StoryEditorOCM
DubrovnikNEMA OTKAZIVANJA |

FRANO LUETIĆ Ne možemo se uspoređivati sa splitskim aerodromom. Povezani smo s 40 destinacija širom svijeta, a to nije malo

Piše kf
29. lipnja 2021. - 14:02

- U Zračnoj luci Dubrovnik nema otkazivanja letova, postoje odgađanja. Svakim danom je letova sve više, a situacija je u odnosu na proteklu godinu u velikom pojačanju, kazao je direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić upitan za komentar o trenutnoj situaciji u ZLD. Tijekom press konferencije o uspostavljanu leta Dubrovnik - New York Delta Air Linesa, na novinarsko pitanje 'zašto splitska zračna luka broji puno više letova od dubrovačke' kazao je kako ta usporedba nije mjerodavna.

- Splitsko-dalmatinska županija je drugačija destinacija, a govorim i o području sa kojega se leti u splitsku zračnu luku.  Splitsko-dalmatinska županija broji više od pola milijuna stanovnika a područje gravitacije na tu županiju i ZL Split je veliko, tu je veliko područje BiH, svi srednjodalmatinski otoci i područje do Ploča, čak zahvaća i dio naše županije Korčulu, Lastovo. Spomenut ću i Međugorje koje je prije isključivo gravitiralo ZL Dubrovnik, a sada ZL Split zbog autoceste. Dubrovačko područje broji preko 30 hotela s 4 zvjezdice i 15 do 20 smještajnih kapaciteta s pet zvjezdica što je daleko najviše u RH. Nije slučajno da su američki avioprijevoznici Delta i United odabrali Dubrovnik. Možda bi bili odabrali Split ali nisu zato što je Dubrovnik cijelo vrijeme bio za koplje iznad ostalih destinacija što se tiče turističke ponude. Ne samo ZLD koja je među najmodernijima u RH nego i cijelih 30 poslijeratnih godina se gradio kvalitetan turizam. U DNŽ se nije išlo na masovnost – kazao je Luetić opa još pobrojao vrste prijevoznika u zračnom prometu od tradicionalnih linijskih prijevoznika do niskotarifnih i charter prijevozika te poslovnig letova.

- Dubrovnik je daleko najjači po business letovima u RH, čak i u prošloj godini smo imali više tih letova nego 2019. koja je bila rekordna u cijeloj državi. Što se tiče niskotarifnih prijevoznika tu je Split iznad nas zbog toga što su kapaciteti ležaja golemi u Splitu u odnosu na Dubrovnik.  Mi ne možemo raditi masovni turizam naša orjentacija i strategija ubuduće će biti elitni turizam iako ne odbijamo nikoga. Nismo odbili ni Ryanair, EasyJet, German Wings, svi će oni doć ali u mjeri i granici. Naša mjera koja je prava mjera ide negdje oko 30 i nešto malo više posto niskotarifnih prijevoznika a preko 60 posto tradicionalnih prijevoznika. Eto u tome grmu leži zec.

Direktor ZLD Luetić dotakao se i popunjenosti zrakoplova pa naglasio kako to nije posao zračne luke.

- Mi možemo poraditi na marketingu, na tome da dovedemo što više linija. Tko će popuniti zarakoplov to zavisi od turističkih djelatnika i touroperatora. Ukoliko bi se popunili letovi za Zagreb mi bi već imali duplo više putnika nego što imamo. Dakle, nije pitanje u letovima mi smo i danas povezani s 40 destinacija širom svijeta, a to nije malo. Isto tako ima preko 35 aviokompanija koje lete u zračnu luku – zaključio je Luetić.

20. travanj 2024 16:05