StoryEditorOCM
DubrovnikIZRAVNI PRIJENOS DUBROVAČKE TELEVIZIJE - SJEDNICA DUBROVAČKOG GRADSKOG VIJEĆA

Franković:"Ispunit ćemo sve planirano"<br /> Obradović:"Ukoliko ispunite, dižem ruku za vas"

Piše PSD.
12. ožujka 2019. - 17:45


20. sjednicu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika otvorio je predsjednik Marko Potrebica, koji je pozdravio nazočne vijećnike, utvrdio da je od 25 vijećnika prisutno 23 te da se mogu donositi pravovaljane odluke. Zaspisnik sa 19. sjednice Gradskog vijeća jednoglasno je usvojen, dok se današnja točka 12 dnevnog reda izostavila na prijedlog gradonačelnika Mata Frankovića. Nakon izuzeća navedene točke, jednoglasno je utvrđen dnevni red. Mandatni odbor izvjestio je kako je vijećnik KLGB "Srđ je Grad“, Ljubomir Nikolić povukao svoj mandat te je umjesto njega imenovan vijećnik Nikša Selmani.

Vijećnik SDP-a, Jadran Barač, pitao je gradonačelnika Mata Frankovića kako je na prethodnoj sjednici izjavio da se konzultirao s DORH-om po pitanju Belvedera te da će rezultate razgovora staviti na dnevni red što nije napravionte kako on komentira cijeli slučaj? Gradonačelnik je odgovorio kako je grad podnio tužbu protiv Excelsa nekretnina zbog potraživanja od 30 milijuna kuna te da se po tom pitanju Grad usuglasio s DORH–om. Smatra kako prethodna gradska uprava nije kvalitetno odrađivala svoj posao te da nije želio ništa raditi na vlastitu inicijativu, već se u konzultacijama s DORH-om odvijao cijeli proces. Napominje kako je održan sastanak u DORH-u sa predstavnicima Excesla nekretnina na kojemu je koncesionar dobio nalog da Gradu isplati svu koncesiju od proteklih godina te da su dužni potpisati novi ugovor kako bi mogli dalje raditi. „Ukoliko se to ne dogodi i Excelsa ne ispuni zadano, Grad će zatvoriti žičaru“ naveo je Franković i istaknuo kako će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća predložiti nova cijena koncesije sukladno rezultatima vještačenja. Napominje kako mu nije jasno kako je trebalo proći toliko dugo vremena da se tužba digne i zašto nije to odradila protekla vlast? Po pitanju GUP-a smatra da gradska uprava neće donositi odluke prije nego se donese pomorska granica kod Belvedera. „Uskoro će se utvrditi granica i onda će Grad biti spreman na izmjenju i donošenje GUP-a te kad dođe pravolijek DORH-a Grad će postupati dalje.“ izjavio je Mato Franković.

Vijećnik HDZ-a, Emilio Puljizević, pitao je gradonačelnika kako je Ministarstvo državne imovine objavilo natječaj za kupovinu zemljišta u Zatonu, koje se danas koristi za šetnicu, a Mjesni odbor je predložio da se ne prodaje, te ga zanima njegov stav? „Za česticu koja se prodaje Grad smatra da je nije potrebno kupiti jer ne možemo napraviti nikakav projekt s time. Ne vidim opravdani razlog za koji bi ga Grad kupio, a s druge strane razumijem zabrinutost građana.
Vijećnik HSS-a, Vido Bogdanović, pitao je gradonačelnika što misli o uplovljavanju kruzera koji imaju emisiju štetnih plinova kao milijun automobila i  smatra li to uznemirujućom činjenicom? Gradonačelnik je kazao: „Emisija štetnih plinova je prisutna no nju možemo usporediti sa emisijom ispušnih plinova i ne vidim trenutni problem. Problem će se riješiti električnom energijom koju će dobiti Luka Dubrovnik i tako će opskrbljivat kruzere.“

Vijećnik HDZ-a, Gordan Špero, pitao je gradonačelnika zašto se na Posatu radi betonizacija i kada će se nastaviti radovi te kada će se riješiti oborinska odvodnja kod igrališta kod Minčete i kada će se početi sa renoviranjem igrališta na Pilama? Što se tiče Posata gradonačelnik je rekao: „Potrebno je mišljenje konzervatora jer neki vijećnici misle da je u suprotnom to devastacija.“ Smatra kako nije došlo do nikakvih propusta u dosadašnjim aktivnostima te da je bolji izgled Posata trenutno nego što je to bilo ranije. Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić odgovorila je vijećniku Šperu da je upućeno ultimativno pismo tvrtci koja održava igrališta te da probleme moraju riješiti što prije.

