StoryEditorOCM
DubrovnikRasprava na Gradskom vijeću o Lapadskoj obali

Franković: Potpisivanjem sporazuma obustaviti ćemo sve sporove i nećemo izgubiti ništa. Capor: Ovako se izlazi u susret nekome tko nas godinama ucjenjuje jer se do sada puno puta ostavilo Pašalića u igri

Piše dv
20. srpnja 2022. - 18:10

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika pod Prijedlogom zaključka o davanju suglasnosti na tekst Sporazuma o uređenju međusobnih odnosa između Grada Dubrovnika i LAGUNA TRADE d.o.o., Mato Franković uvodno je rekao da je važno istaknuti kako je u tijeku više sudskih postupaka kojih vodi Laguna trade protiv Grada Dubrovnika. -Županijski sud u Zagrebu poništio je odluku Općinskog suda u Dubrovniku, a svi postupci su trebali zaustaviti Grad u radovima. Sve nas ovo dodatno opterećuje jer gubimo sredstva iz europskih i nacionalnih fondova te postoji mogućnost da ne uhvatimo rokove. Postigli smo sporazum s Laguna tradeom te stanovnici nisu izgubili ništa već se Laguni omogućava da dobije punu koncesiju i ostvari gospodarski interes. Grad bi nakon potpisivanja sporazuma dobio obustavljanje svih sporova i mislim da je to win win kombinacija u kojoj građani nisu izgubili ništa, a s druge strane smo postigli dogovor s Pašalićem preko Ministarstva i odvjetnika-, rekao je gradonačelnik.

Andro Vlahušić napomenuo je kako su pregovori sa Pašalićem bili teški jer je Vlada krivo dodijelila koncesiju radi lokacijske dozvole. Zanimalo ga je zašto je Županijski sud dao nalog Općinskom sudu u Dubrovniku da zaustavi radove? Đuro Capor podsjetio je Vlahušića kako je 2015. godine rekao kako će građani dobiti Lapadski obalu međutim jedino ako je plate proračunskim novcem. -Ovako se pokazuje da se izlazi u susret nekome tko nas godinama ucjenjuje jer se do sada puno puta ostavilo Pašalića u igri. Ne znam zašto Vlada nije starom lavu HDZ-a Pašaliću raskinula koncesiju i onda da bi riješili situaciju još 700-ak kvadrata poklanjamo Pašaliću-, rekao je Capor.

Franković je Caporu rekao da mu kaže ako postoji neki element koji ukazuje da Grad nečim trguje. –Ukoliko ste protiv ovog prijedloga, protiv ste projekta Lapadske obale. Građani će iz svega dobiti samo benefit-. Vlahušić je replicirao da Google sve pamti istaknuvši rekavši da je on 2009. sam na papiru nacrtao Lapadsku obalu ne računavši u tom momentu da će se Pašalić javiti, a koji je u tom trenutku dao ponudu puta 4 te da su tadašnje Vlade donijele odluku da je Grad u krivu. Olga Muratti rekla je kako je Božo Memed u tom periodu trebao ostati bez posla jer je branio interese Grada. Vlahušić je rekao kako je tada župan odlučio da ne treba komunalna marina i tada je HDZ odlučio da koncesiju dodjeljuje Vlada, a ne Grad.

Marko Potrebica rekao je kako su spomenuli Boža Memeda kojemu se treba zahvaliti jer je u jednom momentu zaustavio projekt. Vićan smatra kako ne treba govoriti protiv Pašalića te da će podržati prijedlog.

25. travanj 2024 12:42