StoryEditorOCM
DubrovnikPROBOJ KORONE

Grad priprema odluku: Kad roditelji neće morati plaćati vrtić i produženi boravak u školi

Piše Silvia Rudinović
16. rujna 2020. - 12:21
Grad Dubrovnik priprema odluku koja se tiče plaćanja vrtića i produženog boravka u školama u okolnostima pandemije COVID-19. Kako doznajemo iz gradske uprave, roditelji vrtićke i školske djece u produženom boravku neće morati plaćati te usluge u slučaju zatvaranja ustanove ili samoizolacije kolektiva zbog proboja koronavirusa. Oslobađanje od plaćanja trajat će dok traje propisana mjera izolacije, odnosno samoizolacije. Odluka će se odnositi i na djecu upisanu u vrtić Sunce, u Novoj Mokošici, za 14 dana koliko je ustanova bila zatvorena nakon pozitivnog testa jedne od odgojiteljica.

Od ovoga se odustalo
Kako doznajemo, odustalo se od prvotnog plana izmjene Zaključka o načinu i uvjetima sudjelovanja roditelja - korisnika usluga u cijeni programa dječjih vrtića i jaslica u vlasništvu Grada Dubrovnika, u dijelu koji se odnosi na oslobađanje plaćanja 50 posto cijene za svaki dan bolovanja, ali samo u slučaju da ono traje 20 radnih dana i više. Kako su nam prošlog tjedna iz gradske uprave najavili, ideja je bila da se minimalno trajanje bolovanja skrati s 20 na 14 radnih dana. Plan je bio da se samoizolacija, bilo s obitelji ili zbog pojave virusa u ustanovi, smatra bolovanjem u smislu u kojem je to uređeno navedenim Zaključkom i da se temeljem evidencije izostanaka djeteta i predočenje liječničke potvrde, cijena participacije roditelja umanji za 50 posto za svaki dan bolovanja. Takvom bi odlukom svi u konačnici morali plaćati vrtić, čak i kad je zatvoren temeljem odluke osnivača, makar polovicu iznosa za svaki dan u kojem vrtić ne radi. Također, odustalo se od brojanja radnih dana s obzirom da samoizolacija traje 14 dana.

Uskoro detalji
U gradskoj upravi dozajemo kako je odluka o potpunom oslobađanju plaćanja vrtića za trajanja mjere izolacije ili zatvaranja ustanove, vrtića ili škole, odnosno razrednog odjela u produženom boravku, u pripremi. Očekuju kako će detalji uskoro biti objavljeni priopćenjem za javnost.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je sve korisnike u potpunosti oslobodio plaćanja usluge u svojim vrtića, u razdoblju od 15. ožujka do 30. lipnja.
25. travanj 2024 19:25