StoryEditorOCM
DubrovnikTestna vožnja

Franković se s predstavnicima medija provozao električnim mini autobusom

Piše dv
12. siječnja 2022. - 16:25

Vožnjom od Ploča, preko Zlatnog potoka i ponovno nazad na Ploče, dubrovačkim predstavnicima medija predstavljen je danas električni mini autobus, koji je JGP Libertas ustupljen na testiranje tijekom ovog tjedna. S novinarima se vozio i gradonačelnik Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin i direktor društva Libertas d.o.o. Franko Mekišić.

Prvi električni mini autobus, marke Karsan, stigao je u Dubrovnik 10. siječnja, a u suradnji Grada Dubrovnika i gradskog prijevoznika Libertas započelo se s testnim vožnjama, koje će trajati do 15. siječnja. Autobus je kapaciteta 25 putnika, u potpunosti na električni pogon, bez emisije štetnih plinova, prilagođen za prijevoz osoba s invaliditetom, osoba slabije pokretljivosti, kao i dječjih kolica.

''Tvrtka je predstavila mini autobus u Puli na Skupštini gradova kada su ponudili da dođu probno u Dubrovnik kako bismo vidjeli odgovara li nam ovakva vrsta vozila u određenim zonama, bez ikakvih troškova za nas. Već smo se prethodno raspitivali o mogućnostima probe nečeg sličnog u onim zonama u kojima je potrebno uspostaviti autobusne linije, a gdje je potrebno manje vozilo. Naravno da je dodatni plus ovoga autobusa što je na električnu energiju'', pojasnio je gradonačelnik Mato Franković.

Nakon jučer odrađene vožnje na Montovjerni, danas se vozilo preko Viktorije, a sutra slijedi Bosanka. Ako se ovaj tip manjeg elektrovozila pokaže pogodnim za dubrovačke ulice, uz sufinanciranje iz EU fondova, otvara se mogućnost uvođenja novih gradskih linija sukladno iskazanim potrebama građana. Prema riječima direktora Libertasa Franka Mekišića testiranje na Montovjerni prošlo je bez problema, a danas su uspješno odrađene i Ploče.

''Više puta se isticala potreba da se za stanovnike Ploča uvede jedna kružna linija od Ploča prema Zlatnom potoku i povratak na Ploče. Vidjet ćemo još za Bosanku. S područja cijelog grada ljudi zovu i pitaju može li ovaj autobus doći i do njih, zvali su i stanovnici Ulice Janka Bobetka iz Gruža i pitali za mogućnost da ovo vozilo prođe kroz cijelu ulicu. Nakon što završe testovi i vidimo sve parametre odlučit ćemo u kojem smjeru ići. U financiranju svakako računamo na EU fondove. Prije dva dana uspostavili smo Koordinacijsko vijeće ITU mehanizma, koje pruža mogućnost financiranja upravo ovakvih projekata za poboljšanje kapaciteta mobilnosti u gradovima, uz nabavu ekološki prihvatljivih vozila'', istaknuo je gradonačelnik Franković.

25. travanj 2024 22:50