StoryEditorOCM
DubrovnikDIREKTOR ZRAČNE LUKE

FRANO LUETIĆ O NAJAVI LETOVA Frankfurt, München, Zürich za koji dan, a ključni London, nadamo se, u srpnju!

Piše Vlaho Car
2. lipnja 2020. - 16:00
Europska unija najavila je za polovicu lipnja otvaranje svih granica među svojim državama što bi olakšalo promet putnika, a poglavito u zračnom prometu. Nakon razočaravajućih prognoza od prije samo nekoliko tjedana, ipak se trenutno nazire mogućnost turističke sezone, istina, u dosta smanjenom obliku s obzirom na godine prije korone. Na našem području sve su oči uprte u Zračnu luku, u avio goste koji su naši najbrojniji posjetitelji.

image
CROPIX


Najave nisu prevelike, ali ipak ih ima, govori nam Frano Luetić, direktor Zračne luke u Čilipima.  Osim uspostavljene redovite linije za Zagreb, Croatia Airlines od polovice lipnja započinje svakodnevno letjeti iz Dubrovnika prema Frankfurtu i Münchenu u Njemačkoj i možda Zürichu u Švicarskoj. Istovremeno je najava početka svakodnevnih letova Lufthanse također iz Njemačke, Turkish Airlinesa prema Istanbulu te Austrian Airlinesa iz Beča. Ovisno o broju putnika oni mogu smanjivati, ali i povećavati broj letova prema Dubrovniku. Također, od početka srpnja očekujemo liniju Air Srbije iz Beograda, ali mi ipak najviše očekujemo od britanskih aviokompanija koje prema svemu kreću u prvoj polovici srpnja isto kao i Ryanair i Aer Lingus iz Irske. Naši vjerni gosti i aviokompanije iz Skandinavije se također očekuju u isto vrijeme, dok su Norveške za ovu godinu otkazale.

Na upit da navedeno usporedi s brojkama od prošle godine, Luetić odgovara:

- Zračna luka je u svibnju ostvarila tek 1,5 posto prometa od lani, u lipnju bi moglo biti do 10 posto, a srpnju do 20 posto. Trenutačno osim linije za Zagreb, imamo dnevni promet od nekoliko manjih, poslovnih zrakoplova koji voze turiste nautičare. Pojedine države misle o svojim kompanijama pa je tako jedna od najvećih, Lufthansa, od Njemačke države prije par dana dobila 9 milijardi eura kako ne bi propala. Mi smo potpuno vezani za promet unutar Europe, a on opet ovisi o naputcima epidemiologa i pojedinih Vlada svojim građanima. Naime, još je stav i preporuka većine država da njihovi građani ostanu ljetovati u svojoj zemlji.

Kao dugogodišnji poznavatelj zračnog i turističkog prometa, direktor ZLD procjenjuje izglede ovogodišnje sezone:

- Mislim da će na našem području ove godine biti više turista koji će doći vlastitim automobilom nego zrakoplovom. Sjeverni Jadran će zasigurno imati više turista nego mi na jugu. Moramo priznati da je epidemiološki ipak sigurnije doći na ljetovanje automobilom nego zrakoplovom. Trenutno sve zavisi o epidemiološkoj situaciji u država odakle turisti misle doći. U nekim državama poput Velike Britanije njihovi državljani moraju u karantenu na dva tjedna po povratku iz inozemstva. Tko će to poći na odmor i vratiti se doma u karantenu? Nisu svi Slovenija koja je ukinula sve mjere! Vidimo na njihovu primjeru kako su Slovenci nahrupili na Sjeverni Jadran. Napominjem, ključno je kada će se smanjiti epidemiološke mjere u državama odakle dolaze turisti. Znamo da su naši najčešći gosti iz Velike Britanije, SAD-a, Skandinavije i Azijskih zemalja. A dobro znamo kakvo je trenutačno stanje u njihovim državama - zaključuje Frano Luetić.

image
Zračna luka Dubrovnik


Zasad rade samo stalni, i to skraćeno
Uslijed nedostatka putnika i zrakoplova, tj. redovitog posla, djelatnici Zračne luke rade na održavanju i to u smjenama. Uglavnom su to poslovi na uređenju vrtnih i manevarskih površina koje su na našoj zračnoj luci jako velike. Dio zaposlenih raspoređen je na pregledu i održavanju tehničkih sredstava koja se podmazuju, bojaju, po potrebi popravljaju te se čine tehnički pregledi. Dio djelatnika je i dalje aktivan na radnim mjestima za putnike i zrakoplove koje imamo u ovom smanjenom programu. Trenutačno rade samo stalni zaposlenici i to skraćeno. Nažalost, još nemamo potrebe uzimati stalne sezonske djelatnike, ističe Luetić.

 

23. travanj 2024 09:20