StoryEditorOCM
DubrovnikPOVRATAK U POVIJESNU JEZGRU

Fra Josip Sopta dolazi na mjesto gvardijana Samostana ‘Male braće‘, evo tko će ga zamijeniti u Rožatu

Piše Anđelka Kelava
28. lipnja 2022. - 15:37

Nakon odlaska fra Stipe Nosića u Zadar na mjesto gvardijana u samostanu sv. Frane, na mjesto gvardijana Male braće u Dubrovniku dolazi fra Josip Sopta. Povratak je to fra Sopte u Grad jer je od 1987. do 2006. živio i bio u službi u samostanu Male Braće unutar zidina.

- 'Mala braća' su na neki način moje čedo. Nakon Domovinskog rata krenulo se u obnovu samostana, dio sam obnovio ja, nastavio je fra Mario Šikić, a završio fra Stipe Nosić. Na prvom mjestu nam je očuvanje samostana Male braće kao kulturne institucije, knjižnice, samostanske ljekarne.... – kaže fra Sopta.

image

 

 

Tonči Plazibat/Cropix

Osim Male braće gdje je započeo i godinama vodio obnovu pokrenuo je i vodio obnovu brojnih samostana: Pridvorje, Rožat, Ston, Cavtat, Lopud, Badija, Zadar i drugih, a rado je viđen predavač na brojnim simpozijima. Svećeničku službu do sada je obavljao u Rijeci, Freiburgu, Dubrovniku i Zadru, gdje je od 2006. do 2012. obavljao službu provinicijala sv. Jeronima. Na sveučilištu u Freiburgu doktorirao je teologiju.

Uz njega, fra Nediljka Jerkana i fra Pija Peića, u franjevački samostan unutar zidina dolazi i fra Ivan Gavran iz Crikvenice.

U posljednje vrijeme se često spominjala neizvjesna budućnost samostana u Rožatu, s obzirom da je svećenika u franjevačkom redu sve manje. U tom smislu je održana zajednička sjednica provincijskih uprava Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba na kojoj se raspravljalo o mogućnosti suradnje ovih dviju provincijskih zajednica. Taj proces spajanja dvaju provincija je u tijeku. Nakon odlaska fra Josipa Sopte, na njegovo mjesto gvardijana i župnika u Rožat doći će Fra Tomislav Hrstić s mjesta župnika Svete Trojice na Poljudu, a fra Veselko Grubišić će obnašati dužnost vikara samostana u Rožatu.

17. travanj 2024 01:21