Vijećnik DUSTRE, Željko Raguž, pitao je gradonačelnika zašto je događaj „Festiwine“ dobio duplo više novaca iz proračuna ove godine i pitao je gradonačelnika što se događa s uljarom na Šipanu te zašto Vrtlar još uvije plaća kredit, a s projektom se ne radi ništa? Gradonačelnik je na pitanju o Festiwine-u odgovorio: „Kvaliteta vina na dubrovačkom području je neupitno visoka i Grad mora podržavati njezin daljnji razvoj“. Za uljaru na Šipanu gradonačelnik smatra da je problem koji je nastao za vrijeme bivše gradske vlasti i da ga trenutna gradska vlast nastoji riješiti.
Vijećnik HDZ-a, Blaž Pezo, upitao je gradonačelnika što se događa s aferom „Revelin“ i kakvo je stanje u DURI? Gradonačelnik je rekao da je u aferi „Revelin“ pokrenuta optužnica protiv bivšeg gradonačenika Vlahušića i smatra da se on po pitanju afere skriva od pravde. „Grad će tražiti svoj dio jer je oštećen“ ističe Franković i navodi kako to nije samo problem institucije, već da su oštećeni svi građani Grada. O stanju u DURI gradonačelnik je rekao da je DURA danas stabilna agencija te da je vraćen cijelokupni dug.

Vijećnik MOST-a, Maro Kristić, pitao je gradonačelnika: „Zašto pothodnik na Ilijinoj Glavici i dalje nema uporabnu dozvolu i zašto imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni?“ Također je upitao gradonačelnika kako su tražili reakciju po pitanju borove šume u Gradu i hoće li Gad sukladno tome pokrenuti akciju uređenja? Gradonačelnik je rekao kako se projekt na Ilijinoj glavici protivi građevinskoj dozvoli te da je potrebno izmjeniti građevinsku i uporabnu dozvolu kako bi se pothodnik uspješno napravio. Po pitanju potkornjaka i stanja s borovim šumama rekao je da je situacija uredna i da vjeruje da će se napraviti analiza za parkove i analiza za stanje borovih šuma na prostoru Grada.  

Vijećnica HDZ-a, Katarina Doršner, pitala je gradonačelnika zašto nogostup u Ulici branitelja nije u potpunosti saniran te hoće li stanje dočekati turističku sezonu? Gradonačelnik je odgovorio: “ Devastacija nogostupa je velika i trebat će nam dosta vremena kako bi se problem uspješno sanirao. Sigurno je da nogostup neće biti saniran do turističke sezone.“

Vijećnik HRAST-a, Krešimir Marković,  pitao je gradonačelnika što se događa s azilom na Žarkovici i što se događa s parkovima za pse na prostoru Grada? Gradonačelnik je odgovorio kako očekuje da će se azil za životinje izgraditi do listopada na Grabovici, a po pitanju parka za životinje navodi da će Grad poduzeti sve potrebne korake kako bi parkovi zaživjeli, no da treba voditi računa jesu li svi parkovi koji se predlože za to i prikladni.

Vijećnik HDZ-a, Marijo Bekić, pitao je gradonačelnika što se događa s Domom umirovljenika u Gružu, te do koje razine je došao projekt, a također je upitao koliko je Grad potrošio na sanciju krovova koji su oštećeni zbog jake bure? Gradonačelnik je odgovorio da je sa predstavnicima svih institucija koje su zadužene za sanaciju odradio sastanak i dogovorio način na koji će se nastala oštećenja sanirati. „Ulica Široka nije riješena zbog potrebnog uklanjanja stupića za što nam treba dozvola konzervatorskog zavoda“ rekao je Franković te kako službe zbog stupića na ulasku u ulicu nisu u mogućnosti prići potrebim mjestima. Po pitanju Doma umirovljenika u Gružu Franković je rekao kako u rujnu očekuje početak izvođenja radova. „Dom umirovljenika ne ovisi o proračunu Grada Dubrovnika“ navodi Franković jer nikada nije postojala gotova dokumentacija u Gradu te da je trenutno u fazi proces izrade opreme koja je potrebna umirovljenike.

Vijećnik HDZ-a, Ivo Lučić, upitao je gradonačelnika kada će Gornja sela dobiti vodu? Gradonačelnik Franković je kazao: “Da je prošla gradska uprava radila svoj posao ne bi bilo problema danas, a Grad danas zajedno s upravom Vodovoda poduzima sve mjere kako bi vodovod konačno zaživio.“

Vijećnik HDZ-a, Ivan Maslać, pitao je gradonačelnika što se događa s projektom ceste prema Pobrežju i što se događa s Villom Čingrijom koja je kupljena od strane Grada te kad se može očekivati početak radova. Gradonačelnik je odgovorio kako su sve predradnje odrađene te da je izvođač radova izabran. „Grad ne želi započeti projekt prije potpunog izvlaštenja zemlje“ istaknuo je Franković te smatra kako će se cijeli proces izvlaštenja završiti to lipnja i krenuti u proces realizacije projekta. Po pitanju Ville Čingrije, Franković ističe zadovoljstvo time što je Grad kupio vilu te da Grad zajedno sa Županijom pokreće Centar kompetencija kojim će se usavršiti turističke i ugostiteljske djelatnosti.

