StoryEditorOCM
DubrovnikSUKOB OKO JAVNE POVRŠINE

Franković: Bolje da rušite odmah / Investitor Tolić: Sve je izmjereno, nismo uzeli ni milimetra

Piše Kristina Filičić Foto:
27. veljače 2020. - 15:45
Gradonačelnik Mato Franković komentirao je tvrdnje Roka Tolića, Srećka Žuneca i Iris Valentić, investitora građevine u Ulici kardinala Stepinca kako je njihov 'objekt izgrađen u skladu s građevinskom dozvolom i projektnom dokumentacijom' te najave da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Grada Dubrovnika.

image
Gradonačelnik Mato Franković
Željko Tutnjević


- Ma dajte! Činjenica je da Grad Dubrovnik ima sve dokumente, sve geodetske podloge, prije i poslije, koje jasno kažu da su investitori radili suprotno onome kako su trebali – kazao je Franković.
Gdje su nadležne službe bile do sada, zašto se nije reagiralo prije na uzurpaciju javne površine, gradonačelnik kaže:
- Gradite određeni objekt i na kraju gradnje idete pred nadležna kontrolna tijela za ishođenje uporabne dozvole. U tom trenutku se mjeri je li napravljeno sve sukladno građevinskoj dozvoli i jesu li koridori udaljeni sukladno građevinskoj dozvoli. Taj trenutak još nije došao. Međutim, ono što svi mi prostim okom vidimo jest da se to tamo nije napravilo kako treba. Mi smo sada, možemo reći, izašli ususret investitoru jer, ako smo nedvojbeno utvrdili, a jesmo, da je investitor svojom građevinom ušao suprotno GUP-u u trup ceste, onda smo mu praktički olakšali. Jer on će sada morati rušiti, a onako bi morao rušiti kad dođe na uporabnu dozvolu. Sada smo mu praktički uštedjeli određeni dio novca – tvrdi dubrovački gradonačelnik te ističe kako se tu radi o odstupanju u centimetrima, ne o metru ali 'dovoljno velikom da pokazuje bahatost investitora u uzurpaciji javnog prostora'.

image
Radi se o centimetrima, ali oni su javni, ustrajan je Franković


Prisjetimo li se, gradonačelnik Franković je s metrom u ruci izmjerio širinu ceste u Ulici kardinala Stepinca ispred novogradnji spomenutih investitora te ustvrdio da nedostaje pola metra prometnice.
Kazao je tada kako se tu radi o grubom kršenju prostorno planske dokumentacije te uz novogradnje u Ulici kardinala Stepinca naveo i novogradnju na lokaciju Giman u Lapadu. Poručio je kako će Grad vratiti svojih pola metra javne površine te čak najavio mogućnost da se na tom mjestu podigne zid kojim će blokirati ulaz u garaže novogradnji. Što bi se dogodilo da nije izašao na teren s metrom, kaže:
- Isto bi bilo. Na uporabnoj dozvoli bi se razvukao metar i utvrdilo bez problema. Sukladno procedurama, Grad Dubrovnik je pokrenuo upravne postupke koji će utvrditi ono što je već utvrđeno, ne mojim metrom, nego metrom geodeta koji su jasno napravili izmjere – kazao je Franković i dodao:
Nema nikakvih zakulisnih igara (Roko Tolić je kandidat za direktora Zračne luke) ovdje je riječ o javnom prostoru Grada Dubrovnika, jasan je Franković.
- Govorimo o zgradi koja, da se mene pita, nikad tamo uopće ne bi bila, ali je GUP-om Grada Dubrovnika tako određeno i ja ne mogu na to utjecati i to svi jako dobro znamo. Istovremeno, ako je već GUP bio nakaradan toliko da, najblažim rječnikom, ugrozi vizure Lapada, pa zbog čega vam treba još tih par centimetara ući u javni prostor? Je li to bahatost ili što? – zapitao se Mato Franković.

image
Roko Tolić


- Sva geodetska mjerenja, dakle i ona od strane našeg geodeta, od ovlaštenog sudskog vještaka te od geodeta kojeg je angažirao Grad, dala su jednaki rezultat. Geodezija i ne može nego biti egzaktna i nama je to sasvim jasno. Izvršena mjerenja uspoređujemo jedino i samo s građevinskom dozvolom koja nam je izdana, a ta usporedba nam apsolutno daje za pravo da nismo povrijedili njene odredbe. Donekle čak i razumijemo gradonačelnika zbog detektiranih problema s trupom ceste, ali niti smo pobornici teze da je sve vidljivo 'odokativno', niti možemo ostati imuni na objede i prozivke da smo mi oteli nešto od javnog prostora. Upravo suprotno! Vještvo pokazuje da se predviđeni nogostup nalazi na našoj građevinskoj čestici. Svakako očekujemo po nas pozitivnu klarifikaciju nepotrebnog slučaja – komentirao je jedan od investitora objekta Roko Tolić.
Podsjetimo, Grad Dubrovnik je nakon angažiranja službenog geodeta 'nedvojbeno utvrdio kako su investitori Tolić, Žunec i Valentić prilikom izgradnje zgrade ušli u koridor nerazvrstane ceste zbog čega će Grad Dubrovnik pokrenuti upravni postupak protiv navedenih investitora i zatražiti povratak ceste u prvobitno stanje'. Ako se ne vrati u prvobitno stanje, gradski Upravni odjel za promet provesti će navedenu odluku, a za troškove radova teretit će investitore. Grad Dubrovnik će pokrenuti i postupak pred nadležnim sudom zbog oštećenja i uzurpiranja imovine u vlasništvu Grada Dubrovnika.
Oglasili su se na stav Grada Dubrovnika i investitori Tolić, Žunec i Valentić te u priopćenju za javnost ustvrdili kako je 'nalaz vještačenja stalnog sudskog vještaka za geodeziju potvrdio da je objekt izgrađen u skladu s građevinskom dozvolom i projektnom dokumentacijom' te kako je sudski vještak očevidom na terenu i izmjerom utvrdio da se 'izgrađeni budući nogostup nalazi u njihovoj građevinskoj čestici'. Investitori su zbog, kako kažu, 'nestručnog mjerenja i paušalno iznesene tvrdnje gradonačelnika' najavili kaznenu prijavu i postupke radi naknade štete.
18. travanj 2024 23:39