StoryEditorOCM
DubrovnikRASPRAVA O REBALANSU |

NAKON DVOIPOLSATNE RASPRAVE Izglasani prijedlozi raspodjele prenesenog financijskog viška iz 2019. te izmjene o izvršenju Proračuna 2020.godine

Piše DV
27. srpnja 2020. - 09:57
9:20 - Gradonačelnik Franković pod prvom točkom dnevnog reda vezanoj Prijedlog odluke o raspodjeli financijskog rezultata – prenesenog viška iz 2019. godine rekao je kako je u prvih šest mjeseci zabilježen veliki gubitak s obzirom na stanje u istom periodu prošle godine te da su se prihodi Grada uvelike smanjili te paralelno s tim smanjeni su rashodi. „Kad se uzmu prihodi i rashodi, ostvarili smo suficit od 8.1 milijuna kuna u prvih šest mjeseci“, rekao je Franković rekavši kako se još uvijek uspjeva zadržati proračunska likvidnost u Gradu. -Pomogli smo onima koji su podstanari i svima kojima je to potrebno koliko je bilo u našim mogućnostima kako bi se zadržao visoki standard u gradu, a naša bolnica je dobila nova četiri respiratora za COVID-19-, rekao je Franković. Također je obrazložio kako je Grad umanjio cjene najma javnih površina u iznosu od 2 milijuna kuna. U nastavku je rekao kako je Grad odgovorno upravljao proračunom bez obzira na pandemiju koronavirusa, a da je zabilježen prihod koji je za 35% manji s obzirom na prošlu godinu. „Vrijeme koje je ispred nas budi nadu da će se situacija poboljšati jer smo današnjim danom dosegli zacrtanu brojku od 30% popunjenosti. Ukoliko nam jesen bude dobra možemo doći i preko 30% noćenja za ovu sezonu“, naglasio je Franković.

image
31. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika
Grad Dubrovnik


„Grad obustavlja sve subvencije osim onih za autobuse studentima i učenicima, neće više biti onog nadstandarda kojega smo imali do sada, a koji se odnosio na sufinanciranje aviokarata i cestarine“- kazao je gradonačelnik. Po pitanju projekata Grada rekao je kako su rashodi smanjeni na skoro svim projektima, te je istaknuo kako će rebalans doživjeti daljne promjene u listopadu kada će se znati kakvo će biti stanje sa prihodima. „Otvaram mogućnost podizanja kredita kako bi Grad mogao 'disati' do travnja iduće godine i kako bi zadržali financijsku stabilnost sustava“, naglasio je Franković koji je ponovio kako se unatoč krizi održava donekle stabilna situacija.

09:58 - U raspravi Marijo Bekić se zahvalio na trudu i radu gradonačelnika te naglasio kako je borba protiv pandemije COVID-a 19 od iznimne važnosti za zajedicu te da je briga o bolesnicima u gradu i dalje na visokoj razini. Rikard Rossetti rekao je kako ga je strah što će biti na zimu i kako smatra da se tek sada vidi da Dubrovnik nije toliko bogat grad i da mu država treba biti zahvalna s obzirom na to koliko je godinama napravio za nju. Franković pak smatra kako bi se kreditiranjem mogla zadržati financijska likvidnost te da očekuje pomoć od europskih sredstava koje bi trebale omogućiti daljnji razvoj gospodarstva. „Znao sam da će koronakriza pogoditi najviše Dubrovnik, a najmanje Istru jer su oni autodestinacija“, rekao je Franković.

image
31. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika
Grad Dubrovnik


10:15 - Replicirajući Jadranu Baraču gradonačelnik mu je čestitao na izbornom rezultatu, te ustvrdio da se financijski rezultati drže pod kontrolom zbog čega likvidnost proračuna ni u jednom trenutku nije došla u pitanje. Suglasio se s njkim da nam predstoji izazovno vrijeme u kojem se ne smijemo financijski zaletati u nove investicije koje većinom moraju dolaziti iz EU:- Sve nam se smanjio, ne samo prihod od turizma nego i od poreza te doprinosa te očekujem još jasnijih uvođenje kriterija.
Vijećnik Maro Kristić je najavio svoju i suzdržanost kolegice Doleores Luić pri izglasavanju, prvenstveno jer koalicijski partneri i svi nisu bili uključeni u donošenje proračuna:- U percepciji smo ipak stvarali dojam da smo bogati grad, čemu su doprinjeli kako prošla tako i ova gradska uprava. No, preko noći nam se dogodio kolaps i teret razvojnim projektima su planirani krediti. S utvrđenim ograničenjem od 20 posto proračunskih prihoda, u ovoj bi nam situaciji sve bi nam poslovne banke rekle da zaboravmo na kredite. Dijelom se ide u krivom smjeru, jer s oslobađanjem dijela doprinosa od imovine pomažemo gradske poduzetnike, ali ne vodimo računa jesu li otpustili zaposlenike te jesu li to npr. suvenirnice koje rade samo par mjeseci... Oslobađanje treba raspodijeliti na veći broj poduzetnika koje ne smijemo diskriminirati, a istodobno ne ugroziti proračun.

