvatskom restauratorskom zavodu - Restauratorskom odjelu Dubrovnik, koji trenutno djeluje u ljetnikovcu Stay, ponudi nekretnina površine 1500 metara kvadratnih smještena u sklopu kompleksa što će predložiti Zavodu i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek.

19. travanj 2024 03:53