StoryEditorOCM
DubrovnikPRESICA HDZ-a

Franković: Ne bih volio da se naše društvo dijeli na cijepljene i necijepljene, cijepljenje nam je pomoglo izvući sezonu. Dosad je na našem području od covida umrlo dvjestotinjak ljudi

Piše Ahmet Kalajdžić
16. studenog 2021. - 11:21

Na današnjoj press konferenciji HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije gradonačelnik Mato Franković komentirao je proširenu upotrebu covid potvrda za zaposlenike državnih i javnih službi i građane koji se koriste njihovim uslugama.

Izjavio je kako će testiranje necijepljenih zaposlenika gradski proračun stajati 300 tisuća kuna mjesečno, no da božićnice neće doći u pitanje. Dodao je kako je gradska uprava ustrojila nadzor dolaska na posao zaposlenika, uz prisutnost osobe koja na ulazu kontrolira covid potvrde. Grad Dubrovnik testiranje svojih zaposlenika ugovorio je s Domom zdravlja Dubrovnik i od njih smo dobili potvrdu da sve osobe koje su pristupile testiranju, nemaju koronavirus. Pravila su jasna – samo onaj tko ima Covid potvrdu, može pristupiti javnoj instituciji - izjavio je Franković i napomenuo kako je tvrtka Sanitat je imala određenih problema na ribarnici oko covid potvrda koje direktorica u suradnji s nadležnim službama otklanja.

Odgovorio je Franković i na novinarsko pitanje o tome zašto je u nedjelju viđen na prosvjedu protivnika nametanja cijepljenja pred vijećnicom:

- Bio sam na misi, nisam htio ići preko Peskarije, a kad sam se pojavio, bilo je različitih reakcija, i povika 'izdajco', i pozdrava, nikad se nisam skrivao od sugrađana. Ne bih volio da se naše društvo dijeli na cijepljene i necijepljene, cijepljenje nam je pomoglo izvući sezonu. Dosad je na našem području umrlo dvjestotinjak ljudi od covida - rekao je Franković i pozvao na toleranciju, zdravstvena skrb za sve mora biti ista.

S obzirom da je u gradu procijepljenost oko 60 posto ne vidim razloga zašto se ne bi nastavilo s realizacijom postavljanja zimskih kućica na Stradunu, a planiraju se i koncerti i doček Nove na Stradunu, naglasio je Franković.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako u županiji nisu zabilježili nijedan problematičan slučaj prvog dana uvođenja covid potvrda.

-Bilo je malo poteškoća od toga da se svi snađu po pitanju novih propisa. U samoj županijskoj administraciji, s bivšim uredom državne uprave, imamo 210 zaposlenika. Čak 70 posto su cijepljeni ili su preboljeli bolest, 10 posto ih je cijepljeno prvom dozom, a 20 posto, odnosno 42 djelatnika nisu cijepljena te moraju donijeti potvrdu o testiranju. Sve je išlo uredno jutros – naglasio je.

Župan je rekao da u Županiji imam 1880 pozitivnih na covid, osmero je na respiratoru a jedna je osoba preminula. Vlada je, kaže, ponudila cijepljenje kao najbolje rješenje koje je odsad iskoristilo više od 60 posto građana. Masovno cijepljenje traje, ali smo svjedoci protivljenja onih koji se ne slažu s tim argumentima, te pozivaju građane na cijepljenje kao najbolji način zaštite.

Blaž Pezo je rekao da se Vlada ponaša odgovorno, o čemu svjedoči i pozivitni pomaci u kreditnom rejtingu.

Franković: Gradska blagajna dobro stoji

Stanje gradska blagajne je 22 milijuna kuna u plusu, svaki dan provjeravam. U koroni je bilo dana bez lipe uplate, no svjesni smo da ulazimo u fazu značajno smanjenihmprihoda. O oporavku ćemo moći govoriti tek nalkon sljedeće pozitivne sezone, a sve gradske tvrtke su stabilne. Balansira se i s isplatama obveza po kolektivnom ugovoru, vrtićima su isplatili jubilarne nagrade s malim odmakom, a božićnice nisu upitne. Neplanirani troškovi od 300 tisuća kuna za testiranje zaposlenika. Rebalas će ići u svibnju sljedeće godina, a čekuje se da će ići prema povećanju. Grad je gospodarstvu od proglašenja pandemije u ožujku 2020. pomogao s 50 milijuna kuna. Kraj sljedeće godine dočekat ćemo s pozitivnim stanjem blagajne, najavljuje gradonačelnik.

Ohrabrujući podaci

– Dodatno ohrabrujuća i puno bitnija vijest je porast kreditnog rejtinga. To će osjetiti svi naši sugrađani. Kad je kreditni rejting države loš, tada i kamate na kredite rastu, a tako je bilo od 2012. do 2015. kad nam je rejting bio smeće. Zaduživanje države, javnih institucija, poduzeća i fizičkih osoba su povoljnija, što je kreditni rejting viši. Tako je Libertas ove godine za kupnju novih autobusa, odnosno onaj dio sufinanciranja, koji ne pokrivaju Eu i nacionalna sredstva, podigao kredit uz kamatu od 0.9 posto, što je iznimno povoljno, kazao je gradonačelnik te tijekom konferencije za novinare izjavio i kako Sanitat svojim sredstvima može financirati uređenje gruške place, ali upravo zbog niskih kamata razmišlja se i o podizanju kredita za isto jer se isplati.

Franković je  pozvao poduzetnike da prijavljuju i pripremaju projekte na Fond za oporavak.

19. travanj 2024 13:43