StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA

Grad i Bolnica osiguravaju smještaj za gostujuće liječnike, vrtić Ciciban energetski obnovljen, sufinancirana nabavka udžbenika za više od 750 srednjoškolaca...

Piše Grad Dubrovnik
8. studenog 2019. - 15:11

ČINJENICE

Količine miješanog otpada s kruzera i do tri puta su manje od otpada drugih gospodarskih subjekata

Obzirom da se posljednjih dana od strane pojedinih političkih organizacija zlonamjernim i neistinitim konstrukcijama želi obmanuti naše sugrađane, ovim putem dostavljamo konkretne podatke o količinama prikupljenog otpada različitih gospodarskih subjekata koji posluju na području Grada Dubrovnika, a sve kako bi se isti mogli usporediti s količinama otpada koje Čistoći Dubrovnik na zbrinjavanje preda Luka Dubrovnik, a koji nastaje prikupljanjem komunalnog otpada s brodova na kružnim putovanjima.

Ističemo da je Grad Dubrovnik turistička destinacija i kao takva, osim otpada svojih stanovnika, bilježi i razne količine otpada koji proizvode svi oni koji posjećuju naš Grad, a koje gospodarski subjekti sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom predaju Čistoći Dubrovnik kao ovlaštenom davatelju usluga. Isto tako je vrlo bitno za napomenuti kako svake godine gospodarski subjekti u sve većem obimu razvrstavaju otpad i isti šalju na daljnju oporabu, pa tako i Luka Dubrovnik, te se taj otpad ne odlaže na Grabovicu.

Podaci navedeni u tabeli činjenično pokazuju da je Luka Dubrovnik u 2017. godini Čistoći Dubrovnik predala 2.108.000,00 litara miješanog komunalnog prikupljenog s kruzera, odnosno 2.398.000,00 litara u 2018., dok je do 31. listopada tekuće godine predano 2.196.000,00 litara.

Za razliku od Luke Dubrovnik koja je obavljanjem svoje gospodarske djelatnosti u promatranom trogodišnjem razdoblju prikupila i predala 6.702.000,00 litara miješanog komunalnog otpada s brodova na kružnim putovanjima, Zračna luka Dubrovnik, usporedbe radi, u istom razdoblju Čistoći na zbrinjavanje predala je 13.193.260,00 litara, dok su dvije velike hotelske kuće prikupile i predale 16.158.115,00, odnosno 17.599.766,70 litara otpada.

Uspoređujući količinu predanog miješanog komunalnog otpada u tablici navedena četiri velika gospodarska subjekta jasno je kako udio otpada s kruzera koji je u posljednje tri godine predala Luka Dubrovnik čini tek 12,4 posto od ukupno predanog otpada od strane četiri velika subjekta – Zračne luke Dubrovnik i dvije hotelske kuće.


Stoga je u istinu nevjerojatna potreba određenih političkih stranaka koji netočnim, neprovjerenim i lažnim informacijama žele uvjeriti naše sugrađane u nešto što nije istina. Zaključno, treba napomenuti kako je nakon više od 15 godina pokrenuta sanacija odlagališta otpada Grabovica. Radovi na odlagalištu napreduju utvrđenom dinamikom i uvjereni smo kako će vrlo skoro doći do zatvaranja Grabovice.

EU FONDOVI

Završeni radovi energetske obnove vrtića Ciciban

Završeni su radovi na povećanju energetske učinkovitosti zgrade dječjeg vrtića Ciciban. Radi se o jednom u nizu infrastrukturnih projekata za koji je Grad Dubrovnik osigurao bespovratna sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Europske unije te iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 1,5 milijuna kuna a Grad Dubrovnik je osigurao gotovo 70% bespovratnih sredstava.


Radovi su započeli u drugoj polovici lipnja ove godine te su izvršeni unutar predviđenih rokova. Zgrada dječjeg vrtića Ciciban sada je toplinski izolirana s vanjske i unutarnje strane, izvršeni su radovi na krovu, ugrađena je nova PVC stolarija s dvostrukim izolacijskim staklom i zaštitom od sunčevog zračenja, te su ugrađeni solarni kolektori za pripremu tople vode.


Svi radovi su izvršeni s ciljem podizanja kvalitete infrastrukture i ugodnosti boravka za najmlađe građane Grada Dubrovnika, smanjenja izdataka za utrošak energije, smanjenja štetne emisije CO2 te uvođenja korištenja obnovljivih izvora energije.

PREPOZNATA MJERA

Grad sufinancirao udžbenike za više od 750 srednjoškolaca

Mjeru Grada Dubrovnika kojom se sufinanciraju srednjoškolski udžbenici ove godine iskoristilo je preko 750 dubrovačkih učenica i učenika. Nadležni Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika zaprimio je 693 zahtjeva za sufinanciranje udžbenika više od 750 učenica i učenika.


Riječ je o do sada rekordnom broju zahtjeva od primjene navedene mjere. U 2018. godini podneseno je 595 zahtjeva za sufinanciranje udžbenika 660 učenica i učenika. Udžbenici se sukladno Pravilnikom o sufinanciranju nabave udžbenika učenicima/cama srednjih škola sufinanciraju u iznosu do 1.000 kuna, za što je u ovogodišnjem proračunu izdvojeno 700 tisuća kuna.


Grad Dubrovnik među rijetkim je gradovima u Republici Hrvatskoj koji je uveo program sufinanciranja udžbenika za srednje škole, čiji su osnivači županije.

ZAJEDNIČKI PROJEKT

Grad i Bolnica osigurat će smještaj za gostujuće liječnike

Grad Dubrovnik i Opća bolnica Dubrovnik potpisat će sporazum o adaptaciji šestog kata bolnice, koji je trenutačno prazan, s namjenom uređenja smještajnih kapaciteta za gostujuće liječnike. Ideja je u ovom prostoru urediti i opremiti 20-ak apartmanskih soba te zajedničke prostorije za liječnike koji iz drugih dijelova Hrvatske dolaze na ispomoć u dubrovačku bolnicu.


Grad bi u ovom slučaju financirao navedene radove i opremu, za što će osigurati sredstva u proračunu za 2020. godinu, te će na taj način smanjiti troškove koje ima Opća bolnica Dubrovnik za osiguranje smještaja gostujućim liječnicima, neophodnima za njezino normalno funkcioniranje. Već ranije za istu je svrhu Grad bez naknade ustupio dva stana u svom vlasništvu Bolnici.



U posljednje dvije godine za potrebe dubrovačke bolnice iz gradskog je proračuna izdvojeno gotovo 7 milijuna kuna, a ove godine planira izdvojiti još 2 milijuna kuna. Također, Grad s Bolnicom surađuje na projektima izgradnje i opremanja senzoričkog parka te rekonstrukcije i opremanja terapijskog bazena za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i nakon pretrpljenih ozljeda.

Jedna od posljednjih novčanih donacija odnosi se na 2.1 milijun kuna vrijednu obnovu bolničkog informatičkog sustava.
 

19. travanj 2024 09:50