StoryEditorOCM
DubrovnikPrihvaćen rebalans proračuna

Franković: Grad se zadužio u pandemiji za kapitalne objekte, a ne kao Vlahušić za mikroasfaltiranje!

Piše dv
27. prosinca 2021. - 12:21

Proračun Grada Dubrovnika za 2021. godinu rebalansom se smanjuje za 29,3 milijuna kuna. Nakon izlaganja pročelnika za financije Ante Vojvodića, vijećnika Andra Vlahušića zanimalo je stanje zaduženosti. Pročelnik Vojvodić rekao je kako se u 2022. godini Grad ne planira zaduživati jer je kriterij od 20 posto zaduženja u proračunu probijen te se neće moći dodatno zaduživati barem u naredne dvije godine. Gradonačelnik Mato Franković dodatno je u raspravi rekao kako se nije grijeh zadužiti kad su nam prihodi pali na pola onih iz 2019. -  Grad je probio granicu od 20 posto zaduženja visini proračuna. Što je tu grijeh? Tko to nije očekivao u trenucima pandemije kada je bilo pitanje izvršenja svih obveza prema građanima? Vlada nam je dva puta pomogla beskamatnim zajmovima, nadamo se da ta sredstva nećemo trebati i vraćati jer je Dubrovnik također i Grad s nadstandardom za svoje građane koje nismo prestali plaćati u pandemiji u kojoj je Dubrovnik najviše stradao. Bacanje novaca je zaduživanje za mikroasfaltiranje grada što ste Vi napravili i – rekao je Franković odgovarajući Vlahušiću – Mi smo se mi zadužili da napravimo školu Montovijerna i kapitalne objekte. Vojvodić je rekao kako će dug Grada Dubrovnika na kraju ove godine 288 milijuna kuna.

 Proračun je kontaminiran virusom rekla je Anita Bonačić Obradović (SDP) koji neće podržati rebalans. Rekla je kako se novac nije trošio transparentno, te da je Dubrovnik i po zapošljavanju perjanica. Franković je rekao kako je u tijeku najgora financijska kriza od Domovinskog rata, no unatoč tome rade se projekti koje su sugrađani čekali 50 godina.

Odgovarajući vijećniku Vlahušiću Franković ga je podsjetio kako je on ostavio naplatu za zidine u omjeru 50:50, a danas je omjer 60:40 u korist Grada, ali i  Vlahušićeva prijedloga  da se uzme 70 milijuna kuna kredita kako bi se ti novci dali društvu koje je tada upravljalo garažom. Imali te i vi, vijećniče Vlahušiću, izvrsnih ideja poput Dubrovačke kartice koju dalje treba razvijati. O Revelinu neću previše. Hoćemo li spomenuti koje vodimo zbog vaših odluka poput onoga s Perom Šišom. A što je s Ragusa Parkingom? Popapala maca 7 milijuna kuna. Božo Prka je u ovoj vijećnici, a prethodno Olgi Muratti, meni, Peru Vićanu i Maru Kristiću u Zagrebu rekao kako nikad ne bi bio dao kredit za garažu da ga  Vlahušić nije nagovorio da da kredit. Kredit je dobiven zahvaljujući vama, a onda ste vi toj istoj ekipi, Midia grupi htjeli dati 40 milijuna kuna. Taj ste prijedlog stavili u proračun i na sjednicu Gradskog vijeća.  Ništa se nije dogodilo kad na to nismo pristali– rekao je dalje Franković Vlahušiću. Podsjetio ga je na još neke dvojbene gradske odluke koje je proveo kao gradonačelnik. Andro Vlahušić odgovorio je kako je nevjerojatno da bi Prka  dao kredit zahvaljujući njemu, a ne Šuici i Sanaderu.

Đuro Capor (SJG) rekao je kako oni neće podržati rebalans dodajući kako je zabrinjavajuće toliko smanjenje prihoda koji se ponovno značajno reže. Temeljni dokument je usvojen u studenom i bilo je oko 500 milijuna kuna. Gradonačelnik spominje nadstandard i vezano za to imali smo prigovore da su stranke imale iste prihoda, kao da havarija se nije dogodila. Nedirnuto su prošle stranke, protokol, informiranje, a to je sve za peglanje imidža gradonačelnika.  Prihvaćen je i novi proračun koji je 10 milijuna veći a za koji neće biti moguća nova zaduženja i krediti – rekao je Capor. Rebalans proračuna za 2021. godinu prihvaćen je većinom glasova s pet glasova protiv i tri suzdržana.

20. travanj 2024 04:46