StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021. |

FRANKOVIĆ Rasteretili smo dubrovačko gospodarstvo sa 150 milijuna kuna, pronađite ijedan grad u Hrvatskoj koji je odvojio toliki novac

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
11. svibnja 2021. - 12:21

Tema današnje pressice HDZ-a koju je predvodio gradonačelnik Mato Franković, bila je predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje u koje je, kako je rekao, uloženo preko 200 milijuna kuna. 

Najavio je izgradnju novih vrtića u Solitudu i Gružu, u Hepovoj zgradi koju bi Grad otkupio i bio bi u njemu veliki centralni vrtić za cijelo gradsko područje. U potpunosti će uniduće 4 godine ispoštovati pedagoške standarde, što znači da će biti manje djece u vrtićima i da će upisi trajati cijelu godinu, neće biti liste čekanja, istaknuo je Franković. Tu su i kolektivna prava svih djelatnika vrtića, koji u lipnju mogu očekivati vraćanje 10 posto plaće koja im je svima umanjena. A bit će potpisan i novi kolektivni ugovor. U 2022.i 2023 ići će se u program besplatnih vrtića.

Što se tiče škola, tri su energetski potpuno obnovljene i izgrađena je nova škola na Montovjerni. Cilj je ući u jednosmjensku nastavu. Najavio je i rekonstrukciju zgrade u ulici Ilije Sarake kako bi i ta škola u povijesnoj jezgri imala jednosmjensku nastavu.

image
Božo Radić/Cropix

Tu je i OŠ Mokošica koja također treba imati jednosmjensku nastavu do 2023.godine. Treba osigurati da sva djeca do 4. razreda imaju produženi boravak i to besplatan, naglasio je Mato Franković.

Na pitanje o Lapadskoj obali, Franković je rekao da radovi idu dalje.

Rješenje Upravnog suda se odnosi na fazu 3.i 4, a ne na 2. Održali smo razgovor s izvođačem koji će se zadržati na fazi 2.i pobiti 53 pilona, što će trajati dva i pol mjeseca. U tom periodu očekujemo reakciju Visokog upravnog suda. Dobili smo poruke predstavnika gospodina Pašalića, ali mi nismo trgovci. Pašalić je u svom zadnjem zahtjevu tražio da parking ispred marine  bude povjeren njemu, ali ti su parkinzi namijenjeni građanima, a ne privatnim investitorima. Radovi neće stati niti jedan dan, naglasio je gradonačelnik.

Na pitanje kako će Grad vratiti kreditna zaduženja, Franković je odgovorio da su ukupna zaduženja godišnje 35 milijuna kuna, i to počevši od 2023.

- U proračunu je oko 500 milijuna kuna izvornih proračunskih sredstava, što je 0.45 posto rashoda. Bez problema možemo vraćati puno veće kredite koje mi, naravno, ne trebamo - naglasio je.

image
Božo Radić/Cropix

Sve kredite Grada možemo vratiti u godinu i osam mjeseci, rekao je gradonačelnik i dodao da su prihodi Grada pali 300 milijuna kuna, ali se sve obveze uredno izvršavaju.

- Rasteretili smo dubrovačko gospodarstvo sa 150 milijuna kuna. Pronađite ijedan grad u Hrvatskoj koji je odvojio toliki novac, a Dubrovnik je ovom krizom jedan od najpogođenijih. Stanje u gradskoj blagajni na današnji dan je plus od 7 milijuna kuna, i to nakon plaćanja svih obveza - istaknuo je Franković i dodao jednu usporedbu - izvorni prihodi Grada su 2020. bili 313 milijuna kuna, a 2015., kad su, kako je rekao, 'cvjetale ruže', izvorni prihodi Grada bili su 300 milijuna kuna.

- Više se ne možemo zaduživati, a i ne vidim potrebe da se dalje zadužujemo. Svi se projekti mogu financirati iz europskih fondova, a u budućem proračunskom razdoblju pripremljen je paket vrijedan 3 milijarde kuna. 800 milijuna kuna bit će investirano na području Grada.

25. travanj 2024 18:48