StoryEditorOCM
DubrovnikSDP O KUPOVINI TUP-a

Grad je prezadužen i ne može UTD Ragusi dati suglasnost za kredit da kupi TUP. Nadzorni odbor Raguse već je prekoračio ovlasti

Piše Maja Rilović Koprivec
7. ožujka 2022. - 12:21

Gradski odbor SDP-a apsolutno podržava kupovinu poduzeća TUP, no dvojbena su financijska  rješenja za finalizaciju te kupnje. Rečeno je to na jutrošnjoj konferenciji za medije dubrovačkog SDP- gdje su vijećnici Gradskog vijeća Dubrovnika Anita Bonačić Obradović i Ivan Tropan, te predsjednik dubrovačkog SDP-a Ivica Didić, govorili o  ukupnim zaduženjima po kreditima, jamstvima i suglasnostima proračuna Grada Dubrovnika zbog kojih se Grad ne može više zaduživati niti dati suglasnost za kredit gradskom poduzeću UTD Ragusa kako bi to poduzeće kupilo TUP.

image
Tonći Plazibat/Cropix

 Nadzorni odbor UTD Raguse, društva u 80  postotnom vlasništvu Grada Dubrovnika također je prekoračio ovlasti jer nije tražio suglasnost Gradskog vijeća za izdavanje bjanco zadužnica za kupnju TUP-a , smatraju SDP-ovci. - Predsjednica NO UTD Raguse se pozvala na Zakon o trgovačkim društvima, no ne može se pozivati na taj zakon jer se ovdje nedvojbeno radi o trgovačkom društvu u vlasništvu Grada. UTD Ragusa neće uspjeti realizirati kredit za kupnju ovog društva do 31. ožujka do kada imaju obvezu kupnje dionica TUP-a, pa će  TUP  troškove naplatiti putem izdanih bjanco zadužnica koje su potpisane bez suglasnosti Gradskog vijeća  - rekao je Ivan Tropan.

-  Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća  Grada Dubrovnika neće biti rasprave o davanju ove suglasnosti UTD Ragusi mada je to obveza po Statutu Grada Dubrovnika, a problem je i što se po Zakonu o proračunu i pravilnicima koji ga prate gradski proračun ne smije zaduživati više od 20 % prihoda iz prošle godine. Taj je postotak Grad Dubrovnik premašio još 1. prosinca -  rekao je na presici Tropan.  Dodao je kako je Grad Dubrovnik prema njegovom izračunu po kreditima, jamstvima i suglasnostima izložen 458 milijuna kuna, za cijeli jedan proračun.

image
Tonci Plazibat/Cropix

- Jamstvo je moralo ići na Gradsko vijeće – smatra vijećnica Bonačić Obradović -  kao i poslovni plan, studija isplativosti i stvarna vrijednost kupovine  TUP-a. Sve se to trebao prikazati gradskim vijećnicima prije potpisivanja bilo kakvog ugovora.

 Tropan je najavio kako će radi prekoračenja ovlasti NO UTD Raguse  tražiti očitovanje Ministarstva financija i nekih drugih institucija te je podsjećajući na sličnost s aferom „Šipan“  rekao kako tamo nije bilo financijske štete za Grad, niti korisnika gradskog proračuna pa je afera završila presudama, dok je ovdje nedvojbeno riječ o društvu u vlasništvu Grada te vrlo  mogućoj  šteti za  UTD Ragusu – objasnio je Tropan.

Na novinarsko pitanje, potvrdio je kako je njegova tvrtka zakupac TUP-ovih prostora te rekao kako on kao zaposlenik nije odgovorna osoba u poduzeću, koja može potvrditi je li ugovor o zakupu istekao kao i postoji li dug od 150.000 kuna prema TUP-u, o čemu je na svom facebook profilu pisao gradonačelnik Mato Franković. Također je kategorički odbio informaciju kako se sastao s predstavnicima češkog fonda koji je također bio zainteresiran za kupovinu TUP-a.  

image
Tonći Plazibat/Cropix

Iako podržavaju kupovinu TUP-a, preko gradskog poduzeća  SDP-ovci na pitanje novinara nisu dali  prijedlog kako bi trebalo izvesti tu kupovinu, no ponavljaju kako je Grad ne može realizirati.

19. travanj 2024 23:08