StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKO VIJEĆE

Franković o otvaranju gay bara na kojem je i sam bio: "Unutar svog prostora mogu raditi što hoće, ali na javnoj površini to ne mogu raditi. Radi se o vulgarnom činu"

Piše DV
9. svibnja 2022. - 09:31

Današnja sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika otvorena je vijećničkim pitanjima vijećnika Mara Kristića (MOST). Kristića je zanimalo je li gay bar imao suglasnos tza korištenje javne površine na kojoj se dogodio performans pri ceremoniji otvaranja gay bara u Dubrovniku za kojeg kaže kako je u najmanju ruku dvojben i degutantan, a odnosi se na izvođače koji su pogrdnim riječima i predstavom nekoliko metara od škole, doma za stare i nemoćne Domus Christi, katedrale i crkve sv. Vlaha, te namjerava li Grad to sankcionirati. Vijećnik je napomeno kako samo otvaranje gay bara nije upitno, ali  za popratna događanja na javnoj površini kaže kako omalovažavaju osjećaje građana.

- Osobno sam nazočio samom činu otvaranja i mislim da je to dobro za grad izvrsnosti  - odgovorio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković napomenuvši kako sve svjetske destinacije imaju gay barove.

-Bio sam pola sata, 40-ak minuta, koliko je trajao sam čin otvaranja i tu je bilo sve kulturno i bez ekscesa. Nažalost, sutradan sam vidio dobio niz videa i primjedaba a vezano za performans na ulici. Potpuno neprimjereno, nekorektno, nekulturno za jedan grad kao što je Dubrovnik. Zasjenili su jednu priču koja je bila u redu jednim lošim činom. Unutar svog prostora mogu raditi što hoće, ali na javnoj površini to ne mogu raditi. Radi se o vulgarnom činu koji je derogirao ono što je veliki broj naših sugrađana pozdravio kao poztivnu stvar. Podstetit ćeu da u našem gradu najmanje tri desetljeća postoji i gay plaža na Lorkumu i nikome to ne smetra niti se to ističe. mi smo jedan tolerantan, prije svega grad kulture - rekao je Franković te najavio kako će Grad Dubrovnik u okviru odluke o komunalnom redu znati postupati kako se takav čin ne bi ponovio. Istaknuo je kako je svojim dolaskom pokazao poštovanje prema različitostima.

Drugo Kristićevo pitanje se odnosilo na spomenike civilnih žrtava Domovnskog rata te za branitelje. Franković je odgovorio kako će do obljetnice, 6. prosinca, Grad završiti spoenik stradaloj djeci, idućeg tjedna na tu temu će se održati sastakank, a tijekom godine bit će raspisan i nartječaj za spomenik braniteljima.

Događaj na javnoj površini osudili su i vijećnici Željko Raguž i Krešimir Marković koji ga je "porazom za ljudsku svijest".

-Čovjek se pita, dokud ide umjetnička sloboda. Da sam ja postavio pitanje, a ne kolega Kristić, opet bih ispao seljak" - komentirao je Raguž.

24. travanj 2024 14:02