StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO KAŽU

GOSPODARSTVENICI Pozdravljamo gradske mjere, važno je očuvati radna mjesta

Piše K.Filičić
27. ožujka 2020. - 16:02
- Dobro je da se neke mjere zaista donose, međutim, s obzirom na okolnosti na koje nismo navikli a to je da se poslovni planovi ne rade na bazi nula poslovnih aktivnosti, mislim da je neizvjesno kako će one utjecati na svakog poduzetnika pojedinačno. Bez obzira na sve mjere i s nacionalne i s gradske razine mislim da će postojati oni koji jednostavno u poslovnom kontekstu ovu situaciju neće preživjeti – kaže predsjednica Ceha ugostitelja županijske Obrtničke komore Nikolina Farčić komentirajući najnovije mjere za gospodarstvenike koje je donio Grad Dubrovnik. Naglašava kako 'apsolutno sve mjere trebaju ići u smislu očuvanja radnih mjesta' što je, smatra, trebao biti jedan od uvjeta za ostvarenje mjera.

- Nikakve projekcije i prognoze sada se ne mogu raditi budući da ćemo nakon određenog vremena sagledati što se događa s obzirom da smo posredno ili neposredno svi vezani za turizam. Kako sada stvari stoje vrlo je neizvjesno hoće li turizma biti. Te mjere će se morati revidirati s istekom vremena. S oporavkom od neposredne zdravstvene ugroze doći će, u kontekstu turizma, do situacije da će nacionalne vlade drugih država na neki način ohrabrivati svoje ljude da ostaju i troše sredstva unutar svojih zemalja, neće ih sigurno ohrabrivati na putovanja, a Dubrovnik je u tom kontekstu jako osjetljiv odnosno krhak – kaže Farčić i nastavlja:
- S obzirom da imamo nula poslovnih aktivnosti pola od nule je isto nula. Sada se ne generiraju sredstva, nema poslovnih aktivnosti i s obzirom na tu činjenicu neki ljudi bez obzira na dobar smijer tih mjera neće moći u poslovnom kontekstu izdržati ovu situaciju jer neće moći servisirati svoje obveze - zaključuje Farčić.

Predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija pri županijskog HGK Stanko Ljubić ističe kako 'sigurno tri mjeseca neće biti nikakvih gospodarskih aktivnosti te u tom slučaju pozdravljaju mjere koje svakako dobro dođu'.
- Sad je samo stvar preživljavanja da ljude ne otpustimo da se svi skupa izborimo da ovo prođe. Sigurno je da će kod nekih te mjere imati više efekta, recimo ako su u svom prostoru ili u boljoj poziciji da će bolje proći. Svakako mjere koje je predložio Grad i država dobro dođu za ova tri mjeseca. Poslije, moramo sačekati sljedeće mjere. Agencije pozdravljaju donešene mjera i imaju razumijevanje jer i grad nema novce na hrpi već isto tako živi od nas, malih i velikih gospodarstvenika. Svi skupa moramo podnijeti teret i sačuvati najslabije a to su zaposlenici kojima je to jedini izvor prihoda. Bitno je ljude, zaposlenike sačuvati jer proći će ovo, a ako oni odu onda će cijelo gospodarstvo trpjeti. Prošla je svaka kriza i ova će. Sad je najbitnije držati se uputa stožera i ostati normalan i zdrav. Mi se još uvijek nadamo da će nešto i biti pa ako financijski ne bude, da bude fizički, da vratimo moral. To bi bilo izuzetno dobro – kaže Ljubić.
25. travanj 2024 07:04