Franković je naglasio kako se sredstva svrsishodno troše te da smo iskazali znanje upravljanja u kriznoj situaciji, u čemu nas je pohvalio i ministar finacija Zdravko Marić.:- Primjerice, Grad Rijeka je donio rebalans proračuna unaprijed računajući na minus! Mi maksimalno nadziremo situaciju, a banke su svjesne da se možemo maksimalno brzo oporaviti i spremni su nas kreditno pratiti. Očekujem da se i privatne tvrtke vode za našim primjerom, ali nitko ne može predvidjeti kakav će biti razvoj koronakrize. Ne daj Bože da nas stave u narančastu ili crvenu zonu! Zakon nam omogućuje jednogodišnje kreditno zaduženje za obrtna stredstva i za sve investicije se zadužujemo za 100 milijuna kuna na rok od 10 godina uz nisku kamatnu stopu, a tako dobivamo obrtna sredstva koja možemo raspodijeliti i dobiti stabilnost. Jesen će nam donijeti novi rebalans i još veće korektive, ali radimo "korak po korak", održavajući financijsku stabilnost!

image
31. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika
Grad Dubrovnik


10:35 - Tatjana Šimac Bonačić je ustvrdila kako se namjenska sredstva treba namjenski ulagati:-Za očekivati je da bi nas država mogla obeštetiti te u novoj, saborskoj funkciji, gradonačelnik mora lobirati za Dubrovnik, ali i razmišljati o štednji. Svi ćemo lakše podnijeti krizu ako dobijemo prioritetne a ne čitav niz projekata. Dakle: prioritetnost i realnost! Okrenimo se više EU-fondovima, moramo ih više i bolje koristiti. Ali, slijedeće se godine nećemo moći zadužiti jer se zaduženje uvijek uspoređuje s rezultatima prethodne godine- rekla je Šimac Bonačić i navodeći da gradska uprava ima višak zaposlenika, pitala koliko su troškovi za izgubljene sudski postupke.

-Izmjena GUP-a nije dovedena u pitanje u čemu je partner Društvo arhitekata Dubrovnika, a ugovor sT-comom jamči mnogo kvalitetniji ugovor.No, od prve sekunde znamo da ćemo izgubiti spor oko Kina Slavica, vrijednost spora je velika, a uskoro će Gradsko vijeće uz pravne ekspertize odlučiti što i kako dalje s tim sporovima. Negdje moramo pre.,lomiti a ne ulaziti stalno u sporove koje ćemo gubiti! Iuzgubili smo niz sporova oko povrata imovine! Mogu se sjetiti najmanje 15 sporova u kojma nas čeka odšteta od milijun kuna! No, netko mora preuzeti odgovornost i reći: Valja s tim prekinuti! S vjerskim zajednicama smo korektno riješili brojne probleme!

image
31. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika
Grad Dubrovnik


10,55 – Dokumentacija za Dom umirovljenika bit će gotova u veljači, kada ćemo moći aplicirati i za EU sredstva- najavio je gradonačelnik dok je vijećnik Barač predložio da se odustane od povećanja vrijednosti nekih sporova, za koje će svaki dopis Grad koštati više od stotinu tisuća kuna!

-DPDS je, a ne Grad tražilo "dizanje" vrijednosti spora, ali ako na nešto možemo utjercati, to ćemo učiniti- ustvrdio je Franković dok je vijećnik Nikša Selmani apelirao da u koronakrizi više radimo na zajedništvu:- Apostrofiram da su sredstva za nedostajuća parking mjesta namjenska i strah me da se troše nenamjenski za sportske dvorane i park Pile! Spominju se sredstva za javnu površinu ispred stadiona Lapad od 128 tisuća kuna, što je s tim? Mislim da Grad Dubrovnik može utjecati na ishod sudskih sporova prenamjenom prostora!

