StoryEditorOCM
Dubrovniku Ljubljani

Franković na panelu Velo-city konferencije

Piše dv
15. lipnja 2022. - 20:55

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je kao panelist na svjetskom biciklističkom samitu Velo-city, koji se od 14. do 17. lipnja 2022. održava u Ljubljani. Na panelu naslovljenom  ''Politička hrabrost za prijelomne odluke'', uz gradonačelnika Frankovića sudjelovali su i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te gradonačelnici Banja Luke Draško Stanivuković i Novog Sada Miloš Vučević.

U ovoj je prigodi dubrovački gradonačelnik govorio o potencijalima biciklizma na dubrovačkom području, ističući pri tom kako je u tijeku izgradnja nove biciklističke staze u Dubrovniku, u sklopu projekta rekonstrukcije Lapadske obale te buduće planove izgradnje novih staza u okviru integriranih projekta Gruža i uređenja obale u Rijeci dubrovačkoj.

Istaknuo je i ponudu koju u tom smislu ima dubrovačko okruženje, poput Konavala gdje je upravo otvoreno ciklo-središte, ali i otoka Mljeta.

Govorio je i o EU projektu CITY CHARGER CARGO BIKE, u kojem je Grad sudjelovao kao partner, u sklopu kojeg su nabavljeni teretni bicikli, kao uspješan model rješavanja problema istovara tereta, posebno u pješačkim zonama.

Dubrovnik je istaknut i kao predvodnik u implementaciji Smart City rješenja u Hrvatskoj, kontinuiranim razvojem aplikacija i projekata usmjerenih prema učinkovitom i ekološki odgovornom upravljanju prometnim sustavom, s prvenstvenim ciljem smanjena gužvi, ali i zaštite okoliša te očuvanja vrijedne spomeničke baštine.

Gradonačelnik Franković naveo je primjere 100 % električnog sustava car sharinga, smart parkinga, donesene odluke o najviše dva cruisera istovremeno i obvezi rezerviranja mjesta za autobuse za iskrcaj na Pilama, što je utjecalo i na bolji protok prometa, kao i nove mjere poput zakonskih izmjena koje će Gradu omogućiti uvođenje organizacije i kontrole prometa u zoni oko povijesne jezgre te planirani Park'n'Ride sustav na Pobrežju, ali i projekt Vrata Elafita koji ima za cilj povezivati Dubrovnik s otocima Lopud i Šipan putem pristaništa za male elektro brodove/trajekte.

Velo-city je mjesto gdje se susreću zagovornici, gradovi, donositelji odluka, akademici, istraživači i čelnici industrije kako bi oblikovali budućnost biciklizma. Kao godišnji vodeći događaj Europske biciklističke federacije, Velo-city igra veliku ulogu u promicanju biciklizma kao održivog i zdravog prijevoznog sredstva za sve. Ovogodišnja konferencija u Ljubljani okupila je oko tisuću sudionika iz 60 zemalja.

16. travanj 2024 23:15