StoryEditorOCM
DubrovnikSJENA NAD SPEKTAKLOM

Gdje su na otvaranju Pelješkog mosta dubrovački branitelji? Dozapovjednik dubrovačkog Odreda naoružanih brodova Vladimir Onofri: ‘ Most je simbol povezivanja, ako ONB u ratu nije bio jedina veza Dubrovnika s Hrvatskom i ostatkom svijeta, ne znam tko je?‘

Piše Ahmet Kalajdžić
20. srpnja 2022. - 12:27

Republika Hrvatska će skorim otvorenjem i službenim puštanjem u promet Pelješkog mosta, konačno biti cestovno povezana u nekrekinutu cjelinu. Skora svečanost sve više pobuđuje pozornost žitelja krajnjeg juga domovine, ozračje pozitivnog uzbuđenja postaje gotovo opipljivo. Svi su u iščekivanju svečanosti koju režira proslavljeni kazališni redatelj Krešimir Dolenčić.

U javnost je procurio tek dio detalja prema kojima će vrhunac svečanosti otvorenja biti prekrasna scenografija sa stotinama brodica koje će okružiti most te raskošni vatromet uz glazbeni program i sudjelovanje Dubrovačkog simfonijskog orkestra, klape Libertas i zbor HNK Split uz Gotovčevu ‘Himnu slobodi‘. Prvi automobil koji će tijekom otvorenja 26. srpnja oko 22 sata prijeći Pelješki most, upravo kroz vatromet, bit će najmoćniji električni automobil današnjice "Rimac Nevera" koji će se na mostu susresti s automobilom trostrukog europskog prvaka Nike Pulića koji će krenuti s druge strane mosta. Nakon tog showa most će prvi službeno, na motociklima, prijeći pripadnici Prve i Četvrte gardijske brigade, njih 40.

Upravo je odluka redatelja ceremonije Dolenčića da među one koji povezuju Dubrovnik i Hrvatsku ne uvrsti i dubrovačke branitelje ponukala dozapovjednika dubrovačkog Odreda naoružanih brodova dr. sc. Vladimira Onofria da nam se obrati:

image

Dozapovjednik dubrovačkog Odreda naoružanih brodova Vlado Onofri

Ahmet Kalajdzic/Cropix

-Već sam u mirovini ali pratim što se događa i uz oduševljenje dovršenim mostom, nešto me je zasmetalo. S jedne strane ide Rimčeva Nevera, s druge Niko Pulić, a potom bikeri Prve i Četvrte gardijske brigade. Odlično, to je simbolično povezivanje sjevera u juga Hrvatske, ali bi valjda bilo primjerenije da je na čelu bikera predsjednik udruge dubrovačkih branitelja pukovnik Marko Mujan!? - pita se Onofri i uz smijeh dodaje:

-Ali, ima problem! Marko je morao prodati svoj "Harley" jer nije mogao plaćati račune! Možda bi mogao na biciklu kojeg sad stalno vozi!? No, ONB sigurno ima 10 do15 motora, a ako ONB u ratu nije bio jedina veza Dubrovnika s Hrvatskom i ostatkom svijeta, ne znam tko je?! Stoga se ta ratna činjenica mogla simbolično iskoristiti te povezati ratnu prošlost i aktualno povezivanje kopno-Pelješac! Ne tražim da bilo tko nešto mijenjati i čini, ali mislim da ima logike ovo štro govorim!- ističe Onofri i ponovno, donekle u šali dodaje:

-Ono jest, u ratu smo uvijek govorili, oprostite na izrazu: nitko nas ne ..be, ne ..bemo ni mi ikoga". I to se na kraju tako i dogodilo!

-Znači, niste protiv umjetničke slobode izražavanja i autorskog izbora, ali smatrate da se u program moglo naći mjesta i za one koji su u ratu najaktivnije povezivali Dubrovnik?

image

Brod ONB-a Fucker 1992. godine  u akciji 

Matko Biljak/

-Da, jer most je simbol povezanosti. Ako će već biti pripadnici neke ratne postrojbe na motorima, možda su predsjednik Udruge dubrovačkih branitelja i pripadnika ONB-a mogli sudjelovati sa svojim motorima!? Shvaćam simboliku i nema svađe niti bilo što protiv branitelja iz gardijskih brigada, ne daj Bože jer s njima smo usko surađivali tijekom rata. Ali, možda se trebalo pitati i prijedloge za proslavu? Dapače, ovo nije ni stav udruge, nego moj osobni stav kao čovjeka koji je o tome razmišljao dok je popravljao anlaser svog Kawasakia. Kontaktirao sam i prijatelje iz ONB-a i rekli su da bi, naravno, mogli i voljeli sudjelovati! Također, gdje su 163. brigada ili Konavoska bojna? I među njima ima bikera, tu su udruge "Dvije rote, "Libertas Riders"... tu su i korčulanski bikeri iz Smokvice koji su organizirali prvi moto-pohod Prevlaka-Vukovar. Je li njih netko konzultirao? Ali, ponavljam: nema ljutnje na branitelje iz gardijskih brigada, ovo je tek primjedba da se moglo promisliti te šire gledati i razmišljati! Gardijske brigade su prisutne u oslobađanju Dubrovnika, ali mi smo ga branili tijekom blokade!

19. travanj 2024 21:14