Dolores Luić je ukazala na veliki broj sporova oko povrata imovine a Marko Kristić ukazao na 10 milijuna kuna namijenjenih samo za osovne troškove dubrovačkom sportu jer, bez sponzora i gradskih sredstava, prijeti opasnost gašenja nekih klubova!
-Za jesenke promjene proračuna pozvat ćemo predsejdnike klubova kako bi zajednički riješili. Lani smo dobili tri a ove godine jedan slučaj, ali smo u međuvremenu izgubili desetak sporova. Ipak, načinit ćemo, ali ne i dijeliti listu o tome kako stojimo u pojedinim sporovima! S predstavnicima Durbovačkog saveza športova smo sjeli i dogovorili iznos, ali su njihova očekivanja do kraja godine svakako veća- uzvratio je Franković da bi Kristić replicirao kako pravi problemi počinju s jeseni i upitao što je sudbina hotela Belvedere koji je potencijalni izvor prihoda za gradski proračun.

image
31. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika
Grad Dubrovnik


Franković je uzvratio kako se čeka donošenje Zakona o morskom dobru, ali i naglasio kako su turisti oduševljeni neusporedivom kvalitetom usluge koju imaju u odnosu na prošlu godinu. Moramo naći balans između profita i kvalitete pružene usluge! - rekao je Franković, a predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica ustvrdio kako nitko u sportu ne zna što će se na jesen dogoditi, ali predloženi iznos od 10 milijuna sportu jamči sigurnost.
11:20 - Nitko ne smije biti privilegiran, ali ni zakinut! A svi su spremni na solidarnost - uzvratio je kristić da bi vijećnica Katarina Doršner najavila kako će pomno pratiti kako javne ustanove troše proračunski novac. Ukazala je promišljanje planinarskog i ruralnog turizma, odnosno gdje kao društvo želimo ići:- Nismo mi prosjaci, ali tražimo pomoć koju ćemo znati vratiti!
Replicirala je Šimac Bonačić i podržala truralni turizam, preduvjet kojem je plan raspodjele poljoprivrednog zemljišta te sugerirala da se to i učini. I Kristić je podsjetio na taj Plan raspolaganja te s tom inicijativom treba krenuti! Franković je najavio kako će se na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća usvojiti natječaj o dodjeli poljoprivrednog zemljišta.
Terezina Orlić je ukazala kako nema mjesta za preveliki optimizam jer su cijene "prilično srušene", da je "mudro kredite odraditi sada i je li spomenuti iznos maksimum kojeg si možemo priuštiti":- EU fondove iziskuju i naše sufinanciranje, no: koji su projekti koji će se doista i dovršiti? Kad će biti natječaj za POS-ove stanove i molim odgovor na to jesmo li u većoj gabuli ako ne ispoštujemo obvezu odvajanje otpada?

Gradonačelnik je odgovorio kako se svi dogovoreni projekti nastavljaju: cesta dio Pobrežja, sanacija Grabovice i 100 milijuna će reprogramirati dio obveza. Za POS stanove je provedena javna rasprava i u tijeku je eleboracija pristiglih primjedbi, a želimo da stanove dobiju oni koji će u njima i živjeti te da se ne ponovi sudbina POS 1 i POS 2 gdje su stanovi u znatnoj mjeri mračni jer se u njima ne živi! Sanacija Grabovice je pri kraju, čime ćemo dobiti i do dvije godine jer je koronakriza za 70 posto smanjila količine otpada. Najpogođenija gradska društva su Čistoća i Libertas kojem je opseg poslovanja smanjen za skoro 90 posto. Lokrum je financijski stabilan i uprihodovat će dobvoljno da pokrije cijeli hladni pogon za ovu godinu, a kreditno zaduženje može biti i više ali sada tako ne smije biti!