Vijećnica HDZ-a, Marija Ivanković, pitala je gradonačelnika u kojoj fazi je izgradnja kanalizacije u Mokošici? Gradonačelnik je odgovorio: „680 milijuna kuna je vrijedna kanalizacija i projekt će se odvijati u fazama. Vjerujem da će oko projekta sve biti gotovo u drugoj polovici ove godine.

Vijećnik HNS-a, Miho Obradović, pitao je gradonačelnika što se događa s izgradnjom zgrada na Petci te postoji li mogućnost da se radovi počnu obavljati i što se događa na putu za Sustjepan koji vodi od glavne ceste do igrališta i groblja te hoće li se na toj cesti napraviti ugibalište i rasvjeta kako bi građanima bilo lakše obavljati svakodnevne obaveze? Gradonačelnik Franković je odgovorio da na Petci neće biti nikakve gradnje i da neće dozvoliti nikakve radnje na Petci. Po pitanju ceste u Sustjepanu rekao je da bivša gradska uprava nije riješila imovinsko-pravne odnose i da Grad trenutno ima problema i očekuje kako će do kraja godine projektna dokumentacija biti završena.

Vijećnica Matija Čale-Mratović (Nezavisna) pitala je gradonačelnika: „Što ćete napraviti po pitanju protuzakonitih natpisa na ulazu u Mokošicu jer moje djete svakog dana prolazi tom cestom i  što ćete napraviti po pitanju otpremnine djelatnika koji su radili u Sanitatu? Gradonačelnik je odgovorio: „Sve protuzakonite natpise će Upravni odjel za promet sanirati“, a po pitanju otpremnine zaposlenika u Sanitatu je istaknuo kako Grad nije određivao otpremnine u Sanitatu, već da se sve događalo u bivšoj gradskoj vlasti, koje je ona bila član.

IZVJEŠĆE O RADU GRADONAČELNIKA OD 1. SRPNJA DO 31. PROSINCA 2018. GODINE

Nakon što su iscrpljena sva vijećnička pitanja, Gradsko vijeće je nastavilo s radom prema dnevnom redu. Prešlo se na 3. točku dnevnog reda koja se odnosila na Prijedlog zaključka o prihvaćanju izvješća o radu gradonačelnika Grad Dubrovnika u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2018. godine. Gradonačelnik je izdvojio najvažnije projekte koje je započela gradska uprava kao što su stanovi u Solitudu, cesta prema Pobrežju, izgradnja vrtića Palčica, oborinska odvodnja u Vukovarskoj ulici, rekonstrukcija vrtića Ciciban, uređenje vrtića u Mokošici, uređenje javnog WC-a na Kalamoti, rekonstrukcija dvorane OŠ Lapad, rekonstrukcija igrališta OŠ Ivan Gundulić. „Očekuje nas prvi vaterpolo muzej, izgradnja groblja Dubac, pokrenuli smo projekt sportske dvorane u Gospinom polju vrijedan 20 milijuna kuna.“ kazao je Franković.

Vijećnik SDP-a, Jadran Barač, iznio je zamjerke na izvješće gradonačelnika. Po pitanju radova na odvodnji istaknuo je da su građani frustrirani jer radovi prouzrokuju prometne kolapse zbog sporosti te da sami projekt i radovi nisu dobro pripremljeni i koordinirani. Potom je upitao zašto su radovi na Liechtensteinovom putu povjereni privatnoj osobi, a nisu navedeni u izvješću? Gradonačelnik je objasnio kako projekt nije naveden zbog još uvijek neishodovane lokacijske dozvole. „U projekt Vukovarske ulice se ušlo pripremljeno, međutim prilikom izvođenja radova doznalo se za kanalizacijski vod koji nije bio naveden u projektu i nacrtima te se moralo oduljiti s radovima. Nismo zadovoljni s brzinom radova i naplatit ćemo penale izvođaču radova.“ Barač: „Vi se htjeli prodati komad zemlje, vi ste se referirali na dio puta na kojemu građani parkiraju, a u tom smisli su građani mogli pretrpjeti štetu jer bi ostali bez parkirnih mjesta.“

Vijećnica HDZ-a, Katarina Doršner, osvrnula se na europske projekte i uspjehe koji su oni donijeli za Grad te smatra da ljudi koji vode Grad radi dobar posao. „Uvodi se popodnevna smjena u vrtićima i razvijamo nove programe u vrtićima kojima želimo olakšati svakodnevicu djeci s poteškoćama u razvoju“ ističe Doršner.

