StoryEditorOCM
DubrovnikMINISTAR GORAN MARIĆ SUGLASAN

Grad Dubrovnik želi kupiti Villu Čingriju

11. rujna 2017. - 16:45

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je danas dva ugovora s ministrom državne imovine Goranom Marićem, kojim država lokalnoj upravi, točnije Općoj bolnici Dubrovnik i Općini Lastovo daje na upravljanje prostore u svom vlasništvu. Bivša zgrada suda u Metkoviću postat će Dnevna bolnica, a zgrada bivšeg Dječjeg doma JNA na Lastovu dat će se u korištenje Općini s namjerom da se u njoj uredi dom kulture i sadržaji za mlade. Osim toga Ministarstvo državne imovine direktno će s Gradom Dubrovnikom sklopiti ugovor o prodaji Vile Čingrije i parcele vličine 3 000 m2 u Komolcu te će Gradu bez naknade ustupiti još jednu parcelu zemljišta u Komolcu za izgradnju dječjeg vrtića. Ministarstvo je danas riješilo i problem imovinsko – pravnih odnosa, koji su blokirali izdavanje dozvole za izgradnju kanalizacijskog sustava na Šipanu.

Načelnik Lastova Leo Katić kazao je kako osim danas potpisanog ugovora, Općina Lastovo i Ministarstvo pregovaraju o dva vitalna projekta na ovom pučinskom otoku, a to je luka nautičkog turizma i turistička zona, obe na zemljištu kojim sad upravlja država.

- Grad Dubrovnik želi kupiti Vilu Čingriju i uspjeli smo se dogovoriti s ministrom na opće zadovoljstvo. Ova je nekretnina od iznimnog značaja za Grad i njegove građane. Nikako ne želimo da se ovaj prostor pretvori u zatvoreni privatni prostor. Park će biti otvoren svima, a o namjeni unutrašnjeg prostora razgovarat ćemo nakon kupnje. Osim toga danas smo s ministrom riješili i dva jako važna pitanja. Naime Ministarstvo će gradu prepustiti bez naknade parcelu u Komolcu za izgradnju dječjeg vrtića te prodati drugu parcelu od 3 000 m 2 na kojoj će se graditi boćarska dvorana sa zabavnim sadržajem. Uspjeli smo riješiti i imovinsko-pravnu zavrzlamu koja je sprječavala izdavanje građevinske dozvole za izgradnju kanalizacije na Šipanu  .- rekao je Franković.

Ministar Marić je naglasio:

- Ovo je jasna poruka jasna poruka da je uloga Ministarstva državne imovine oživljavanje RH imovinom koja je godinama bila usnula i uništavana. Naš je proračun samo 50 milijuna kuna, a planiramo pokrenuti oko milijardu kuna vrijedne investicije. Maksimalno se radi da pomognemo lokalnoj samoupravi. Plan je da u svakoj općini i gradu u Hrvatskoj u prvih godinu dana riješimo dva predmeta, a svaki predmet projekt je od najmanje milijun kuna investicije. Na 1000 predmeta investicije se penju na najmanje milijardu kuna u jednoj godini. Dubrovačko-neretvanska županija je početak rješavanje imovinsko - pravnih odnosa između države i jedinica“, istaknuo je ministar koji će popodne posjetiti Kupare, Cavtat i Prevlaku, a sutra Metković te Gradac.

20. travanj 2024 04:51