image
31. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika
Grad Dubrovnik


11:35 - Kristić je zapitao Terezinu Orlić je li TZ grada Dubrovnika zakazala u ovoj situaciji te ustvrdio kako je u gradu oko 40 a ne 28 tisuća postelja te njihova popunjenost nije ni približno takva kako je objavio gradonačelnik:- Aktivnosti TZ bile su usmjerene na nova tržišta: nejmačko tržište je bilo sedmo, a sada je prvo! To, možda, PR-ovski nije dovoljno dobro građanima objašnjeno, ali uskoro dolaze neki jaki influenceri te pokrivamo važna i ciljana tržišta. Jer, avioni sami ne dolaze, za sve postoj irazlogi sve je rađeno s Zračnom lukom i Turističkim vijećem TZ. Učili su me da se nikad ne smije osloniti samo na jedno tržište i stoga jew bila dobra diverzifikacija tržišta te kruz- industrija. No, tko je mogao zamisliti da će istovremeno najveći kolaps doživjeti UK, SAD i kruzeri? Stoga smo se morali preorijentirati na Njemačku te domaće tržišpte koje nam je po prvi put drugo tržište! Do 25. srpnja: Hrvatska, Njemačka, BiH, UK, a danas je već UK na trećem mjestu. Hravtsko se tržište pojkazalo da su građani željni doći u Dubrovnik, ali tek kad Britanija bude prva, brojke će biti drugačije!10,55 – Dokumentacija za Dom umirovljenika bit će gotova u veljači, kada ćemo moći aplicirati i za EU sredstva- najavio je gradonačelnik dok je vijećnik Barač predložio da se odustane od povećanja vrijednosti nekih sporova, za koje će svaki dopis Grad koštati više od stotinu tisuća kuna!
-DPDS je, a ne Grad tražilo "dizanje" vrijednosti spora, ali ako na nešto možemo utjercati, to ćemo učiniti- ustvrdio je Franković dok je vijećnik Nikša Selmani apelirao da u koronakrizi više radimo na zajedništvu:- Apostrofiram da su sredstva za nedostajuća parking mjesta namjenska i strah me da se troše nenamjenski za sportske dvorane i park Pile! Spominju se sredstva za javnu površinu ispred stadiona Lapad od 128 tisuća kuna, što je s tim? Mislim da Grad Dubrovnik može utjecati na ishod sudskih sporova prenamjenom prostora!
Dolores Luić je ukazala na veliki broj sporova oko povrata imovine a Marko Kristić ukazao na 10 milijuna kuna namijenjenih samo za osovne troškove dubrovačkom sportu jer, bez sponzora i gradskih sredstava, prijeti opasnost gašenja nekih klubova!
-Za jesenke promjene proračuna pozvat ćemo predsejdnike klubova kako bi zajednički riješili. Lani smo dobili tri a ove godine jedan slučaj, ali smo u međuvremenu izgubili desetak sporova. Ipak, načinit ćemo, ali ne i dijeliti listu o tome kako stojimo u pojedinim sporovima! S predstavnicima Durbovačkog saveza športova smo sjeli i dogovorili iznos, ali su njihova očekivanja do kraja godine svakako veća- uzvratio je Franković da bi Kristić replicirao kako pravi problemi počinju s jeseni i upitao što je sudbina hotela Belvedere koji je potencijalni izvor prihoda za gradski proračun.

image
31. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika
Grad Dubrovnik


Franković je uzvratio kako se čeka donošenje Zakona o morskom dobru, ali i naglasio kako su turisti oduševljeni neusporedivom kvalitetom usluge koju imaju u odnosu na prošlu godinu. Moramo naći balans između profita i kvalitete pružene usluge! - rekao je Franković, a predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica ustvrdio kako nitko u sportu ne zna što će se na jesen dogoditi, ali predloženi iznos od 10 milijuna sportu jamči sigurnost.

11:20 - Nitko ne smije biti privilegiran, ali ni zakinut! A svi su spremni na solidarnost - uzvratio je kristić da bi vijećnica Katarina Doršner najavila kako će pomno pratiti kako javne ustanove troše proračunski novac. Ukazala je promišljanje planinarskog i ruralnog turizma, odnosno gdje kao društvo želimo ići:- Nismo mi prosjaci, ali tražimo pomoć koju ćemo znati vratiti!
Replicirala je Šimac Bonačić i podržala truralni turizam, preduvjet kojem je plan raspodjele poljoprivrednog zemljišta te sugerirala da se to i učini. I Kristić je podsjetio na taj Plan raspolaganja te s tom inicijativom treba krenuti! Franković je najavio kako će se na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća usvojiti natječaj o dodjeli poljoprivrednog zemljišta.
Terezina Orlić je ukazala kako nema mjesta za preveliki optimizam jer su cijene "prilično srušene", da je "mudro kredite odraditi sada i je li spomenuti iznos maksimum kojeg si možemo priuštiti":- EU fondove iziskuju i naše sufinanciranje, no: koji su projekti koji će se doista i dovršiti? Kad će biti natječaj za POS-ove stanove i molim odgovor na to jesmo li u većoj gabuli ako ne ispoštujemo obvezu odvajanje otpada?