Vijećnica SDP-a, Tatjana Šimac Bonačić: „Cijelo izvješće je samo nabrajanje projekata, a kod nekih projekata postoji financijsko izvješće, dok kod nekih ne postoji. U nadolazećoj sezoni dolazi do povećanja broja gostiju, a sa 1200 taxista na prostoru Grada nastat će dodatna gužva. Trebate rad bolje koordinirati s upravnim odjelima.“ Gradonačelnik je odgovorio kako je u tijeku izrada projekta po pitanju smanjenja gužvi za putnike na kružnim putovanjima. „Nema brzih rješenja po pitanju gužvi u Gradu“ ističe Franković i navodi kako će Grad krenuti u izgradnju nove garaže sa 400 parkirnih mjesta koja bi bila namijenjena samo građanima. Šimac Bonačić je rekla da je potrebno napraviti još manjih, komunalnih garaža te da je gradonačelnik sa svojim suradnicima dužan reagirati.

Vijećnik HNS-a, Miho Obradović, smatra da će biti dobro ukoliko se ispuni sve što je gradonačelnik naveo te da će dići ruku za njegov proračun ako ostvari sve planirano te je tražio objašnjenje za projekte vezane za dječje vrtiće. Gradonačelnik je odgovorio kako je proces izgradnje vrtića Palčica u tijeku i da je plan vrtić obnoviti iz temelja. Istaknuo je da je Gradska vijećnica u jako lošem i zastarjelom stanji i da Grad kreće u renoviranje. Osvrnuo se na azil za životinje i istaknuo kako neće biti problema prilikom dovođenja struje i vode. „Moram istaknuti da nam je u procesu Aglomeracije pomogao i vaš bivši kolega Valentin Dujmović“ odgovorio je Franković Obradoviću.

Vijećnik MOSTA-a, Maro Kristić, rekao je da je Grad odradio dobar posao, no po pitanju pročistača, Lapadske obale i priključne ceste prema Pobrežju postoje zaostaci koji nisu riješeni te da je potrebna samokritičnost kako bi se problemi kvalitetno riješili. „Morate promijeniti pristup i procedure koje ne valjaju i osobno vam zamjeram promjene u GUP-u, nije trebalo ovoliko čekati za promjene. Sportska infrastruktura je problem Grada i potrebno je hitno reagirati i renovirati postojeće stanje kao i izgraditi nove objekte“ ističe Kristić i napominje kako ne treba krenuti u izgradnju azila za životinje nespreman te da je nužno detaljno pripremiti projekt. „Nemojte molim vas biti oporba, obećao sam kolegici Lujić da vas neću smatrati oporbom“ odgovorio je Franković i istaknuo kako je potrebno poštovati zakon i zakonske procedure prilikom izvođenja navedenih projekata te da ne misli raditi ništa bez dozvole. „1600 dokumenata nije dostavljeno nadzornom inženjeru po pitanju pročistača, pisao sam ministru Vanjskih poslova Francuske te su se nakon njegove reakcije dokumenti dostavili i mi smo mogli nastaviti s radom.“ Po pitanju GUP-a Franković je rekao kako ga nisu bili u mogućnosti ranije pokrenuti zbog „Buffer zone“ za koju ih je obvezao UNESCO. „Sad kad je „Buffer zona“ završena, mi možemo krenuti s radovima. GUP je moj problem i toga sam svjestan.“ Prema mišljenju gradonačelnika, projekti sportske infrastrukture su obuhvatili nekoliko sportova u Gradu s kojima će sport dodatno zaživjeti. „Vidjeli smo da se kolega Raguž slikao s kravom Šaruljom u Gospinom polju, to više neće biti slučaj“ poručuje Franković. Kristić je nastavio s pitanjem i tražio od gradonačelnika da objasni u kojemu se točno stadiju nalazi proces sa Excelsa nekretninama? „Grad Dubrovnik se sastao s DORH-om koje je kasnije donijelo odluku da koncesionar neće moći nastaviti s djelatnostima. U međuvremenu Excelsa nekretnine kažnjene su sa 17 milijuna kuna zbog neplaćanja koncesije, a to ne znači da će taj novac pripasti Gradu.“ Kristić smatra da je gradonačelnik svojim nespretnim izjavama doveo stanje na žičari u neugodnu situaciju i nije znao da DORH ima tolike ovlasti u procesu. Smatra kako Grad nikad neće naplatiti svoja potraživanja te da je potrebno da se slučaj što prije završi.  Barač: „Mislim da bi na sjednice Gradskog vijeća trebalo dovesti predstavnika DORH-a“, jer smatra kako DORH ima prevelike ovlasti u cijelom slučaju te da Grad ne drži čvrsto konce u svojim rukama.

 
19. travanj 2024 22:31