StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK |

Franković s ministrom Božinovićem dogovarao prometni režim u UNESCO-ovu gradu, Caritas dobio vozilo, a nova OŠ Montovjerna parkirališna mjesta

Piše Grad Dubrovnik
2. listopada 2020. - 10:12
UTJECAJ PROMETA NA ZAŠTIĆENE POVIJESNE CJELINE

Gradonačelnik Franković kod ministra Božinovića zbog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama


Gradonačelnik Mato Franković proteklog je petka u Zagrebu održao radni sastanak s ministrom unutarnjih poslova RH Davorom Božinovićem na temu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, s ciljem usklađivanja njegovih odredbi s UNESCO-vim smjernicama za zaštićenu spomeničku baštinu.

image
Gradonačelnik Mato Franković u Zagrebu je s ministrom Davorom Božinovićem dogovarao prometni režim


 


Naime, kako bi se smanjio štetan utjecaj motoriziranog prometa na zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama, neophodno je putem izmjena Zakona omogućiti jedinicama lokalne samouprave regulaciju i upravljanje zonom prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini.

Tako bi se na optimalan način uredio promet kroz kontakt zone u cilju njihove zaštite te osiguranja održive mobilnosti u takvim cjelinama. Gradonačelnik Franković prezentirao je navedeni prijedlog izmjena Zakona ministru Božinoviću koji je načelno i podržao takav prijedlog, no potrebno je da navedeno prođe sve prethodne procedure do usvajanja u Hrvatskom saboru.

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je Obrazac prethodne procjene prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama u javnu raspravu. Potom će se oformiti radna skupina za izradu nacrta prijedloga Zakona, a koja će razmotriti i prijedlog izmjena upućen od Grada Dubrovnika.

PROMETNA INFRASTRUKTURA

Završeni radovi na parkiralištu pored OŠ Montovjerna

Izgradnja šest novih parkirališnih mjesta na dijelu Ulice Marka Marojice, uz Osnovnu školu Montovjerna, privedena je kraju i parkiralište je u funkciji. Putem Upravnog odjela za promet, Grad Dubrovnik na ovaj je način omogućio roditeljima koji dovode i odvoze djecu u OŠ Montovjerna ukrcaj i iskrcaj djece u neposrednoj blizini škole, uz osiguran pješački pravac do same zgrade.

image
Izgradnja šest novih parkirališnih mjesta na dijelu Ulice Marka Marojice


Stoga je i zaustavljanje na ovom parkiralištu ograničeno na 10 minuta. Ovim je rješenjem ujedno smanjeno i prometno opterećenje u Ulici dr. Vladka Mačeka u vrijeme odvoženja i dovoženja djece u školu, koje je često znalo prouzrokovati zastoje u prometu. Uz parkirališna mjesta uređen je i nogostupa za pješake, a ukupna vrijednost ovih radova je oko 184 tisuće kuna bez PDV-a, a izvođač tvrtka Tehnogradnja.

SOCIJALNA SKRB

Gradonačelnik uručio ključeve novog vozila za Caritas

Ključeve novog kombi vozila dubrovački gradonačelnik Mato Franković uručio je u utorak ravnateljici Caritasa Dubrovačke biskupije Sanji Šanje. Riječ je o donaciji Grada Dubrovnika vrijednoj 217 tisuća kuna.

''Ovu donaciju, kojom Grad Dubrovnik donira jedno vozilo Caritasu za potrebe njihovog redovnog rada, smo dogovorili puno ranije i sa zadovoljstvom mogu reći da smo je priveli kraju. Nadam se da će dugo godina služiti Caritasu, za kojeg vjerujem da će nastaviti i ubuduće pomagati svima onima koji su u potrebi, kako su to radili i do sada'', rekao je tom prigodom gradonačelnik Mato Franković.

image
Gradonačelnik Mato Franković uručio je ključeve novog vozila za Caritas


Istaknuo je i kako je suradnja Grada Dubrovnika i Caritasa jako dobra, što se posebno bitnim pokazalo u krizi uzrokovanoj koronavirusom. Ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije Sanja Šanje zahvalila je Gradu na donaciji i na podršci u provedbi programa i projekata te naglasila kako će novo vozilo za potrebe rada ove organizacije koristiti i svim njihovim korisnicima.
20. travanj 2024 00:37