image
31. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika
Grad Dubrovnik


Gradonačelnik je odgovorio kako se svi dogovoreni projekti nastavljaju: cesta dio Pobrežja, sanacija Grabovice i 100 milijuna će reprogramirati dio obveza. Za POS stanove je provedena javna rasprava i u tijeku je eleboracija pristiglih primjedbi, a želimo da stanove dobiju oni koji će u njima i živjeti te da se ne ponovi sudbina POS 1 i POS 2 gdje su stanovi u znatnoj mjeri mračni jer se u njima ne živi! Sanacija Grabovice je pri kraju, čime ćemo dobiti i do dvije godine jer je koronakriza za 70 posto smanjila količine otpada. Najpogođenija gradska društva su Čistoća i Libertas kojem je opseg poslovanja smanjen za skoro 90 posto. Lokrum je financijski stabilan i uprihodovat će dovoljno da pokrije cijeli hladni pogon za ovu godinu, a kreditno zaduženje može biti i više ali sada tako ne smije biti!

11:35 - Kristić je zapitao Terezinu Orlić je li TZ grada Dubrovnika zakazala u ovoj situaciji te ustvrdio kako je u gradu oko 40 a ne 28 tisuća postelja te njihova popunjenost nije ni približno takva kako je objavio gradonačelnik:- Aktivnosti TZ bile su usmjerene na nova tržišta: nejmačko tržište je bilo sedmo, a sada je prvo! To, možda, PR-ovski nije dovoljno dobro građanima objašnjeno, ali uskoro dolaze neki jaki influenceri te pokrivamo važna i ciljana tržišta. Jer, avioni sami ne dolaze, za sve postoj irazlogi sve je rađeno s Zračnom lukom i Turističkim vijećem TZ. Učili su me da se nikad ne smije osloniti samo na jedno tržište i stoga jew bila dobra diverzifikacija tržišta te kruz- industrija. No, tko je mogao zamisliti da će istovremeno najveći kolaps doživjeti UK, SAD i kruzeri? Stoga smo se morali preorijentirati na Njemačku te domaće tržišpte koje nam je po prvi put drugo tržište! Do 25. srpnja: Hrvatska, Njemačka, BiH, UK, a danas je već UK na trećem mjestu. Hravtsko se tržište pojkazalo da su građani željni doći u Dubrovnik, ali tek kad Britanija bude prva, brojke će biti drugačije!

image
31. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika
Grad Dubrovnik


11:58 – Raspravljajući o proračunu, Emilio Puljizević je pohvalio projekte u Mokošici i Zatonu, da građevinski radopvi nis ustali:-. Sezona jest kakva jest, ali koronu treba iskoristiti za dovršenje radova. Projekti ne smiju zamrijeti i traju: rasvjeta za Mohovo, Vatrogasni dom, sportska dvorana u Orašcu, Dom kulture će ići u jednoj fazi, a bitan je i projekt ceste Ljubač- Osojnik...
Miho Obradović je naglasio da je vrijeme da se "svi uhvatimo za isti štap" te pitao hoće li gradska uprava ići na minimalac i što je s naplatom od turističkih agencija:- Došlo je vrijeme i za proaktivne prijedloge, a ne samo za rezanje! Privatni iznajmljivači su totalno zanemareni!

Gradonačelnik je Replicirajući o obojici vijećnika i podsjetio kad je Hrvatskim cestama rekao da krenu s radoviam u Zatonu. Svi čekamo u kolonama ali ćemo biti i zadovoljniji s kvalitetnim rješenjem prometa i javnom rasvjetom. No, čekalo se i zbog provlačenja kabla za područje koje uopće nema javnu rasvjetu, čekaju nas i rješenje ugibališta Štikovica te odvojak za Orašac. Vjerujem da ćemo to umješno dogovoriti s Hrvatskim cestama. O minimalcu je rano govoriti, ali razmišljamo o dodatnom smanjenju plaća. Ponudit ćemo svima koji žele, a takvih je oko 40, odlazak u mirovinu! Od korone ćemo svi naučiti lekciju, a ljudi će ubuduće biti pametniji kod posla i sigurno će tražiti stalni posao, a ne zadovoljiti se samo s dva- tri apartmana! Nakon odluke Upravnog suda, očekujemo da ćemo skoro dobiti cijeli niz sporova ! No, žalim za novcem koje smo mogli a nismo naplatili!

12:15 - Potom su većinom glasova prihvaćeni prijedlozi Odluke o raspodjeli financijskog rezultata – prenesenog viška iz 2019. godine, Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu te Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu. Izglasani su i moratoriji na kredite
 
16. travanj 2024 07:33